Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.12.2003, 01:52   #1
Goomy
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.03.2003
Goomy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
[Pomocy] DVD LG problem

Witam, mam nastepujacy problem posiadam DVD-ROM LG DRD8120B wszystko bylo ok , ale jakos ostatnimi czasy nie korzystalem z plyt DVD jedynie ze zwyklych cd z danymi. mam zainstalowane PowerDVD i takie tam nie bylo problemu z odtwarzaniem filmow DVD. Ostantio cos sie pokopalo no i odpalam film DVD , jeden drugi trzeci a tu mi wyskakuje "Brak Cd w napedzie" .... i tak w kolko. Nie wiem co sie dzieje kombinowalem myslalem ze to wina codecow, w koncu postawilem system na nowo , format odpalam zainstalowalem POWER DVD i ... to samo czy ktos moze wie o co w tym chodzi ? bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
G@@my

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.12.2003, 12:39   #2
Val
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.01.2003
Val zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może masz zainstalowane w systemie wirtualne CD/DVD i ono jest ustawione na domyślne odtwarzanie filmów DVD lub na domyślny ustawił Ci się jakiś inny napęd. W takim wypadku należy przestawić w PowerDVD domyślny odtwarzacz płyt DVD.
Val jest offline  
Stary 07.12.2003, 13:15   #3
Goomy
Nowy na forum

mam wirtualny cd ale w power dvd jak przelacze nawet na naped DVD to i tak nie widac plyt DVD , nic a nic , zwykle CD czyta normalnie a jak zapodam plyte DVD to zaczyna wydawac dziwne dzwieki i wyskakuje ze nie ma cd w napedzie X , gdzie X to jest wlasnie DVD-rom. i nie wiem co sie stalo.
Stary 07.12.2003, 15:59   #4
Val
Stały bywalec ;)

Spróbuj zainstalować sterowniki ASPI. Jeśli to nie pomoże sprawdź napęd u znajomego. Jeśli u niego nie będzie działał a jest na gwarancji to oddaj do serwisu. Jeśli zaś jest po gwarancji to może być przyczyna brudnej soczewki. W takim przypadku może trzeba ją przeczyścić. Gdzieś na forum jest opisane jak się czyści taką soczewkę. Musiałbyś poszukać.
Val jest offline  
Stary 07.12.2003, 23:24   #5
Goomy
Nowy na forum

ASPI mam , sprobuje podlacyc ja do innego kompa. Ale jest jeszcze jedna sprawa bo normalnie wczesniej moglem pliki z obrazow plyt w postaci mpeg odtworzyc sobie w byle jakim odtwarzaczu Bestplayer czy windowsmediaplayer, teraz moge je odtworzyc jedynie w PowerDVD. i nie wiem o co chodzi. Rozumiem ze moze DVD-Rom cos jest zepsuty ale czemu nie moge otworzyc plikow mpg w normalnych odtwarzarkach ? wiesz moze czemu tak jest ?

PS. napęd czyta normalnie zwykłe CD !! a DVD ni w ząb .
PS2. Czy to jest tak ze jak siadł dekoder sprzetowy mpega w DVD-romie to tym samym nie moge otwierac plikow kodowanych tym formatem i musze korzystac z playerow typu powerDVD ??

Dzieki za wszelką pomoc

Ostatnio zmieniany przez Goomy : 08.12.2003 o godz. 00:23
Goomy jest offline  
Stary 08.12.2003, 06:53   #6
Val
Stały bywalec ;)

To, że nie możesz odczytywać zwykłych plików *.mpeg to jest prawdopodobnie wina systemu lub ewentualny brak kodeków. Jeśli napęd DVD nie może odczytywać płyt DVD a odczytuje płyty CD to przyczyną może być "umierający" napęd. Jednakże przyczyny takiego zachowania mogą być jeszcze inne, np. może masz "podkręcony" procesor lub uszkodzona jest taśma IDE lub kabelek zasilający do napędu DVD, lub uszkodzone są pamięci. Dlatego sprawdź najpierw napęd na innym komputerze.
Val jest offline  
Stary 08.12.2003, 10:19   #7
Goomy
Nowy na forum

Tasma jest ok , przelaczylem ja na nowa tasme , kombinowalem tez z kablami zasilajacymi i to samo , wrocilem procka do poprzedniego taktowania i ..to samo . jutro sprawdze naped na innym kompie i zobacze co sie bedzie dzialo. A co do odtwarzania mpeg to problem jest jedynie z mpeg z videoCD kodowane bodajze mpeg-2. Jesli chodzi zas o kodeki to sciagnalem kodeka do mpeg-2 elecard albo jakos tak wyswietla mi wprawym gornym rogu jakis bialy kwadracik i obraz jest troszke scisniety do srodka. Masz moze jakis inny kodek do tego mpeg-2 ? albo wiesz gdzie moge to na sieci znalezc ? na divx.pl byl tylko ten. Chyba ze da sie poprzestawiac jakos tego kodeka co mam zeby to dzialalo jak trzeba. Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
Goomy
Stary 10.12.2003, 15:24   #8
areks
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.12.2003
areks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chyba musisz "biec" do serwisu

Co prawda mam DVD w LG combo.W ciągu roku 2 razy w naprawie, bo miało problemy z czytaniem DVD i VCD.Płyty CD czytał i nagrywał ok. Trzy tygodnie temu 3-cia naprawa. Dzisiaj odebrałem z serwisu nowe combo oby mniej awaryjne. Pozdrawiam.
areks jest offline  
Stary 10.12.2003, 18:57   #9
Goomy
Nowy na forum

ja sprawdzilem swoje na dwoch kompach i niestety z dvd-romu zrobil sie cd-rom . co do kodekow to zainstalowalem ACE mega codecs pack i kodeki Ligos mpeg decoder dzialaja idealnie 100% lepiej od elecard. pozostaje zakup nowego dvd-romu (juz na bank nie LG) albo DVD-RW , eh chyba sie skusze na takie cacuszko . Pozdrowienia i dzieki za informacje i pomoc

Zycze milego dnia lub jak kto woli nocy

G@@my

Twoje uprawnienia: