Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.01.2004, 09:58   #1
rafkup
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.12.2003
rafkup w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Plextor PX-708A

Chciałbym se kupić ten napęd, ale mam kilka pytań:

1) Czy mozna tym nagrywać płytki CD-R 800 i 870MB?
2) Jakie plytki DVD bede mogl nagrywac (maksymalne pojemnosci)? Obsluzy 4.7GB?
3) Czy 2MB bufor nie bedzie powodowal przerywania w nagrywaniu przy wyzszych predkosciach, jak t jest w u kumpla w przypadku LG 48x24x48x ?
4) Czy ten napęd jest ATA/33, czy już ATA/66?
5) Czy nagrywarki DVD Plextora są takie dobre, jak CD tgo producenta?
6) Ile może ten napęd pochodzić? Rok? Dwa? Może więcej?
rafkup jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.01.2004, 11:24   #2
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przede wszystkim:
http://cdrinfo.pl/software/stronaspw...eid=3193120205
http://www.plextor.com/english/products/708A.html
1)TAK
2)Bez problemu sobie radzi z nosnikami
3)2MB Bufor nie powiniem powodowac przerwan (nie rozumiem czy kopie plytke czy tylkopauzuje nagrywanie i napelnia bufor - moze qmpel wylaczyl BufferUnderrun, ma slabego albo zasranego (system)kompa, to LG podobno dobrze pali plytki)
4)
5)Plextor to Plextor - nie mialem w rekach tej palary ale z tego co slyszalem Plextor robi dobre nagrywarki ale nie warte swojej ceny.
6)MTBF (Bezawaryjnosc) podobno 60000 godz.-na to sie nie patrzy az tak. Powinna pochodzic dobrze jak wszystko dobrze bedziesz robil.
Stary 24.01.2004, 11:49   #3
rafkup
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Kasprzak
Przede wszystkim:
http://cdrinfo.pl/software/stronaspw...eid=3193120205
http://www.plextor.com/english/products/708A.html
1)TAK
2)Bez problemu sobie radzi z nosnikami
3)2MB Bufor nie powiniem powodowac przerwan (nie rozumiem czy kopie plytke czy tylkopauzuje nagrywanie i napelnia bufor - moze qmpel wylaczyl BufferUnderrun, ma slabego albo zasranego (system)kompa, to LG podobno dobrze pali plytki)
4)
5)Plextor to Plextor - nie mialem w rekach tej palary ale z tego co slyszalem Plextor robi dobre nagrywarki ale nie warte swojej ceny.
6)MTBF (Bezawaryjnosc) podobno 60000 godz.-na to sie nie patrzy az tak. Powinna pochodzic dobrze jak wszystko dobrze bedziesz robil.
Obecnie mam YAMAHE CRW4416E, ktora działa mi już chyba 4-5 lat. Dałem za nią lekko ponad tysiąc zł. Ostatnio zaczęła piszczeć, przy odczytywaniu/nagrywaniu, ale działa dalej Najwyższy czas ją zmienić i tu pomyślałem nad Plextorem - bo robi dobre i nad nagrywarka DVD. Znalazlem PX-708A, ktory wydaje się być b. dobrą nagrywarką.

Chciałbym, by chodziła tyle, co ta moja YAMAHA
rafkup jest offline  
Stary 24.01.2004, 15:03   #4
barszczyk
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2004
barszczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam nieszczescie posiadac ten model plextora. Był kupiony z mysla o tym ze ma to byc nagrywarka dvd ktora bedzie pewna i uniwersalna. na dwa egzemplaze ktore kupiliśmy jeden nie czytał zwykłych płytek CDR, nawet tych dostarczonych przez producenta. po miesiacu juz mialem nowy egzemplaz:-. Zaczołem proby z nagrywaniem.
Płyty Princo 4x bez problemu, DVD-RW TDK bez problemu. kupiłem 4 płytki Princo x2 takie bez napisów, niestety naped nie raczy ich rozpoznac i nie tylko nie pozwala zapisac ale niemal zawiesza system (XP) , dokonalem aktualizacji biosa nagrywarki na najnowszy 1.04
nic to nie dało , ale za to poczytałem sobie jakie bledy mialy poprzednie biosy!!! włosy dęba stają po prostu. I to byloby wszystko , gdyby nie fakt ze ostatnio kupilem sobie naprobe 2 tanie plytki MSonic DVD-R (kolega nagrywa takie i nie ma problemów) moja nagrywarka i owszem nagrywa, tyle ze jak taki dvd wrzuce na moją Toshibę 1712 (jest cos lepszego z odtwarzaczy DVD?) to niestety płytki te sa z błędami, nagrałem tak 2 sztuki, dodam ze na dwóch różnych egzemplażach Plextora, na obu są błędy, nagrywarka oczywiscie czyta poprawnie, Toshiba czyta poprawnie wszelkie plyty jakie udalo mi sie znaleźć oprocz tychże wlasnie:- i prosze mi nie mówic ze marudzę, nagrywarka plextora kosztuje 2 x wiecej niz kazda inna i oferuje za to .... no wlasne co?? to po prostu drogi bubel

Spróbowałem właśnie nagrać płytkę DVD+RW Dysan x2,4
okazuje sie ze sa błędy przy weryfikacji.
To co Dysan też jest be?
po prostu sttrach cokolwiek kupować do tego plextora, no chyba ze to mają być tylko verbatimy i tdk. tylko ta cena.
mam jeszcze dwie plytki dvd-r Dysana i cos mi sie zdaje ze bedzie to samo, przeciez to paranoja.
barszczyk jest offline  
Stary 25.01.2004, 09:44   #5
Maqi
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.10.2003
Maqi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Plextor

Ja również posiadam tę nagrywarkę i po 3 miesiącach użytkowania wiem jedno - nagrywarka lubi dobre nośniki DVD typu TDK czy Verbatim. Na takich nośnikach zdarzają się co prawda problemy, ale rzadko.
Gorzej jest z płytami mniej znanych firm. Czasami pojawiają się błędy.
U mnie błędy występują wówczas gdy pojemność nagrywanej płyty ma więcej niż 4,1 GB. Trudno powiedzieć czy to rzeczywiście błędy, bo weryfikacja płyty po nagraniu ich wykazuje. Natomiast oglądając np. film na dvd napędy nie potrafią przeczytać ostatniego chapteru. Film po prostu kończy sie na ostatniej scenie przedostatniego.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Czy na to może mieć wpływ FAT32? (obsługa plików o pojęmności do 4,1 GB)

Z płytami CDR nie ma natomiast żadnego problemu. Czyta i nagrywa jak dotąd wszystko co do niej wsadziłem
Maqi jest offline  
Stary 25.01.2004, 16:51   #6
rafkup
Nowy na forum

A jaką nagrywarkę DVD polecacie??
rafkup jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: