![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2004
![]() |
![]()
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem opisania sprawy, ponieważ nie spotkałem się z czymś takim dotychczas. Mam płytkę DVD-RW esperanzy, pudełkową która w żaden sposób nie chce się czytać w moim napędzie 451S. Niezależnie od wgranego firmware'u, których było juz pewnie różnych z 10 poprzez nowsze od 451, 851 a zakończywszy na razie na najnowszym do 832. Co dziwniejsze mogę ją "wyczyścić" np w nero i robi tą operację bez zastrzeżeń ale...później jej oczywiście nie widzi. Mogę również na nią nagrać dane co robi bez problemów ale potem nie można zweryfikować poprawności zapisu. Płytka jest widziana w moim dvd w pracy (sam odtwarzacz) jak też na odtwarzaczu filmów dvd elta który otwiera bez problemów nagrane filmy w divx. Na początku myślałem, że to problem z firmware'em, potem po bliższej diagnozie okazało się że płytka ta jest w zasadzie identyczna jak druga esperanza -RW którą posiadam z tą różnicą że napisy na niej są czarne a nie srebrne, jak chyba we wszystkich esperanzach. Ta druga płytka z napisami srebrnymi oczywiście zapisuje się i czyta bez problemów od dobrych 3 miesięcy. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Może "udało" mi się kupić podróbkę albo płytka się spsuła w dziwny sposób? W każdym bądź razie teraz zawsze patrzę na kolory napisów przy kolejnych zakupach ![]() Pozdrawiam wszystkich Lite-On'owców i nie tylko ![]() Łukasz |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Podaj kod nośnika z obydwu płytek (program DVDIdentifier).
|
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
mialem podobny problem kupilem esperanze DVD-RW i po wlozeniu do napedu plytka nie byla wykrywana, jak zrobilem kasowanile lub formatowanie nosnika to szlo tylko w polowie wyrzucalo blad. myslalem ze to wina plytki i kupilem druga taka samo (esperanza -rw biale tlo i czrne napisy) i znowu to samo wiec kupilem esperanze dvd+rw i wszystko ok.
wiec bedac zly na naped oddalem go do serwisu i czekam teraz na nowy. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A tak swoją drogą - zdziwiłbyś się gdyby to nie był nowy - tylko stary by ci naprawili, nie? ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez VIZZARD : 20.07.2004 o godz. 17:43 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
zaczynal szwankowac na tloczonych plytach i ten problem z dvd-rw. tam gdzie kupuje nie naprawiaja tylko wysylaja do ab, a jak beda chcieli mi wcisnac moj stary to biore od nich gotowke i kupie u nich 832. wiec na to samo wyjdzie.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.05.2003
![]() |
Też mam podobny problem na płytkach dvd-rw esperanza (czarne napisy). Nagrywarka to Toshiba 5002. Kupiłem takich płytek 10, pierwszą nagrałem z 2-3 razy za kolejnym razem normalka kasowałem w nero wsio ok, nagrałem dane na dvd wsio ok, przy prubie odczytu pokazuje brak plyty w napedzie albo ze płyta jest tylko ze jest ona czysta i niemozna na nia juz nic nagrac, mozna ja skasowac i nic wiecej.
Jak dla mnie to poprostu lipna firma ta esperanza przynajmniej przy DVD-RW. |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2004
![]() |
![]()
Sprawdziłem polecanym programikiem i oto co wypisuje przy esperanzie z którą nie ma żadnych problemów (tą ze srebrnymi napisami):
Unique Disc Identifier : [DVD-RW: OPTODISCW002] -------------------------------------------------------------------------- Disc Type : [DVD-RW] Manufacturer ID :[OPTODISCW002] Manufacturer Name :[Optodisc Technology Corp.] Disc Application Code :[Unrestricted Use : Consumer Purpose] Recording Speeds : [1x , 2x] Blank Disc Capacity :[2,298,496 Sectors = 4,489.3MB = 4.38GB (4.71GB)] Powyżej wszystko wygląda jak najlepiej o czym świadczą zresztą wyniki w czasie użytkowania płyty. A poniżej to co podaje DVDIdentifier przy płycie z napisami czarnymi: Unique Disc Identifier : [DVD-R:NO_ID_PRESENT] -------------------------------------------------------------------------- Disc Type :[DVD-R] Manufacturer ID :[Not Present On Disc] Manufacturer Name :[Unknown Manufacturer ID] Disc Application Code :[Restricted Use : General Purpose] Recording Speeds : [1x , (2x)] Blank Disc Capacity :[268,238,848 Sectors = 523,904.0MB = 511.63GB (549.35GB)] No i tutaj sytuacja wygląda zdecydowanie gorzej, płytka jest jakąś marną podróbką, program widzi ją jako -R a nie -RW jak powinno być w ogóle marność nad marnościami...ale co jest fajne kiedy się dokładniej popatrzy to można na niej zapisać prawie 550GB danych ![]() ![]() Pozdrawiam i przestrzegam przed "czarnymi" ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() |
![]() |