![]() |
Cytat:
:) |
Mam identyczny problem co Ty tylko ze z LG GSA-H55L. Nagrywarka nie nagrywa plytc DVD pozatym jest wszystko ok. Wymiana zasilacza z 300W na 400W nic nie dala. Stery ASPI oczywiscie sa! nagrywarka pracuje w MULTI-WORD DMA tryb 2. Instalacja windy na nowo nie pomogla! Najprawdopodobniej uszkodzony jest naped dvd. Chce jeszcze sprawdzic u kolesia czy dziala. Jesli nie to zostaje reklamacja.
|
Na takiż sam pomysł właśnie wpadłem.
Jeśli na drugim kompie będzie tak samo, to chyba będzie jakąś podstawą do reklamacji? |
Cytat:
:) |
Zgodnie z radami odłączyłem zasilanie starej nagrywarki ale przestała być widoczna i nowa.
Zatem zdecydowałem się na bardziej radykalne ruchy - rozkręciłem kompa, stary napęd usunąłem, prezent od Mikołaja podłączyłem pod pierwsze gniazdko zasilania i wpiąłem taśmę główną nie w te odgałęzienie. Przed wypalaniem powyłączałem wszystkie programy któreg się tylko dało. Niestety sytuacja bez zmian - odtwarza dvd, odtwarza audio, wypala cdaudio, wypala cd-rom , przy wypalaniu dvd zawiecha przy 12-15 sekundzie. No nic, chyba trzeba będzie się pogodzić z sytuacją, że ma się nagrywarkę dvd która robi wszystko z wyjątkiem nagrywania. |
Przynajmniej co niekt***243;rych zmusi do sprawdzenia, co za szajs maj***261; w budzie
i wymiany, zanim zjara im p***243;***322; kompa :taktak: Ma wi***281;c to swoje plusy. |
LG powinni sprzedawa***263; w zestawach z zasilaczami :P
|
To jaki***347; dziwny wynalazek musi by***263; (ten zasilacz).
Odepnij nie na sta***322;e, tylko do test***243;w... A im wi***281;cej odepniesz, tym wi***281;cej zostanie do test***243;w dla prezentu. Je***347;li sprawdz***261; si***281; moje podejrzenia, to b***281;dziesz musia***322; poprosi***263; Miko***322;aja o nowy zasilacz :D Powinno wystarczy***263; odpi***281;cie samego zasilania, bez ta***347;m. |
Wystarczy odpięcie zasilania starej nagrywarki czy i taśmę też należy odpiąć.
Dysków twardych wolę nie odpinać bo tak mam podzielone dane, że oba są mi potrzebne. Sytuacja jest taka, że taśma najpierw podpięta jest do starego napędu [na dole] potem ma odgałęzienie do nowego [na górze] Na zasilaczu nie ma na pewno żadnej nalepki z mocą ani żadnych innych tłoczonych napisów! ---- znalazłem oznaczenie sterownika ASPI 4.71 [ale nie w Nero] |
Nie mierzy***322;em, ale pewnie jest... To jak jutro b***281;dziesz robi***322; test odepnij te***380; drugi dysk... A naklejka z danymi zasilacza powinna by***263; widoczna po zdj***281;ciu obudowy.
|
Cytat:
komp ma najlepsze lata za sobą 5-6 lat , ma dwa napędy, dwa dyski twarde może faktycznie brakuje mu pary z tym tylko czemu nagrywanie cd-r o audio by działało natomiast dvd nie? czy to taka znacząca różnica w obciążeniu? |
:hmm: A sprawdzasz w***322;a***347;ciwy kana***322;? Bo nie s***261;dz***281;, ***380;eby ta Yamaha chodzi***322;a w UDMA5...
BTW W momencie wypalania wzrasta pob***243;r mocy, wi***281;c mo***380;e si***281; podwiesza***263; przy s***322;abym zasilaczu. Nie kr***281;puj si***281; - mo***380;esz nam powiedzie***263; jaka moc/marka zasilacza :D |
Dzięki "joujoujou"
A więc tak w Nero InfoTool nie mam w ogóle zakładki ASPI!!!!! natomiast co do DMA: podstawowy kanał - Ultra DMA Tryb 5 pomocniczy kanał - Ultra Multi Word DMA Tryb 2 lub w Nero obsługiwane Tryby UDMA 0-2 dla Yamahy obsługiwane Tryby UDMA 0-4 dla prezentu |
|
Cytat:
Z tą drugą opcją to zaczekam do jutra, po nocy grzebać nie będę :-) Natomiast gdzie ustawienia DMA napędu nie wiem, zajrzałem do FAQ ale jakoś stosownej wiedzy nie posiadłem :-) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30. |