Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.07.2004, 11:58   #1
Lookazz
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.06.2004
Lookazz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Dziwna esperanza -RW i 451@832

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem opisania sprawy, ponieważ nie spotkałem się z czymś takim dotychczas. Mam płytkę DVD-RW esperanzy, pudełkową która w żaden sposób nie chce się czytać w moim napędzie 451S. Niezależnie od wgranego firmware'u, których było juz pewnie różnych z 10 poprzez nowsze od 451, 851 a zakończywszy na razie na najnowszym do 832. Co dziwniejsze mogę ją "wyczyścić" np w nero i robi tą operację bez zastrzeżeń ale...później jej oczywiście nie widzi. Mogę również na nią nagrać dane co robi bez problemów ale potem nie można zweryfikować poprawności zapisu. Płytka jest widziana w moim dvd w pracy (sam odtwarzacz) jak też na odtwarzaczu filmów dvd elta który otwiera bez problemów nagrane filmy w divx.
Na początku myślałem, że to problem z firmware'em, potem po bliższej diagnozie okazało się że płytka ta jest w zasadzie identyczna jak druga esperanza -RW którą posiadam z tą różnicą że napisy na niej są czarne a nie srebrne, jak chyba we wszystkich esperanzach. Ta druga płytka z napisami srebrnymi oczywiście zapisuje się i czyta bez problemów od dobrych 3 miesięcy.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Może "udało" mi się kupić podróbkę albo płytka się spsuła w dziwny sposób? W każdym bądź razie teraz zawsze patrzę na kolory napisów przy kolejnych zakupach

Pozdrawiam wszystkich Lite-On'owców i nie tylko

Łukasz
Lookazz jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.07.2004, 12:42   #2
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podaj kod nośnika z obydwu płytek (program DVDIdentifier).
mbar jest offline  
Stary 20.07.2004, 13:22   #3
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mialem podobny problem kupilem esperanze DVD-RW i po wlozeniu do napedu plytka nie byla wykrywana, jak zrobilem kasowanile lub formatowanie nosnika to szlo tylko w polowie wyrzucalo blad. myslalem ze to wina plytki i kupilem druga taka samo (esperanza -rw biale tlo i czrne napisy) i znowu to samo wiec kupilem esperanze dvd+rw i wszystko ok.
wiec bedac zly na naped oddalem go do serwisu i czekam teraz na nowy.
Turboni jest offline  
Stary 20.07.2004, 17:40   #4
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Turboni
naped oddalem go do serwisu i czekam teraz na nowy.
BTW Turboni A co z tym twoim napędem, bo już zapomniałem

A tak swoją drogą - zdziwiłbyś się gdyby to nie był nowy - tylko stary by ci naprawili, nie?

Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 20.07.2004 o godz. 17:43
VIZZARD jest offline  
Stary 20.07.2004, 19:42   #5
Turboni
Wyjechać Ci z bani ?

Data rejestracji: 26.02.2004
Turboni niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zaczynal szwankowac na tloczonych plytach i ten problem z dvd-rw. tam gdzie kupuje nie naprawiaja tylko wysylaja do ab, a jak beda chcieli mi wcisnac moj stary to biore od nich gotowke i kupie u nich 832. wiec na to samo wyjdzie.
Turboni jest offline  
Stary 21.07.2004, 00:03   #6
sts
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 08.05.2003
sts w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Też mam podobny problem na płytkach dvd-rw esperanza (czarne napisy). Nagrywarka to Toshiba 5002. Kupiłem takich płytek 10, pierwszą nagrałem z 2-3 razy za kolejnym razem normalka kasowałem w nero wsio ok, nagrałem dane na dvd wsio ok, przy prubie odczytu pokazuje brak plyty w napedzie albo ze płyta jest tylko ze jest ona czysta i niemozna na nia juz nic nagrac, mozna ja skasowac i nic wiecej.
Jak dla mnie to poprostu lipna firma ta esperanza przynajmniej przy DVD-RW.
sts jest offline  
Stary 21.07.2004, 08:41   #7
Lookazz
Nowy na forum

Wink

Sprawdziłem polecanym programikiem i oto co wypisuje przy esperanzie z którą nie ma żadnych problemów (tą ze srebrnymi napisami):

Unique Disc Identifier : [DVD-RW: OPTODISCW002]
--------------------------------------------------------------------------
Disc Type : [DVD-RW]
Manufacturer ID :[OPTODISCW002]
Manufacturer Name :[Optodisc Technology Corp.]
Disc Application Code :[Unrestricted Use : Consumer Purpose]
Recording Speeds : [1x , 2x]
Blank Disc Capacity :[2,298,496 Sectors = 4,489.3MB = 4.38GB (4.71GB)]

Powyżej wszystko wygląda jak najlepiej o czym świadczą zresztą wyniki w czasie użytkowania płyty. A poniżej to co podaje DVDIdentifier przy płycie z napisami czarnymi:

Unique Disc Identifier : [DVD-R:NO_ID_PRESENT]
Disc Type :[DVD-R]
Manufacturer ID :[Not Present On Disc]
Manufacturer Name :[Unknown Manufacturer ID]
Disc Application Code :[Restricted Use : General Purpose]
Recording Speeds : [1x , (2x)]
Blank Disc Capacity :[268,238,848 Sectors = 523,904.0MB = 511.63GB (549.35GB)]

No i tutaj sytuacja wygląda zdecydowanie gorzej, płytka jest jakąś marną podróbką, program widzi ją jako -R a nie -RW jak powinno być w ogóle marność nad marnościami...ale co jest fajne kiedy się dokładniej popatrzy to można na niej zapisać prawie 550GB danych..może ktos jest zainteresowany zakupem ?

Pozdrawiam i przestrzegam przed "czarnymi"
Lookazz jest offline  
Stary 21.07.2004, 10:31   #8
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Lookazz
Sprawdziłem polecanym programikiem i oto co wypisuje przy esperanzie z którą nie ma żadnych problemów (tą ze srebrnymi napisami):

Unique Disc Identifier : [DVD-RW: OPTODISCW002]
Disc Type : [DVD-RW]
Manufacturer ID :[OPTODISCW002]
Manufacturer Name :[Optodisc Technology Corp.]
Disc Application Code :[Unrestricted Use : Consumer Purpose]
Recording Speeds : [1x , 2x]
Blank Disc Capacity :[2,298,496 Sectors = 4,489.3MB = 4.38GB (4.71GB)]
Życie pokazuje, że Optodisc w płytkach DVD raczej ma dobrą renomę - sam zresztą mam pozytywne wrażenia jeżeli chodzi np. o Blupopy DVD-R x4 od Optodisc właśnie.

Cytat:
Napisany przez Lookazz
Pozdrawiam i przestrzegam przed "czarnymi"
Mojemu czarnemu 812S by się to nie spodobało
VIZZARD jest offline  
Stary 21.07.2004, 12:32   #9
Lookazz
Nowy na forum

Mogło by się nie spodobać rzeczywiście, lepiej nic mu nie mów ..bo pogniewa się jeszcze na srebrne
Lookazz jest offline  
Stary 21.07.2004, 12:37   #10
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez Lookazz
Mogło by się nie spodobać rzeczywiście, lepiej nic mu nie mów ..bo pogniewa się jeszcze na srebrne
Całe szczęście, że jest zamontowany tyłem to monitora.....
VIZZARD jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: