![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
nagrywanie przez VIVO z telewizora a wybór modelu ATi
Takie pytanie: planuję zakup karty ATi z VIVO, aby mieć możliwość nagrywania filmów/bajek bezpośrednio z telewizora Philips. Czy tak nagrywany materiał będzie dobrej jakości? Ma ktoś z Was w tym jakieś doświadczenie?
Jaki model ATi do tego lepiej wybrać: - Radeon 9000PRO VIVO 64MB 128bit - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3616 - Sapphire 9000PRO VIVO 64MB 128bit - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6096 czy -SuperGrace 9100 VIVO 64MB 128bit - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6868 a może inny model, ale w podobnej cenie. Poza tym karta ma spełniać swą normalną rolę - do pracy i trochę do gier. A jeśli nagrywanie przez wejście Vi w ATi jest słabej jakości, to może lepiej kupić Sapphirę taką z tv-out http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6100? Tylko wtedy przez co nagrywać sygnał z telewizora? I czy aby to nie przekroczy ceny jakiejś lepszej karty z VIVO? Karty telewizyjne jakoś słabo u mnie w mieszkaniu działają (był słaby sygnał - choć ostatnio poprawili - muszę sprawdzić). Miłego dnia Proszę, poradźcie coś. ![]() Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 13.06.2003 o godz. 08:34 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Witam
Hmm szczerze to nawet bym nie probowal zgrywac sygnalu z telewizora tylko zastanowil bym sie nad tunerem komputerowym cena okolo 200 pln i tym bym przechwytywal ramki No tak nie doczytalem: napisales ze slaby sygnal: to kup taka co ma czula glowice z tego co sie orientuje to huppage takie montuje na swoich kartach a czy slaby sygnal nie jest wynikiem zle zrobionego kabla ew gniazdka? jakbys chcial przechwytywac z telewizora to tenze musialby miec wyjscie composite lub svhs a to posiadaja tylko wysokie modele, bo wyjscie RF to ma np magnetowid ale gdzie to podlaczysz do karty vivo ?? Ostatnio zmieniany przez wolfdog : 13.06.2003 o godz. 13:11 |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
90% sukcesu w tym przypadku to "czysty" obraz dochodzacy do tunera tv czy VIVO .
Jakość pliku zgrywanego niestety jest od tego uzależniona . Z postu wnioskuję iż sygnałem wejściowym bedzie tutaj zwykła antena tv bądź "kablówka" (ta druga znacznie lepiej się do tych celów nadaje). Trzeba sobie uzmyslowić ,iż jeśli chodzi o zgrywanie do Divx wymagany jest obraz w miarę klarowny (bez tzw. efektu "śnieżenia") - w przypadku zakłoceń w sygnale może dojść do utraty przechwytywanych klatek (droped frames) . Można oczywiście zastosować kompresję do MPEG ,jednak moim zdaniem jest to dużo gorsze rozwiązanie (jakość) niż w przypadku kodeka DivX . Jakość głowic w tunerach tv daje wiele do życzenia ,dlatego jestem zwolennikiem wyprowadzenia sygnału (najlepiej - SVIDEO z "Euro" telewizora do SVHS w tunerze tv)bezpośredni z odbiornika TV do tunera tv bądź karty graficzneju z Video IN. Rożnice w jakości ,jeśli chodzi o medele kart z wejściem video są niestety nikłe .Wplyw na to maja niewatpliwie tanie ,o zbliżonych parametrach układy instalowane na tych kartach . Przyklad : obecne tunery tv operają się na trzech modleach ukladów z serii BT878 ,Chrontel ...wszystkie te uklady są szalenie tanie a co za tym idzie ich jakość jest krótko mówiąc przeciętna . Moje "zabawy" w tym temacie opierały się zawsze na : - cyfrowy dekoder satelitarny (tutaj nie ma praktycznie mowy o utracie jakości ,jeśli chodzi o wyświetlany obraz) - tuner tv PixellView - kabelek połaczeniwy - SVHS-Euro - DivX 3.22 lub MPEG4 - z czego ten drugi do dziś wydaje mi się jakościowo najlepszy do tego typu zastosowań . Efekty ,chociaż rozdzielczość materiału kształtowały się na poziomie 384X288 były bardzo dobre . (w razie potrzeby mogę przeslać lub udostępnić (www) jakiś teledysk (ok. 20MB) zgrany w ten sposób) . Jeśli dysponujemy w miarę dobra jakością sygnału w przypadku anteny telewizyjnej ,śmiem twierdzić że efekt powinien być mocno zbliżony do mojego . Warto dodać iż wymagania względem komputera kształtują się na poziomie 500MHz + stabilnie działajacy system . jaro |
![]() |
![]() |
#4 |
=F=
![]() |
No właśnie na takie informacje czzekałem - niektórzy nie zawodzą
![]() Jaro - sygnał będzie pobierany z kablówki. Telewizor ma EURO złącze i obraz na TV jest do przyjęcia. Zaś jakość kabla muszę jeszcze sprawdzić - być może na łączeniu szwankuje. Rozmawiałem z dobrym znajomym - odradzał wynalazki typu SuperGrace. Lepiej wziąć Szfirkę 9100 64MB 128bit i do tego dołożyć tuner TV na śledziu. Ma rację? Sam używa i poleca tunery-karty KWord (czy jakoś tak - generacja D). Jutro (o już dziś) pożyczę taką kartę i zobaczę jak z sygnałem obecnie. Głównie ma to służyć zgrywaniu bajek dla mojej Zosi, ale nie tylko - również jako taki trochę magnetowid. Czy to ma sens? Dalsza walka będzie się skupiała wokół tematów: 1. Jak podłączyć? 2. Jakie dobrać parametry zgrywania? Cierpliwy jestem i temat mogę długo drążyć - Jaro wie ![]() (Tylko żebym jeszcze w międzyczasie pracę znalazł...) Ach kończę walkę z Celeronem - czy 43°C (nie w sttresie) to aby nie za dużo? Chodzi stabilnie ale udało mi się tylko zbić do ok. 40°C (wygłądziłem powierzchnię i dałem świeżą pastę) - ale to trochę poza głównym tematem. Dobrej nocy, koledzy. |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
![]() |
"Rozmawiałem z dobrym znajomym - odradzał wynalazki typu SuperGrace. Lepiej wziąć Szfirkę 9100 64MB 128bit i do tego dołożyć tuner TV na śledziu. Ma rację?"
Twój znajomy ma racje - bez dwóch zdań . "Głównie ma to służyć zgrywaniu bajek dla mojej Zosi, ale nie tylko - również jako taki trochę magnetowid. Czy to ma sens?" Wykorzystywałem tuner tv jako magnetowid przez dwa lata . Przy małym nakładzie finansowym efekty sa czasem lepsze niz "DivX-y" krążące w obiegu . Na początek radziłbym jednak zaopatrzeć sie w DivX w wersji 3.22 + program FreeVCR . Co do podłączenia karty poprzez Euro to nie jest to łatwa sprawa ,jednak roznice w jakości są dość spore (względem podlączenia standardowego - video in),wiec warto poeksperymentować . Ustawienia ,jeśli chodzi o DivX 3.22 + capture są dość banalne : "Key Frames" - 3 "Compresion Control" - MAx (czyli "100"). "Data Rate" - Max (czyli "6000"). W zalezności od rodzaju zgrywanego filmu (akcja ,kolory w filmie,itp.), plik końcowy osiągnie wielkjość ok. 700MB przy długości filmu 90min. Wszystko to oczywiście po kompresji audio do formatu "MP3" - tą operację nalezy dopiero wykonać po zgraniu materiału . Jednoczesna kompresja audio (MP3) oraz video (DivX) czesto kończy się rozstrojeniem synchronizacji ,więc audio nalezy zgrywac do postaci "wav" (PCM) . Kompresji samej ścieżki audio dokonujemy na programie VirtualDub ,przy ustawieniu : "Video/DirectStreamCopy" (unikniemy powtórnej rekompresji obrazu) oraz "Audio/FullProcessingMode/Compresion/MP3 . "(Tylko żebym jeszcze w międzyczasie pracę znalazł...)" Żałuje że tutaj nie mogę pomóc ... Swoją drogą mamy paskudne czasy ... Okazuję się że żyć w naszym kraju na jakimś poziomie = kanciarstwo i delikatnie mówiąc przekrety . Myśle iz rządzący naszym krajem problem bezrobocia mają gdzieś ,w końcu co to ich może obchodzić ? . "Ach kończę walkę z Celeronem - czy 43°C (nie w sttresie) to aby nie za dużo?" Biorąc pod uwagę panujące upały i prawdopodobnie zamknietą obudowe komputera to wynik ten jest naprawdę pozazdroszczenia .. Napewno temperatura nawet gróbo powyżej 43 stopni nie zaszkodzi Celeronowi . jaro |
![]() |
![]() |
#6 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Dobrym rozwiazaniem jest tez WinDVR mozna przechwycic obraz w rozdzielczosci pelnoekranowego DVD. I oczywiscie kompresowac do dowolnego formatu jak np. divx, mpeg-1 czy 2.
|
![]() |
![]() |
#7 |
=F=
![]() |
Panowie - wielkie dzięki.
Mam kilka dni na eksperymenty z kartą firmy KWorld "Mpeg TV Station / PCI" opartą na tunerze i kości Philipsa 7134. Ma dużo gniazdek ![]() Na początek sprawdzam sobie jak nagrywa z tego pokładowego tunera. Odbiór z kablówki jest nie najgorszy - zależy od kanału. Kolega polecił dodanie wzmacniacza sygnału kablówki - do kupienia, ale chwilowo się wstrzymam, bo ok. 60 zł. Tunerek ma też radio FM - co przyda się do zgrywania koncertów z II Programu Polskiego Radia. Jaro, czy tym programem FreeVRC da się zgrać materiał z tego wewnętrznego tunera? Kodeka poszukam. Jak ustawienia kodowania - podobna zabawa jak z doborem przy okazji vidomi ? ![]() ThanatoS, ten program jest dołączony do karty. Muszę popatrzeć jak go skonfigurować. Wywala mi komunikat o braku trybu Overlay - o co chodzi? Wina leży po stronie Matroksa? Każe mi zmniejszyć głębię kolorów lub rozdzielczość. I nie mogę ustawić sygnału audio w trybie Stereo - jest tylko mono. Dlaczego? W temacie mojej pracy może coś po niedzieli się wyklaruje. A swoją drogą ściągnąłem sobie materały o założeniu działalności gospodarczej - nie zdążę osiwieć, ta resztka włosów z mojej głowy mi wypadnie jak to przebrnę. Temperatura Celerona może być do 70°C. Zmieniłem pastę (teraz ze srebrem), poszlifowałem radiator - w otwartej obudowei jest ok. 39°C, po zamknięciu rośnie do 42°C - trza będzie dodać wentylatory - chyba je stadnie wymienię na Arctic Coolingi (ma być bezgłośnie) - jak znajdę fundusze. Dobrej nocy (może w końcu by tak popadało...) |
![]() |
![]() |
#8 |
=F=
![]() |
FreeVCR już pobrałem 1.2b5en - chyba dobry co?
Ciągnę DivX3.22b - piszą że to jest to samo co 3.11 ale ma dodaną detekcję zmian scen. Prawda to? FreeVCR chyba przechwytuje obraz z tego wewnętrznego tunera TV ![]() Hej! |
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
![]() |
"piszą że to jest to samo co 3.11 ale ma dodaną detekcję zmian scen. Prawda to?"
Tak ,to prawda .W wersji 3.22 dodano detekcję scen ,dodatkowo kodek ten doskonale radzi sobie z przechwytywaniem obrazu do DivX w locie . "FreeVCR chyba przechwytuje obraz z tego wewnętrznego tunera TV" Niektóre programy korzystają z ustawień systemowych .Dlatego tez warto na samym początku ustawić wszystkie parametry obrazu (YV12 ,rozdzielczość itp.) w głównym programie - dostarczonym razem z kartą tunera telewizyjnego .Wtedy to problemy z np. overlay-em (WinDVR) powinny zniknąć . jaro |
![]() |
![]() |
#10 | |
=F=
![]() |
Cytat:
Miłego dnia PS. Ad. DivX. Znalazłem ten kodek w dwóch rozmiarach ok. 580kB i 1.8MB. Czemu takie różnice i który lepiej wziąć (namiary?)? Ostatnio zmieniany przez Fantomas : 16.06.2003 o godz. 08:41 |
|
![]() |
![]() |
|
|