![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.11.2004
![]() |
powrót do starego biosu w pioneer 109
Część! mam pytanie jak wrócić do starego biosu (w moim przypadku w wersji 1.17 obecnie mam 1.40) gdyż po wgraniu nowego nagrywarka przestała działać poprawnie. Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam!
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Użyj tego programu
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
sorry za pytanie ale co ten program dokładnie robi?
|
![]() |
![]() |
#4 |
^Pionier (109)^
Data rejestracji: 21.02.2005
![]() |
Program umożliwia wgranie dowolnego kernela i normalnego upgrade
(program dostarczony on Pionierra nie chce updatować w dół)
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki ale nie o to mi chodziło! Chodzi mi o to co mam dać do kernel a co do normal bo nie mam zielonego pojęcia a nie chce próbować w ciemno.
|
![]() |
![]() |
#6 |
^Pionier (109)^
![]() |
TO bardzo proste po prostu jeśli rozpakujesz plik z upgradem powinieneś mieć 3 pliki
- R*1*.nrFirmware normalny update - R*0*.nrFirwmare Plik kernela - zwykły updater od pioneera Czy o to Ci chodziło ? P.S. Moja wersja sama chce wczytać odpowiednie pliki
Pioneer 109D - Bios od A09 1.58 Ostatnio zmieniany przez radziow : 01.04.2005 o godz. 13:24 |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
O to mi chodziło ale problem jest w tym że ja chcę wgrać stary bios ( w moim przypadku 1.17), a w tym biosie gdy się rozpakuje instalkę to są tylko dwa pliki a nie tak jak w 1.40 trzy i dlatego zapytałem skąd wziąć ten plik kernel bo jego chyba nie ma w starszych wersjach i w związku z tym nie mogę w dvrupdate zadziałać. Jakby ktoś coś wiedział proszę o pomoc! Nara
|
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Kernel dla danego modelu się nie zmienia wraz z wersją biosu (jest zawsze taki sam), tak więc możesz wziąć kernel z dowolnego biosu. Poza ty przy wgrywaniu orginalnego biosu kernel nie jest potrzebny (chyba że w tym flasherze, używałem go tylko raz, więc nie pamientam czy działa bez kernela).
Tak przy okazji, bios to ten większy plik a kernel to ten mniejszy. |
![]() |
![]() |
#9 |
^Pionier (109)^
![]() |
Jeśli chesz wgrać ten upgrade 1.17 to musisz znaleźć bios który posiadał kernel z wcześniejszych wersji zoabcz strone Z wsystkimi biosami Pioneera i zobacz czy wersje 1.05 lub 1.09 posiadają ten plik.
jeśli tak to wybierz kernel z tej wersji natomiast jako zwykły wybierz normal z 1.17. P.S. moim zdaniem mieszanie kernela z wersji 1.40 z normalnym plikiem 1.17 może mieć złe skutki lepiej wrócić do pierwszych wersji i je uaktualniać updatami od pioneera
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Cześć! Wielkie dzięki za pomoc! Rzeczywiście udało mi się wgrać bios 1.17 dopiero wtedy gdy dałem kernel ze starszego biosu(u mnie był to 1.05), a gdy wcześniej próbowałem z kernelem z 1.40 to podczas flashowania biosu wystąpił błąd i już myślałem że sobie nagrywarkę popsułem ale udło mi się ją uruchomić ponownie. Niestety zmiana biosu na starszy nie pomogła mi gdyż nadal podczas nagrywania płyt nagrywarka mi się wyłącza, no ale bios udało mi się zmienić
![]() Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2005
![]() |
problemy ze 109 (pqranoja)
No cuż niema tu żadnej logigki ( niby jeden i ten sam model nagrywarki ale czy to prawda?). Kolega miał powazne problemy po wgraniu biosu 1.40. które uniemożliwiały poprawną pracę. A u mnie sprawa odwrotna. Wiele osób na tym że forum w innych postach miało problemy z modelem 109. Ja też miałem takie problemy międzyinnymi (brak kompatybilności nagranych płyt z innymi napędami). Wszyscy wiemy jakie to jest irytujące gdy nasz wspaniały sprzęt kupiony za ciężkie pieniądze ( przecież ten model 109 to nie napę z najniższej półki) nie spełnia naszych oczekiwań. A tu dziwna sprawa wgrałem ten soft 1.40 i jak ręką odjoł wszystko jest ok. Płytki bez najmniejszych problemów są czytane w innych napędach, a o czymś takim jak zawieszanie sie kompa to wogule niema mowy. Mam pytanie do wszystkich, gdzie leży przyczyna tak skrajnie sprzecznych wyników.
Czyżby na nasz rynek trafiał sprzęt pod ta samą nazwą ale mimo wszystko różne modele ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Mam bazę do swoich przemyśleń. Ja na razie jestem na etapie pionka 107 , ale wtrące moje 3 grosze. W/g mnie główną przyczyną kłopotów w ustaleniu "co się dzieje" jest niesamowite lekcewarzenie całego forum przez osoby zadające pytania, i żeby mnie Piero źle nie zrozumiał bo problem jest dużo szerszy. Jak ktoś ma problemy i nie pisze dokładnie i ze wszystkimi szczegółami w jakich okolicznościach problem występuje to są małe szanse by inni forumowicze odkryli źródło problemu. A z braku info to tylko krok to mitów i legend. Proszę prześledzić dokładnie posty w tym topicu. (jako przykład, nie czepiam się ! ) Jak dla mnie to nasuwa się tylko taka myśl , jeśli każdy poszukujący pomocy podał by w pierwszym zapytaniu jakiego rodzaju są problemy, system, konfiguracja sprzętu (jak podpięte) , soft używany no i nośniki, plus uwagi czego do tej pory próbował dla rozwiązania problemu i jaki to dało efekt, to po pierwsze szybciej by się może odpowiedź znalazła, po drugie wzbogaciło by to forum o konkretne informacje co na przyszłość mogło by zaowocować bardziej żeczowymi odpowiedziami które podniosły by wiedzę ogólną forumowiczów w kontekście danego problemu a nie tylko pojedynczego przypadku. Niestety życie jest okrutne : śmiecie na wejściu = śmiecie na wyjściu Piero nie gniewaj się że w Twoim temacie, ja to raczej tak do ogółu napisałem. ![]()
![]() |
#13 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() No ale niestety bylo juz to mowione nie raz i niestety nigdy nie dociera ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
|