![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.05.2005
![]() |
Padłem ofiarą oszustwa... Czy jest na to rada?
Witam wszystkich forumowiczów!
Sprawa wygląda nastepująco: Kupiłem na Allegro nagrywarkę LiteOn 811 i sprawowała sie dobrze... no czasami skopała jakąś płytkę... Po jakimś czasie postanowiłem uaktualnić do niej BIOS... Nagrywarka niestety nie podniosła się po aktualizacji... Nie było by może w tym nic dziwnego (na pewno nie ja pierwszy miałem z tym problem) - ale okazało się że nagrywarka którą kupiłem jako model 811 wcale nią nie była!!! Na obudowie nagrywarki pod naklejką 811S była druga naklejka z oznaczeniem DRW-1S41... Czy jest jeszcze jakaś szansa, aby reanimować ten napęd? Nagrywarka nie jest widziana przez komputer, nie reaguje przycisk eject (zasilanie jest, bo świeci się lampka: przy starcie komputera czerwona, później zielona) Proszę o pomoc!!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Bedziesz potrzebował oryginalny bios od DRW-1S41 i program MTK Flash i wgrać firmware pod dosem. Poszukaj na forum już o tym było pisane.
|
![]() |
![]() |
#3 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://www.opendrivers.com/categoryc...-download.html ale pod MTK Flash bedziesz potrzebowal .BIN moze sie da wyciagnac ? lub znajdz BIN DRW-1S41 (Wersja OEM napędu LDW-411S) tu OPIS http://www.fr-an.de/test/l02/04.htm I http://www.fr-an.de/test/l02/05.htm Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 28.05.2005 o godz. 11:13 |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
reanimacja nagrywary
1. Kopiujemy plik z biosem i MTKFLASH na dyskietkę, partycje FAT lub płytę cdrw 2. Restartujemy komputer, jednocześnie trzymając przycisk EJECT (najlepiej go wyłączyć całkowicie i włączyć) tacka w Litku musi być wsunięta 3. Uruchamiamy kompa z dyskietki startowej, lub bierzemy płytkę z windowsem 98/me i wkładamy ją do drugiego napędu (jeśli go nie posiadamy pozostaje dyskietka) 4. Wchodzimy na partycje gdzie mamy program MTKFLASH i bios i wydajemy komendę MTKFLASH x W /B /M bios.bin gdzie x to cyfra od 1-4 odpowiadające: 1 - primary master 2 - primary slave 3 - secondary master 4 - secondary slave A bios.bin to nazwa biosu np.: CSOC.BIN 5. Zatwierdzamy Enterem i czekamy na zakończenie procesu flashowania. Dokładnie sprawdzić, na jakim kanale jest nagrywarka, |
![]() |
![]() |
#5 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
Allegro-to jeden wielki pchli targ- na ktorym brat oszukuje brata !
pytanie kto tu jest zydem ?
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.05.2005
![]() |
Jedno zasadnicze pytanie:
- czy cała ta procedura przywracania nagrywarki do życia odnosi się nawet do sprzętu nie widzianego przez BIOS kompa? Bo własnie tak u mnie jest, czy tylko do sprzętu nie widzianego przez Windowsa? Czy jest sens zabierać się za próby ratowania sprzętu jeśli komputer jej nie widzi? |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
hmm moim zdaniem jesli jej bios niewidzi to juz raczej padła na dobre[ale moze ktos ma jakis pomysl?] ,ktos poprostu pozbyl sie wyżyłowanego sprzetu
![]() Padłem ofiarą oszustwa... Czy jest na to rada? -- tak niekupowac na aukcjach internetowych,polska to wciąz jeszcze kraj pełen wałkarzy ![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#9 | |
Pentium4ever
![]() |
Cytat:
ale użyj biosu od 411S! obowiązkowo nie pchaj w nią biosu od 811S jak nagrywara zadziała to wtedy ją przerób na 811 - jeśli widzisz w tym jakiś sens |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
=::NEC3500A @218btrpc1::=
Data rejestracji: 31.07.2004
![]() |
![]() Cytat:
Mirek - 500 postów - gratuluję ![]() Leci zieona kropka ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Pentium4ever
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |