![]() |
Jezeli jest kontroler SATA to zapewne obsluguje napedy optyczne.
Niektore kontrolery IDE RAID nie pozwalaly na to. |
No właśnie, dwa gniazda SATA na płycie są, tylko martwi mnie ten brak wzmianki w manualu o napędach optycznych :)
|
Pożycz od kogoś napęd na SATA - przekonasz się. :idea:
|
TO by było najprostsze, gdyby ktoś miał :)
|
Jezeli w manualu do plyty nie ma uwagi ze nie mozna podlaczyc to znaczy ze mozna bez problemu. Przeciez SATA I to ATA z nowym kablem.
|
Witajcie mam znowu problem... Heh po prostu pech.
Kupiłem Samsunga SH-223 C na SATA. Podłączyłem do kompa i zdziwienie. W biosie jest wykrywany jako napęd podłączony do IDE3 :| W systemie za to jest wykrywany jako SH-223 ale nie DVD, tylko CD. Udało mi się nagrać płytę w ImgBurner, ale już nie mogę jej otworzyć, pokazuje, że napęd jest pusty. Sprawdziłem na laptopie i normalnie się nagrała, da się otwierać i są normalne katalogi jak po poprawnym nagraniu. Czy ktoś może mi powiedzieć, co źle robię? A może to nagrywarka nawala? Pozdrawiam! |
Mysle ze najlepiej jak najpierw odinstalujesz kontrolery IDE/SATA (wszystkie) w menedzerze urzadzen i restart.
Sa dedykowane sterowniki do kontrolera czy jedziesz na tych z windows? |
Ściągnąłem stery do SATA z neta, zainstalowałem.Zrestartowałem. Jak wchodzę w menadżera i biorę port sata, pokazuje ,że pod SATA PORT 1 jest TSSTcorp CDDVDW SH-S223C.Dziwne jest to , że pozwala mi wybrać pomiędzy DMA a PIO. W SATA chyba tego nie powinno być?
Zmiana po zainstalowaniu tych sterów jest taka,że zamiast napęd DVD-RAM pokazuje mi napęd CD-ROM. Zainstalowałem program VSO Inspector. Wykrywa mi jako TSSTcorp CDDVDW SH-S223C i pokazuje wszystkie funkcje, jakie nagrywarka powinna mieć (zapis dvd itd.). Teraz o dziwo włożyłem płytę dvd do napędu "cd-rom" i pokazał mi pliki na niej, chcę sprawdzić jakoś w kprobe to pokazuje start/stop i koniec, od razu wynik,że 0 błędów. |
Nie wiem czemu nie mogę edytować posta, także przepraszam,że dwa pod sobą.
Podłączyłem do lapka przez mostek i oczywiście wykrywa jak cd-rom... |
w niektórych biosach płyt głownych była opcja aby sata "emulował" IDE, może masz ją włączoną....
|
Witajie, o to nowe wieści z frontu. Poirytowany tym SATA poszedłem i wymieniłem wypalarkę na taką z IDE. Podjarany tym faktem uruchamiam komputer i co... wiadomo, DVD-RAM. Różnica jest taka,że mogą poza nagrywaniem dvd sprawdzać także jakość płyt w kprobe (na tym na napedzie sata nie było to możliwe). Chyba jedyne co teraz zostało, to reinstalacja systemu. Pozdrawiam :)
PS: Czy skoro ona normalnie nagrywa DVD, to czy fakt,że jest wykrywana jako DVD-Ram lub CD-Rom może mieć wpływ na jakość nagrywania? |
Zainstalowałem Windowsa 7. I teraz tak: w Mój Komputer pokazuje mi go jako stacja dysków DVD RW. Natomiast jak wejdę w jakikolwiek program do nagrywania, to mogę teoretycznie wybrać prędkość nawet 52x, czyli tak jakbym chciał nagrywać CD (mimo, że program poprawnie wykrywa, że jest w napędzie dysk DVD). Nagrałem płytkę x12 i takie mam wyniki:
PI max = 32 Average= 5, 40 Total= 91472 PIF max= 4 Average= 0.45 Total = 7679 To już chyba nie jest tak źle? Przed reinstalacją, to ilość PI wynosiła nawet 2 mln(!), na tych samych nośnikach Sony. |
Cytat:
Normy między innymi dla Lite-ONa: PIE - 280 PIF - 4 Twoje wyniki to żadna rewelacja, rzekłbym kiepskie, ale bynajmniej w normie. |
Napęd to LiteOn iHap 122. @Melag a wiesz może, czemu jak narywam 2 obrazy o bardzo podobnej wadze na nośniku tej samej firmy, to na jednej jest PI= 5.40 PIF= 0.45, a już na drugiej nagranej chwilę potem jest PI=60 PIF=4 ? Mowa o average.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:42. |