Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pomocy! Przegrywanie materialu VHS na DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pomocy-przegrywanie-materialu-vhs-dvd-57753/)

Reetou 17.10.2005 17:04

To może zapoznaj się z tym artykułem http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvb2dvd/

Piotr Rutkowski 17.10.2005 15:38

Jesli chodzi o komputer, to pracuje (a raczej probuje pracowac) na:
- Pentium IV 3 GHz Prescott HT,
- 512 RAM,
- grafika: Radeon GIGACUBE ATI 9600PRO 128MB AGPx8 TV (All In Wonder),
- HDD główny Seagate 120 GB 8MB SATA,
- HDD do storage Caviar 160 GB 8MB SATA.

Material zgrany na dysk do postaci MPEG2 (w wiec sprzetowo skompresowany przez moja karte grafiki) jest bardzo dobry, zarowno jesli chodzi o obraz, jak i dzwiek.

Problem zaczyna sie wtedy, kiedy probuje to w jakikolwiek sposob przerobic, tak aby ogladac to na tradycyjnym odtwarzaczu DVD przy telewizorze.

Wydaj mi sie wiec, ze problemy wynikaja z mojej niewidzy, jak (i jakimi narzedziami) taki material przetworzyc.

I tu wlasnie bardzo licze na Wasza pomoc.

Pozdrawiam,
Piotr

_aleJaja 17.10.2005 15:07

Uwierz mi ale pozgrywałem tego mnóstwo z VHSa
Miałem taką sytuację że poszłem do sklepu żeby kupić Dazzle DC120 (ok.450zł). Nie mieli ale zaproponowali nówkę (zapakowaną) DC150 w cenie... 400zł - obydwie ze sprzętowym koderem mpeg2. DC90 idzie kupić poniżej 150zł ale bez kodera, wszystko robi procek. I chodzi naprawdę świetnie. Kart TV nie polecam - wprawdzie jakość się bardzo poprawiła ale ciągle odstają od kart video. Karty graficznej używałem na początku ale (chyba Radeon7500 AllInWonder czy jakoś tak) jakość była beznadziejna
Dość ważny jest też komp jaki masz. I na Pinaclu studio 9 QS robię wszystko - ok.1,5h zgrywania, 0,5h obróbka (przycinanie) i max 1h przekodowywanie i nagrywanie na DVD.

joujoujou 17.10.2005 14:17

Nie myślałeś może o karcie telewizyjnej? Przez nią też da się zgrać materiał wideo, a i do innych celów się przyda... :taktak:

Piotr Rutkowski 17.10.2005 14:13

zgrywalem w kilku rozdzielczosciach. najpierw ustawialem minimalnie powyzej rozdzielczosci VHS (jako, ze zrodlem jest VHS), potem probowalem tez ok. DVD.

Efekt jest podobny. Przy czym jak zaznaczylem jakosc video jest z bolem do zaakceptowania, ale audio ewidentnie wymaga poprawy.

Z perspektywy czasu widze, ze (jako kompletny amator, ktory przy minimum nakladu pracow chce uzyskac odpowiedni efekt) zamiast wydawac 1000 PLN na specjalna karte, trzeba bylo kupic do komputera zwykla karte grafiki i rownoczesnie kupic jakis zwyczajny DVD Recorder dla idiotow.

Teraz juz chce kontynuowac zaczety proces.

Celem jest dla mnie uzyskanie plyt DVD w jakosci nie gorszej niz wyjsciowy material VHS (co do video i audio) a dodatkowo miec proste menu ekranowe DVD dla poszczegolnych scen.

Dzieki za odpowiedz.

Pozdr
Piotr

_aleJaja 17.10.2005 13:59

W jakiej rozdzielczości masz materiał mpeg2?? (720x576??)
Ale ogólne mówiąc zgrywanie przez Kartę ati to nie najlepsze wyjście. W tym momencie warto zainwestować trochę kasy na (np.Pinacle Dazzle 90,120 lub 150). I odrazu dostajesz legalnego Pinacle Studio 9 którym obrabiasz i nagrywasz materiał na DVD.
Jeśli masz nietypowe rozmiary materiału to dobrze nagrywa DVDLab Pro

Piotr Rutkowski 17.10.2005 13:03

Pomocy! Przegrywanie materialu VHS na DVD

Prosze o pomoc dla poczatkujacego.

Posiadam duza kolekcje kaset VHS, najstarsze nagrania maja juz ponad 10 lat.
Podjalem dzialania, aby calosc przetworzyc na postac cyfrowa. Niestety dotychczasowe moje dzialania nie daja zadowalajacego rezultatu.

Material na tasmy VHS byl dotychczas nagrywany z kamery formatu Hi8. Planuje zarchiwizowac calosc starego materialu oraz (juz na biezaco) zgrywac material z kamery analogowej Hi8.

Material zgrywam do komputera poprzez karte Radeon GIGACUBE ATI 9600PRO 128MB AGPx8 TV (All In Wonder), automatycznie kompresujac je do MPEG2.

Nastepnie pliki planowalem przegrac na plyty DVD.

I tu pojawia sie problem.

Zgodnie z zaleceniami moich kolegow probowale dwoch metod:
1) konwersja do DivX - efekt bardzo marny co do obrazu i dzwieku (uzywalem powszechnie dostepnych freewareowych narzedzi typu DrDivX, XVideoConverter)

2) rozszycie sciezki dzwiekowej od video i potem skladanie tego w calosc.
Do skladania uzywalem Ulead 4 Power Director. Udalo mi sie tu osiagnac w miare dobry obraz (choc tez pewnie jeszcze mozliwy do polepszeia) i marny dzwiek. Na dodatek, kiedy probuje wrzucic na jedna plyte DVD 3 plik mpg o lacznej wielkosci ok. 3GB, to sie okazuje, ze Ulead robi z tego ponad 5GB materialu docelowego. Nie ukrywam, ze najwiekszym problemem jest dla mnie marna jakosc dzwieku finalnego.

Czy ktos moze mnie wspomoc w tym zmudnym procesie?
Byc moze wystarczy przekierowac mnie na jakis dyskutowany wczesniej watek lub zamieszczone gdzies artykuly.

Pozdrawiam,
Piotr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:17.