![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.08.2003
![]() |
Jakie płytki dla SOSW-852S(oraz SX)
Mam kilka miesięcy ten napęd w notebooku i chciałbym opisać z czym chodzi a czego lepiej nie kupować.
Najlepiej nagrywa (firmware PSX3) na: Verbatim DVD+R 4x, 8x TDK DVD+R 4x, 8x Platinum DVD+R 4x Z minusami jest gorzej - TDK DVD-R 4x Verbatim DVD-R 8x Teraz nośniki (popularne) których nie łyka wcale lub wyrzuca błędy: Supratec DVD-R 4x, Hawk DVD+R 4x, Hawk-R 4x Może użytkownicy tych spawarek napiszą jakie im chodzą płytki i z jaką szybkością się nagrywają... Zapraszam do wypowiedzi bo nagrywarek w notebookach jest coraz więcej.. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
bylo o tym dziesiatki razy. dla Litka tylko DVD+R minusy po prostu lipa. bierz verby i tdk. Ewentualnie platinium ale tylko z frabryki ricoh, o hawkach i innych shitach tez juz byla cala masa postow w skrocie? nie brac ich. Czytaj dzial Nosniki!
pozdrawiam.
#3 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nagrywarki w notebookach nie różnią się zbytnio od nagrywarek nie w notebookach
![]() Więc i dobre nośniki w nagrywarkach w notebookach nagrywać się będą podobnie jak te nie w notebookach Podobnie także zachowują się nagrywarki w obudowach zewnętrznych ![]() A podane przykłady nośników tylko potwierdzają to o czym piszę ![]() ![]()
#4 |
Bywalec
![]() |
Kolejne przetestowane płytki to:
DVD-R Frog x4 - padlizna DVD+R Frog x4 - nagrywa ale na problem z rozpędzeniem się do x4 (nagrywa x2,4) |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
U mnie na tej nagrywarce suprateców wogule nie chciało nawet zacząć nagrywać. Ale muszę Cię pocieszyć. Kupilem sobie nowego laptopa z combo bo myślałem że łatwo i tanim kosztem wymienię napęd na nagrywarkę dvd ale okazało się że nie jest to możliwe bo standardowe slimowe napędy mają grubość 12,7mm a u mnie napęd ma 9,5mm (przechodzone napędy na allegro kosztują ponad 100 zł). Kupiłem więc zewnętrzny napęd liteona (slim) 431sx. Ten to mi nawet verbatimy x16 pokazuje jako x2,4. Na minusach nawet nie nagrywam bo większość ląduje w koszu. Plusy nagrywa możliwie ale tylko esperanze i jakieś titanium i coś tam jeszcze nagrywa x4. Wszystkie firmowe podaje jako x2,4
Ostatnio zmieniany przez RadekS : 21.11.2005 o godz. 22:15 |
![]() |
![]() |
#6 |
Logistyka i Transport
Data rejestracji: 13.06.2004
![]() |
biken - a masz moze jakieś problemy z tą nagrywarką ? bo ja mam taką samą i mam błęda w postaci takiej, że bufor nagrywarki "skacze" z 97% na 24% i tak praktycznie przez całe wypalanie, skutkiem czego jest nagrywanie się płytki przez 40 minut !! co mozesz poradzic, jesli w ogóle ?
#7 |
Bywalec
![]() |
zobacz jak masz ustawiony bufor w nero - tu może być problem.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Logistyka i Transport
Data rejestracji: 13.06.2004
![]() |
16 Mb
#9 |
Bywalec
![]() |
u mnie jest ok 50
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
Kolejne Testowane płytki to Platinet +R x8 niestetety padlizna
|
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
I kolejne przetestowane:
TDK DVD-R x16 spindel - niestety trzeba sobie je darować Esperanza DVD+R x8 szpindel - nagrywa max x6 |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
I nst***281;pna Partia:
DVD-R Esperanza 8x - nagrywa max 4x DVD+R Esperanza 8x - nagrywa max 6x coraz lepiej ...... |
![]() |
![]() |
|
|