Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.01.2005, 18:44   #1
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Polskie filmy DVD - problem z kopiowaniem

Mam problem ze skopiowaniem polskich filmow DVD (te z gazet) z usunieciem/zamiana regionu na 1 badz RegionFree (mieszkam w Stanach). Ponizej opis co robie i co sie dzieje:

- polskie filmy DVD nie chca mi chodzic na stacjonarkach ("Playback prohibited by area limitations")
- stacjonarka SONY czyta tylko Region 1 i Region 0
- stacjonarka APEX czyta Region 1, Region 0 oraz MultiRegion (np. jak jest 1,2,3)
- z powyzszych mozliwosc chce przerobic Region 2 na Region 1 badz 0
- toster to LiteOn SOHW-1633S (BIOS BS0A)
- krazek do testow to Imation DVD+RW
- soft na ktorym przeprowadzalem testy to DVDDecrypter + CloneDVD2 oraz DVDShrink
- w DVDDecrypter ustawiam usuniecie Macro-cos-tam-Protection i daje Region 1 (reszta opcji tak jak podano w opisie na cdrionfo.pl) nastepnie zrzucone pliki pale w CloneDVD2
- w DVDShrink ustawione ponownie mam Region 1 - kopiuje i nagrywam tym softem
- obie plytki po wypaleniu nie sa rozpoznawane przez obydwa stacjonarne grajki ("Cannot play disk")

Cos robie nie tak czy co? Jakies pomysly mile widzialne.

Z gory dzieki za pomoc
scyzoryk75 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.01.2005, 18:54   #2
adax
Iniemamocny
 
Avatar użytkownika adax
 
Data rejestracji: 01.09.2004
Lokalizacja: woj. lubuskie
Posty: 4,348
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na początek zmiana biosu w palarce na nowszy. Nagrywaj plyty z włączonym bitsettingiem /BookType 1.33 dla Liteonów/ tak aby nagrane płyty DVD+R i DVD+RW rozpoznawane były w twoich odtwarzaczach jako DVD-ROM. Aha Twój tosterek też ma pewnie ustawiony region 1./Odczyt DVD/ .Mozesz też użyć programu AnyDVD /dziala w tle/ który załatwi temat zabezpieczeń i regionalizacji. Dobry jest też DVDFab - usuwa regionalizację oraz inne zab. potrfi dzielić płytę DVD na dwie części z Menu lub bez Menu i dodatków.
__________________
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez adax : 02.01.2005 o godz. 19:42
adax jest offline  
Stary 02.01.2005, 21:42   #3
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez adax
Na początek zmiana biosu w palarce na nowszy.
OK - ktory z tej listy lepiej wgrac - standardowy czy ten "podraswoany"

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

Cytat:
Napisany przez adax
Nagrywaj plyty z włączonym bitsettingiem /BookType 1.33 dla Liteonów/
Mozesz opisac to troche szerzej? Gdzie co i jak... Potrzebne jest to dla kopiowania filmow DVD czy i tez nagrywania danych?

Cytat:
Napisany przez adax
Aha Twój tosterek też ma pewnie ustawiony region 1./Odczyt DVD/ .Mozesz też użyć programu AnyDVD /dziala w tle/ który załatwi temat zabezpieczeń i regionalizacji. Dobry jest też DVDFab - usuwa regionalizację oraz inne zab. potrfi dzielić płytę DVD na dwie części z Menu lub bez Menu i dodatków.
Zapewne. Sprawdze obydwa progsy czy cos dadza w rezultacie.

Dzieki!

PS.

Zapomnialem dodac, ze Soniacz wg specyfikacji powinien lykac DVD+(-)R/RW to nie wiem czy ustawienie "bitsettingu" cos wniesie.

Ostatnio zmieniany przez scyzoryk75 : 02.01.2005 o godz. 21:46
scyzoryk75 jest offline  
Stary 02.01.2005, 21:50   #4
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja to widzę tak, na początek upgrade biosu do najnowszej wersji, następnie za pomocą np LTN Flash zmieniamy region napędu na region free lub na nasz rodzimy czyli region 2 (bez obaw można to robić w litku do końca świata i o jeden dzień dłużej), teraz wkładamy płytke oryginał do napędu i za pmocą dvd decrypter (najlepiej najnowsza wersja) robimy kopie .iso zmieniając region na free czyli będzie działał wszędzie na świecie. Tak zgrany materiał wypalamy też w dvd decrypter ale dla pewności zmieniamy jeszcze booktype na dvd rom i zapisujemy zmiane. No i wreszcie wypalamy.
Ricki jest offline  
Stary 02.01.2005, 21:53   #5
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez scyzoryk75
OK - ktory z tej listy lepiej wgrac - standardowy czy ten "podraswoany"

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html



Mozesz opisac to troche szerzej? Gdzie co i jak... Potrzebne jest to dla kopiowania filmow DVD czy i tez nagrywania danych?



Zapewne. Sprawdze obydwa progsy czy cos dadza w rezultacie.

Dzieki!

PS.

Zapomnialem dodac, ze Soniacz wg specyfikacji powinien lykac DVD+(-)R/RW to nie wiem czy ustawienie "bitsettingu" cos wniesie.
Ja mam obecnie wgrany biosik od sony dru 710a BYX2 i działa wyśmienicie, tylko trzeba pozmieniać w omni
Ricki jest offline  
Stary 02.01.2005, 22:02   #6
adax
Iniemamocny
 
Avatar użytkownika adax
 
Data rejestracji: 01.09.2004
Lokalizacja: woj. lubuskie
Posty: 4,348
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
- Z biosów plecam BSOR lub BSOS.

- BookType 1.3.3 masz tu http://www.cdrinfo.pl/software/stron...e=Utils-LiteOn
lub tu http://www.liteonit.com/ODD/English/.../e_utility.asp
Wkladasz czystą plytę DVD +RW /lub DVD+R/uruchamiasz program BookType 1.3.3 w polu Change BookType ustawiasz DVD-ROM klikasz Change i masz zmienione DVD+RW na DVD -ROM. Twoje odtwarzacze powinny czytać nagrane plyty bez problemów /odtwarzacz rozpoznaje plytę jako tłoczoną/. Ja osobiście posiadam aktualnie Liteona 1653 z biosem CS09 uzywam Decryptera oraz DVDFab.
__________________
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez adax : 02.01.2005 o godz. 22:09
adax jest offline  
Stary 02.01.2005, 22:12   #7
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Ricki
następnie za pomocą np LTN Flash zmieniamy region napędu na region free lub na nasz rodzimy czyli region 2 (bez obaw można to robić w litku do końca świata i o jeden dzień dłużej)
Mowiac prawde mam ten soft w wersji 1.2.4 i nigdy tam nie zagladalem. Po Twoich wskazowkach dzis poszperalem, ale Region Free [czyba "zerowy"] nie moge tam ustawic
scyzoryk75 jest offline  
Stary 03.01.2005, 10:55   #8
Ricki
Guru
 
Avatar użytkownika Ricki
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Rawicz
Posty: 1,270
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez scyzoryk75
Mowiac prawde mam ten soft w wersji 1.2.4 i nigdy tam nie zagladalem. Po Twoich wskazowkach dzis poszperalem, ale Region Free [czyba "zerowy"] nie moge tam ustawic
Zrobisz to w KProbe2 w zakładce Tools-Region Setting, masz do wyboru włączenie i wyłączenie blokady regionu, ustawienie jej na konkretny region, oraz wyczyszczenie wszystkich prób zmiany regionu w napędzie.
W LtnFlash masz zakładke DVDRPC i to samo co w KProbe2. Powodzenia
Ricki jest offline  
Stary 06.01.2005, 02:25   #9
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kurcze, nie mam czasu tego wszystkiego przetestowac, ale zapewne dam znac co i jak. 8 )
scyzoryk75 jest offline  
Stary 26.01.2005, 02:45   #10
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

Po wielu bojach doszedlem do tego, ze ow stacjonarny Soniacz nie czyta wszystkich plytek, mimo tego ze w specyfikacjach jest wymienione ze lyka wszystko co sie zapoda

Kolejnym problemem jest rodzaj kopii - otoz jezeli wypale kopie 1:1 (ISO, IMG itp) to Soniacz jeszcze to lynkie, ale jak juz dam zrzut (VOB, Video_TS) to juz nie chce tego grac (a szajsowy APEX nadal lyka jak swierze buleczki).

I tutaj wlasnie utknalem - czym jarac te VOBy (ISO, IMG jaram CloneDVD2 - VOBy z tego softu nie chca isc na Soniaczu)

Greetz
scyzoryk75 jest offline  
Stary 26.01.2005, 03:01   #11
zorg
Caliente
 
Avatar użytkownika zorg
 
Data rejestracji: 30.09.2002
Lokalizacja: Zorgberg
Posty: 3,402
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
scyzoryk !!! pierwsze to powiedz jaki model tego apexa masz ?- trzeba mu zmienic firmware !!!koniecznie
o sonym zapomnij bo to do niczego sie nie nadaje ! no chyba ze wszystkie dvd beda mialy book type dvd-rom !!!!

i ostatnie dvddecrypter powinien ci wystarczyc ! utworz ISO nastepnie tym samym dvddecrypterem wypal ten obraz ISO !
__________________
zorg jest offline  
Stary 26.01.2005, 03:29   #12
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez zorg
scyzoryk !!! pierwsze to powiedz jaki model tego apexa masz ?- trzeba mu zmienic firmware !!!koniecznie
o sonym zapomnij bo to do niczego sie nie nadaje ! no chyba ze wszystkie dvd beda mialy book type dvd-rom !!!!

i ostatnie dvddecrypter powinien ci wystarczyc ! utworz ISO nastepnie tym samym dvddecrypterem wypal ten obraz ISO !
Apex to model HT-170 - jezli jest mozliwosc ustawienia CSS na Region Free to przyda sie nowy soft. Co do Soniacza to az takie ma zapakowane zabezpieczenia? Gdzies wyczytalem, ze trzeba robierac i przeprogramowac kostke aby zmienic firmware
scyzoryk75 jest offline  
Stary 26.01.2005, 03:46   #13
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez scyzoryk75
Po wielu bojach doszedlem do tego, ze ow stacjonarny Soniacz nie czyta wszystkich plytek, mimo tego ze w specyfikacjach jest wymienione ze lyka wszystko co sie zapoda

Kolejnym problemem jest rodzaj kopii - otoz jezeli wypale kopie 1:1 (ISO, IMG itp) to Soniacz jeszcze to lynkie, ale jak juz dam zrzut (VOB, Video_TS) to juz nie chce tego grac (a szajsowy APEX nadal lyka jak swierze buleczki).

I tutaj wlasnie utknalem - czym jarac te VOBy (ISO, IMG jaram CloneDVD2 - VOBy z tego softu nie chca isc na Soniaczu)

Greetz

Ja robie zrzut do iso dvd decrypteram jeśli obraz nie jest za duży to od razu przegrywam oczywiście z regionem 0 co jest domyśmnie ustawione i na plusach ustawiam (książeczka po prawej) book type dvd-rom oczwiście dla lite-ona.
Prędkość używam 4x (litek 812s) i palę na verbatimach lub tdk naczęściej.

Jeśli paskuda nie wchodzi na płytę jednowarstwową to można po prostu shrinkiem skompresować albo całą, albo re-author zrobić (czyli w tym przypadku sam film)
(jak ktoś lubi menu to może najpierw zgrać do folderu całość i poszukać (np przy użyciu power dvd) vobów z reklamami, exstrasami i innym straszeniem fbi i popodmieniać je na zerowe ręcznie, lub jakimś programem - film powinien chodzić z menu i dużo się zmniejszyć gdy nie usłyszymy mądrych wywiadów zawsze takich samych.
następnie zrobić z naszego dzieła obraz np. przy pomocy nero image recorder, zamontować w napędzie wirtualnym i jak dobrze działa to wypalić dvd decrypteram.
u mnie chodzi nawet na takim sony, które ma kłopoty z niektórymi tłoczonymi.

można sprawdzić co się da zrobić z tymi stacjinarkami na

http://www.videohelp.com/

a w nagrywarce lite-on region zmienia się na zerowy (i znowu 5 zmian ) np. programem k-probe (tools) dvd decrypter nie zwraca uwagi na region płyty.

jeśli chodzi o apexa to mam coś takiego http://www.videohelp.com/dvdhacks.ph...ct=Apex+HT-170

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 26.01.2005 o godz. 03:54
ed hunter jest offline  
Stary 26.01.2005, 04:37   #14
scyzoryk75
Bywalec
 
Data rejestracji: 14.06.2002
Lokalizacja: Putnam Valley / NY
Posty: 38
scyzoryk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Damn, zapisalem plytke DVD+RW z BookType zmienionym na DVD-ROM i dalej kicha - Sony nie lyla takiej plytki

Kolejna sprawa - jak przekonwertowac VOBy na Region 0 (z twardziela). Dla plytki DVD to ide do zakladki Tools -> IFO -> Region Patch -> Region Free -> wybierma plik IFO i co dalej? Pokazuje mi ze sa to Regiony od 1 do 8 a ten stacjonarny ani nie drgnie - Limited prohibition czy jakos tak i koniec

A moze problem lezy w tym ze ten Sony czyta tylko NTSC a PALowskie filmy juz nie (APEX mzoe ma to gdzeis czy to PAL czy NTSC)

Ostatnio zmieniany przez scyzoryk75 : 26.01.2005 o godz. 05:02
scyzoryk75 jest offline  
Stary 26.01.2005, 18:49   #15
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści
 
Avatar użytkownika madmax2
 
Data rejestracji: 06.10.2002
Posty: 1,065
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Qrcze, a mój Sony DAV 550s czyta dosłownie wszystko. Płytki z gazet, nagrywane, jakiekolwiek. Nawet takie, co w KProbe miały ponad 1400 błędów PI. Moi krewni też mają Soniacze i tak samo wszystko im czytają.
Jednak płyt spoza Regionu 2 jeszcze nie próbowałem odczytywać (nie mam takich w kolekcji) i pewnie (na pewno) byłby problem.
Co do softu z VOBem użyj Nero. Daje nawet mniej błędów od Decryptera. Najpierw przejedź DVD Shrink- odpal przycisk open files i wskaż odpowiedniego VOBa, opcja Re-Autohr, dekodowanie, a potem wypal Nero.
Poniżej masz linka do dobrego artykułu z instrukcją do DVD Shrink:

http://cdrlab.pl/modules.php?op=modload&name=Kilgor&file=Artykuly&A rtykulNazwa=dvdshrink&ArtykulStrona=1



Pozdr.
__________________
Pozdrawiam.
Lepiej powiedzieć:
"To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz"
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"

Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 26.01.2005 o godz. 18:55
madmax2 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.