![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.07.2004
![]() |
![]()
Otórz w każdym programie w którym chcę wypalać płytki (Nero, Ulead DVD, DVD Architekt) nagrywarka chce wypalać tylko x4 albo x2,4
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Najnizsza predkoscia jest 2 lub 2,4 w zaleznosci od formatu plyty. Predkosci x1 nie uzyskasz na tej nagrywarce. Nawet jesli niektore programy pozwola ustawic w opcjach zapis z predkoscia x1 (np. CloneDVD) to nagrywarka i tak wypali to x2 lub x2,4 czyli z najnizsza predkoscia jaka obsluguje. Jesli nie wierzysz to wystarczy zmierzyc czas zapisu pelnej plyty ze stoperem w reku. Nie zwolnisz zapisu w zaden sposob
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
A to znowu Ty.
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
A jeszcze jedno pytanko zanim błogo zacznę wypalać w programie Ulead DVD. Pomimo że zawsze zaznaczałem prędkość wypalania x2 to i tak zaczęło wypalać x4. To były płytki Intenso, czyli niefirmowe. Czy to wina programu czy płyt. Teraz mam te piękne Verbatimki.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Dodam tylko ze zapis z nizsza predkoscia nie zawsze oznacza lepsza jakosc. Kiedys, w poczatkach nagrywarek CDRW plyty audio wypalalo sie z predkoscia x1-x4. I rzeczywiscie, zestawienie owczesnych nosnikow i nagrywarek dawalo najlepsze rezultaty wlasnie przy tych predkosciach. Ale pozniej, wraz z rozwojem nosnikow i sprzetu okazalo sie ze zapis z predkoscia x4 wcale nie daje nalepszych rezultatow. Sam w jednym z postow zamiescilem kiedys wykres plyt SONY nagranych na LTR 52327S z roznymi predkosciami, od x4 az po x 52. I najlesza jakosc uzyskalem przy zapisie x16. Dla innej nagrywarki lub nosnika ta predkosc mogla byc troche inna, ale przypuszczam ze i tak oscylowala by w granicach x12-x16. Jesli komus na tym baaaardzo zalezy to powinien sam sprawdzic jak sprawuje sie jego wypalarka w zestawieniu z konkretnym nosnikiem.
Nie wiem czy sytuacja z rozwojem nosnikow DVD wkroczyla juz w analogiczny etap czy tez jeszcze nie. Na razie mialem namacalny tylko jeden przypadek - na moim SOHW 832S plyty Dysan DVD-R z indeksem x4 maja mniejsza ilosc bledow przy predkosci x4 niz przy x2. Oczywiscie, nie jest to regula, pewnie wiekszosc plyt, szczegolnie tych tanich lepiej bedzie wypadala przy nizszych predkosciach ale warto czasem to sprawdzic Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 01.07.2004 o godz. 14:04 |
![]() |
![]() |
#6 | |
Forumator
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Hmm... nie mierzyłem z zegarkiem w ręku. Ale zmierze. Zależy mi na wolniejszej prędkości żeby zwiększyć prawdopodobieństwo, że pójdzie w każdym stacjonarnym odtwarzaczu. Chociaż podobno BookType zapewni to na 100%. Jak myślisz.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Forumator
![]() |
Booktype zwiekszy prawdopodobienstwo tego ze plyta bedzie odtwarzala sie w odtwarzaczach stacjonarnych. Ale nie da 100% pewnosci. Uzycie booktype skutkuje zmiana bitsettingu, czyli plyta jest wiedziana jako DVD-ROM a nie jako DVD+R/DVD+RW. To zwieksza szanse na prawidlowe odtwarzanie, ale podkreslam, nie daje 100% pewnosci. Mysle, ze jesli chodzi o kompatybilnosc ze stacjonarnymi odtwarzaczami, to conajmniej tak wazne jak bitsetting (a moze i wazniejsze) bedzie nagrywanie na plytach o wysokiej jakosci. Ostatnio pojawily sie na rynku np. plyty Verbatim w formacie "plus" i minus", ktorych producentem nosnika jest Mitsubishi Chemical Corporation. Sa bardzo dobrej jakosci, i przy tym w dobrej cenie (ja kupilem po 36,99 za opakowanie 10 szt, jest o nich osobny topic na forum). Jest tez sporo innych plyt o doskonalej jakosci, warto przejrzec forum. Choc tu znowu zdarzaja sie wyjatki od reguly. Bo sam doswiadczylem sytuacji ze markowa, dobra plyta nie odtwarzala sie w jakims konretnym odtwarzaczu. Zdarza sie tez ze niektore stacjonarne playery wola plyty w formacie plus", inne wola minusy, a jeszcze innym nie robi to zadnej roznicy. Trzeba probowac.
I przypomne ci jeszcze tylko jedno, jesli chodzi o booktype - zmiana bitsettingu mozliwa jest tylko na plytach w formacie "plus" (DVD+R/RW) |
![]() |
![]() |
|
|