Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pomóżcie Błagam :(:(:( Chyba Mi Padł Liteon :( (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pomozcie-blagam-chyba-mi-padl-liteon-65827/)

mensir67pl 05.06.2006 07:53

Cytat:

Napisany przez śmiguś
A więc podsumowując trudy i boje dzisiejszego dnia z nagrywarką Lite-On SOHW-832S "zabawa" z firwarem pozostała na takim oto etapie: Wgrałem bios VS0B.bin programem LtnFlash.exe - chyba wgrałem ponieważ status programu po 30min był taki:

"100%
Programming... please wait. "

Nie było żadnej informacji typu Flashing succesfull, czy coś podobnego :(:(:( Normalnie wyłączyłem program i zrestartowałem kompa. Później poleciał oryginalny flesh VS0M ze strony Litka. Niby wgrało flesh do końca (doszło do 100%) ale przy "Inquiring" (na sam koniec wgrywania flesha) niestety wystąpił następujący komunikat:

"Unable to flash firmware. Please contact with your vendor" :(:(:(

Po restarcie nagrywarka jest wykrywana w programie infotool z firmware'm SV0M, czyli chyba wgrało jednak tego firmware'a. Litek nagrywa CD-R, CD-RW, DVD-RW (esperanza x4) ale nie nagrało mi żadnej płytki DVD+R esperanza x8 (wyskakuje komunikat w nero zaraz przy Lead In (nie pamiętam dokłądnie ale coś takiego) :

"wymieniony dysk, nagrywanie z prędkością x8 nie powiodło sie" Oto log z nero:

:( Pomóżcie :'(

Ale daje zglasz sie jak ? bo widze w log-u

LITE-ON DVDRW SOHW-832S CG5J :>

śmiguś 05.06.2006 08:08

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
Ale daje zglasz sie jak ? bo widze w log-u

LITE-ON DVDRW SOHW-832S CG5J :>

o co Ci chodzi mensir67pl] ??? Nagrywarka teraz jest wykrywana jako LITE-ON DVDRW SOHW-832S VS0M a w logu teraz sprawdzałem też jako VS0M!!! Czyli teoretycznie sterowniki zostały poprawnie zainstalowane :) Aha i @ed hunter czy sterowniki (a zarazeł płyty główne z chipsetem nvidia) nvidii są aż takie złe??? Oprócz Lite-ona mam jeszcze nagryware DVD-RW Nec 3540A i CD-RW Teac i obie palą bez problemu, tylko ten litek nawala;/

icemac 05.06.2006 08:15

w***322;***261;cz DMA dla nap***281;d***243;w IDE na kontroletach !!!!

VIZZARD 05.06.2006 08:29

@śmiguś!

Strasznie mieszasz!

Po pierwsze piszesz, że wykrywa Litka z biosem VS0M

A wlogu stoi:

Cytat:

=== Scsi-Device-Map ===
CdRomPeripheral : AXV CD/DVD-ROM 2.2a a347scsi Port 0 ID 0 DMA: Off
DiskPeripheral : WDC WD1200JB-00EVA0 15.0 nvidesm Port 1 ID 0 DMA: Off
CdRomPeripheral : LITE-ON DVDRW SOHW-832S CG5J nvidesm Port 1 ID 1 DMA: Off
CdRomPeripheral : _NEC DVD_RW ND-3540A 1.01 nvidesm Port 1 ID 0 DMA: Off
CdRomPeripheral : TEAC CD-W524E 1.0E nvidesm Port 1 ID 1 DMA: Off

A po drugie piszesz, że nie nagrywa ci DVD+R

A w logu stoi, że palisz DVD-R

Więc WTF? ???

:]

VIZZARD 05.06.2006 08:33

@icemac!

To brzydko tak ściągać STĄD :czytaj:

Cytat:

Abyś miał spokojne sumienie: zawsze możesz nabyć dodatkowy kontrolet IDE (wpinasz go w slot PCI) - wtedy możesz mieć luksus posiadania każdego napędu na osobnym kanale IDE.

:>

mensir67pl 05.06.2006 08:37

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
@śmiguś!

Strasznie mieszasz!

Po pierwsze piszesz, że wykrywa Litka z biosem VS0M

A wlogu stoi:

A po drugie piszesz, że nie nagrywa ci DVD+R

A w logu stoi, że palisz DVD-R

Więc WTF? ???

:]

no i co teraz @śmiguś ||

:nie: ladnie

:P

prometeusz 05.06.2006 09:43

to smiga juz ten litek...;)

VIZZARD 05.06.2006 10:08

Cytat:

Napisany przez prometeusz
to smiga juz ten litek...;)

No...

Śmiga jak strzyga... :>

:czar:

śmiguś 05.06.2006 12:06

Witam wszystkich jeszcze raz bardzo serdecznie ;D

Po powrocie ze szkoły aż mnie zszokowało iż tak wiele osób zainteresowało sie tematem i za to wam BARDZO DZIĘKUJE :) (VIZZARD - dzięki tobie odzyskałem nagrywarke, jesteś wielki ;) nabyłem nowe płytki DVD-R (TDK x8 i Verbatim x8) i oznajmiam ze nagrywarka wypala obie bezproblemowo, jednakże dalej "nie lubi" płytek esperanzy Oczywiście włączyłem DMA Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za dobre rady i sorki zę troche zamieszałem bo log był z esperanzy DVD-R x4 (widocznie moj Litek nie lubi tych płytek :P)

W każdym razie problem można uznać za rozwiązany <jupi>

:):):):):):):):D

ed hunter 05.06.2006 12:28

'p***322;ytek' Esperanza si***281; nie kupuje - sam producent je nazwa***322; po hiszpa***324;sku nadzieja a ja dopowiem - porzu***263;cie wszelk***261; nadziej***281; :D

VIZZARD 05.06.2006 12:29

Cytat:

Napisany przez śmiguś
Witam wszystkich jeszcze raz bardzo serdecznie ;D

Po powrocie ze szkoły aż mnie zszokowało iż tak wiele osób zainteresowało sie tematem i za to wam BARDZO DZIĘKUJE :) (VIZZARD - dzięki tobie odzyskałem nagrywarke, jesteś wielki ;) nabyłem nowe płytki DVD-R (TDK x8 i Verbatim x8) i oznajmiam ze nagrywarka wypala obie bezproblemowo, jednakże dalej "nie lubi" płytek esperanzy Oczywiście włączyłem DMA Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za dobre rady i sorki zę troche zamieszałem bo log był z esperanzy DVD-R x4 (widocznie moj Litek nie lubi tych płytek :P)

W każdym razie problem można uznać za rozwiązany <jupi>

:):):):):):):):D

Spoko! Tylko nie zapomnij szalenie się ciesząc :jupi:

Wpłacać mi na konto co miesiąc sześć pięćdziesiąt :czytaj:

:>

A na koniec tego wątku jaki będzie morał? :hmm:

Jeśli nie wiesz co robisz - nie flashuj Liteona :nieee:

:czar:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:27.