Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary dzisiaj, 13:30   #1
masuo
Data rejestracji: 22.06.2026
masuo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Pełnowymiarowe obrazki LabelTag

Cześć! Chciałbym w tym temacie podzielić się moją przygodą z wypalaniem pełnowymiarowych obrazków na płytach z pomocą technologii LabelTag i autorskiego skryptu. Z góry proszę o wyrozumiałość, królicza nora napędów LiteOn i nagrywania na DVD w ogóle zdaje się nie mieć końca, a w bliżej temacie siedzę od jakichś dwóch tygodni

Jak pewnie wiecie, LabelTag oryginalnie pozwala tylko na wypalanie cienkich tekstów i małych obrazków dookoła danych, a próba umieszenia jakiegoś większego obrazka kończy się rozciągnięciem go w nienaturalny sposób.

Napisałem więc skrypt w Pythonie, który umożliwia konwersję obrazka tak, aby w programie SmartPack można było go "nawinąć" na całą płytę i uzyskać pełnowymiarową, prostą grafikę.

Wejściowy obrazek:

Przerobiony obrazek:

Po zaimportowaniu do SmartPacka:

Gotowy krążek (Verbatim AZO DVD-R):

Jest to moim zdaniem bardzo ciekawy i unikalny efekt, a wygląda szczególnie dobrze na nośnikach z powłoką AZO.

No ale teraz przejdźmy do kłopotów, które napotkałem po drodze i które są główną przyczyną otwarcia tego tematu.

Zacząłem na OEMowym DH-16AAS12B crossflashowanym do iHAS124 A i wspomnianych wyżej płytkach AZO. Już pierwsze wypalenie urwało się w połowie, jednak program nie zgłosił mi tego problemu i dopiero gdy pasek postępu dotarł do końca i wyciągnąłem z napędu krążek okazało się, że jest on ucięty w połowie I TO OD WEWNĄTRZ.

Nie ta konkretna próba, ale tak to wyglądało:

(Pytanie do Was nr. 1) Skoro obrazki są wypalane od zewnątrz, to czy napęd kręci się w drugą stronę podczas nagrywania? Dlaczego? W jaki sposób odczytywane są ADIP / ATIP, gdy dysk kręci się na odwrót?

Następna próba była pomyślna. Wypaliłem jeszcze 20 Verbatimów, ale z każdym kolejnym sukces był coraz rzadszy. Program czasem wywalał "Błąd zapisu", czasem dochodził do końca, czasem pasek postępu nigdy nie ruszał się z 0%. Zauważyłem, że gdy tylko napęd mocniej trzasnął lub na chwilę zwolnił można było się spodziewać, że krążek jest już do wyrzucenia. Na ostatnim Verbatimie, który miałem wtedy pod ręką postanowiłem już nie próbować pełnowymiarowego LabelTaga, a serię zwykłych etykiet. Wśród nich, raz spróbowałem wypalić taga z Windows 7 na VirtualBoxie, a ostatnie wypalenie przeprowadziłem po naoliwieniu mechanizmu i przeczyszczeniu optyki.

Po tym zabiegu tag wyszedł, ale nie miałem już żadnych Verbatimów do testów. Nabyłem więc w dwóch lokalnych sklepach płytki Maxell DVD+R i MediaRange DVD-R. Maxelle nawet nie chciały się nawet sformatować (w sensie otworzyć pierwszej sesji, Windows to tak nazywa). Miały też takie dziwne linie, nawet gdy były puste.

(2) Czy te linie świadczą o słabej jakości lub zepsutym nośniku? Na AZO ich nie było. Zauważyłem, że powodują pomijanie linii przez LabelTag i ogólne pogorszenie jakości obrazka.

Płytki MediaRange dały się otworzyć, ale nie udało mi się wypalić w całości ani jednego taga. Przy zapisie danych ten często zawieszał się na 0 b/s, napęd wydawał wtedy dziwne dźwięki i po kilku sekundach kontynuował, a transfer nie przekraczał 2 MB/s.

W końcu kupiłem iHAS124 B i oczywiście również jego crossflashowałem. Ten był w stanie otworzyć nawet Maxelle, ale również nie poradził sobie z żadnym pełnowymiarowym LabelTagiem. Nabyłem więc 50 sztuk Verbatimów DVD+R (przez moją nieuwagę niestety nie AZO), naoiliwiłem i wyczyściłem napęd, przesiadłem się na komputer z okolic 2009 roku i bootowanego z pendrive'a Windowsa 7 PE. Mniej więcej co drugi tag zaczął wreszcie wychodzić! Później próbowałem jeszcze mnóstwo różnych konfiguracji, ale nic nie dawało takich efektów dla LabelTag, jak stara maszyna i Windows 7. Co ciekawe, w przeciwieństwie do OEMa, iHAS po wystąpieniu błędu stopuje pasek postępu, ale zazwyczaj nie pokazuje się żaden komunikat błędu i trzeba restartować system.

Co do nagrywania danych, to z poziomu Windowsa 11 i nowej maszyny odbywało się ono z szybkością max 5 MB/s z może dwoma krótkimi postojami na 0 b/s. OptiDriveControl z Windowsa 7 i starej maszyny pokazywał podczas nagrywania pełne 24.4x i dość gładki wykres z okazjonalnymi spike'ami w dół. Wiem, mało konkretne. Jak temat złapie jakieś zainteresowanie to mogę zrobić więcej testów.

Miałem też jeden bardzo ciekawy przypadek - zwykle, oprócz obrazka w programie SmartPack trzeba dodać przynajmniej jedną literkę w polu tekstu, aby program poprawnie obliczał rozmiar taga. Pewnego razu z pośpiechu zapomniałem tego zrobić i po rozpoczęciu wypalania dostałem komunikat błędu, ale napęd nadal pracował. Postanowiłem mu nie przerywać i dopiero po usłyszeniu, że napęd się zaciął, wyciągnąłem płytkę. Efektem był nadruk wyjątkowo ucięty OD ZEWNĄTRZ. Sam zapis trwał wtedy może z 5 minut, a nie 20-30, jak zwykle, co dodatkowo mnie zaskoczyło.

(3) Czy ktoś potrafi to wyjaśnić? Czyżby program wpadł w jakiś fallback?

(4) Czy ktoś z Was miał podobne problemy (ucinanie w połowie) nawet ze zwykłymi tagami?

(5) Czy LabelTag standardowo też jest aż tak wybredny jeśli chodzi o błędy, czy to problem z moim sprzętem?

(6) Istniał kiedyś program cdpaint, który po wprowadzeniu dokładnych danych nośnika był w stanie wypalać podobne obrazki. W czym LabelTag jest lepszy tj. w jaki sposób zna aktualny obrót płytki, aby tak dokładnie nanosić na nią piksele?

(7) Czy ktoś probówał reverse engineeringu jakiegokolwiek elementu tej technologii (SmartPack, firmware lub sam napęd)? Gdzie mógłbym znaleźć więcej dokumentacji umożliwiającej np. napisanie własnego odpowiednika SmartPack lub w ostateczności podłączenie głowicy do Arduino i nagrywanie obrazków "na pałę"?

Będę wdzięczny za każdy strzępek informacji. Mam nadzieję, że ktoś z Was jeszcze pamięta tajniki tej zapomnianej technologii
masuo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Odpowiedz na post

Tagi
labeltag, obrazki, pełnowymiarowe

Twoje uprawnienia: