Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.11.2003, 00:03   #1
mk_mikkael
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.11.2003
mk_mikkael w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Padła czy nie - Toshiba SD-R5002

Mam taki problem dostalem nie dawno nowiutka Toshibe SD-R5002 i nagrywala ona bezproblemowo plytki z max. szybkoscia jaka posiada - czyli 2x.

Dzisiaj cos sie jej powalilo bo problem jest taki ze ... nie odczytuje nagranych przez siebie plyt. Malo tego nie odczytuje zadnych plyt DVD-R i niewazne czy one sa puste czy nagrane. Co najlepsze naped bez problemu czyta filmy DVD na fabrycznych nosnikach, bez problemu tez odtwarza i nagrywa na CD.

W czym problem? Firmware'u nie ma do niej nowego a instalki roznych Windowsów nic nie daly?

Mam plyte nForce2, Toshiba chodzi na Atapi, teraz sama jako master, przedtem jako slave z Yamaha CRW2410 na jednym kablu.

Wie ktos co moglo sie stac albo mial ktos podobny problem? Nie chce mi sie wysylac do serwisu zeby mnie nie zjechali ze im naped dziala. Zreszta jeszcze sprawdze u kumpla jutro.

Z gory dzieki za pomoc.
mk_mikkael jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.11.2003, 00:11   #2
mk_mikkael
Nowy na forum

No i jeszcze : plytki to Verbatim 4x DVD-R Advanced Azo Printable rev1.0 jak juz mowilem nagrywarka nagrywala na plytach z tego samego pudelka - a teraz juz nie chce nagrywac.
mk_mikkael jest offline  
Stary 01.12.2003, 09:13   #3
alstor_serwis
Bywalec

Data rejestracji: 14.07.2003
alstor_serwis zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam
A po podpięciu samego zasilania i włożeniu płytki DVD-R jak się zachowuje dioda LED ?
Pozdrawiam
Tomek
alstor_serwis jest offline  
Stary 02.12.2003, 00:36   #4
mk_mikkael
Nowy na forum

Po podpięciu samego zasilania przy płytach DVD jest tak: po włożeniu pierwszej płyty DVD-R (nagranej) dioda miga 20 sekund po czym się zapala i już tak zostaje, na drugą płytę trzeba czekać już 40 sekund i tak kolejno 60, 80. Przy czystych płytach dioda miga ok. 10 sekund i po czym się zapala i tak też zostaje.

Podejrzewałem zasilacz ale przy Chieftecu 360W PFC to raczej niemożliwe zwłaszcza że oprócz tej SD-R5002 mam tylko dysk - Barracude IV 80Gb.

Wymiana biosu na 1033 nic nie zmieniła w tej kwestii, jedyne co zauważyłem to że napęd lepiej odczytuje płyty CD-R.
mk_mikkael jest offline  
Stary 20.05.2004, 23:44   #5
sts
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.05.2003
sts w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
U mnie Toshibe widziana jest w systemie DMA 2, a wiec chyba tak powinno być pokombinuj z tasmą, u mnie czasmi włacam PC i w windzie mi niewidzi nagrywary wtedy wyłaczam PC i odpinam tasmie i podpina jeszcze raz i działa (tasma nowa a wiec to nie wina tasmy). Miałem jeszcze taki przypadek juz 3 razy przy dvd-RW nagrywaniu niby sie nagrało wsio ok ale wkładm ta niby dobrze nagrana dvd-rw i nic pokazuje ze cala nagrana a nic na niej niema i niemozna juz jej skasowac mam 3 sztuki w swojej kolekcji Esperanza RW (niepolecam).
A najwieksz przepał z tą nagrwaką to było jak płyta niechciał wyść z grą pomogło jedynie odłączenie taśmy zostawienie poppietego zasilanai i dopiero wylazła nawet aweryjne wyjmowanie cd niepomogło.
(Toshiba SD-R5002 = wiecej problemow niz zwykle)
Pozdrawiam
sts jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: