![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.03.2004
![]() |
Problem z buforem na liton'ie 812
witam
no wiec moj problem polega na tym ze pewnego dnia odpalilem kompa (wlaczylem nagrywanie plytki dvd w x4) i zaczely sie kszaki - bufor latal jak szalony (co dziwne dysk nie swiecil sie non-stop) nagrywarka co chwile musiala przerywac i wznawiac nagrywanie caly proces nagrania pelnej plyty trwal cos kolo 25 minut (plytka sie nagrala, i nawet ja czyta ![]() tak wiec moj apel: czy ktos wie co jest grane ? czy da sie to jakos zrobic nie instalujac systemu od nowa ? reinstalacja nero dala cale nic (uzywam jakiejs wersji nero 6.3.costamcostam) please help |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
sprawdz czy jest włonczone DMA bo najprawdopodobniej to to będzie przyczyną
#3 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
mialem wylaczony jeden kanal dma ale nie wiem nawet czy na nim byla nagrywarka
![]() tak sie zastanawialem czy jest moze jakis sterownik w systemie winxp ktory obsluguje nagrywanmie plyt dvd, moze to on sie wysypal w jakis sposob z tym defragmentowaniem to raczej nie to bo na dysku mam 10GB wolnego i jak zapisuje jakis plik pod nagranie to jest prawie pewne ze go nie podzieli na male czesci sprobuje jeszcze reinstalnac drivery do plyty glownej moze tam sie cos krzaczy ![]() jak ktos ma jakis pomyls to piszcie |
![]() |
![]() |
#5 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
no to standardowa procedura: najnowsze via4in1, najnowsze aspi, sproboj nagrac x2
sproboj powalczyc przy nagrywaniu dvddecrypterem, dosyc duzo pokazuje przy paleniu, dobry rowniez jako narzedzie diagnostyczne powodzenia |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
hmm po wielu wysilkach w koncu sie udalo
nie wiem jakim cudem ale po przelozeniu nagrywarki na tasme razem z dyskiem zaczelo to dzialac wczesniej dzialalo ok na takiej kofiguracji dysk sam i nagrywarka + cdrom na drugiej tasmie nie mam pojecia dlaczego tak sie sfalako moze jakis bufor kontrolera ide sie zesral nie wiem naprawde pozdrowienia dla wszystkich i dzieki za pomoc |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
no to mam kolejny problem :/
tym razem to jest wina tego DMA, no wiec jest tak: nagrywarka jest w trybie PIO wogole nie mozna jej przestawic na DMA co jest dosc dziwne. znaczy sie tam sa 2 opcje -uzyj PIO lub -uzyj DMA jesli dostepne no i po przestawieniu na ta druga opcje nadal jest w trybie PIO ![]() probowalem tez zmieniac sposob podlaczenia zeby system jeszcze raz nagryware wykryl ale bez rezultatu :/ ludzie ratujcie ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
usuń cały kontroler + restart + wykrycie przez windowsa + przestaw na DMA = będzie chodziło
![]()
#9 |
Nowy na forum
![]() |
usunalem kontroler ale po reboot'cie (a wlasciwie nawet po kilku ) syystem nie mogl ponownie zainstalowac kontrolera
![]() ![]() ![]() w kazdym razie zaczelismy z kumplem cos grzebac na necie w poszukiwaniu rozwiazania no i wypatrzylismy ![]() w kazdym razie zmusza kontroler do wykrycia dma ![]() ![]() oto cala metoda (sprawdzona, dziala, polecam ![]() ------------------- | przywracanie DMA: | ------------------- Open RegEdit Find the following KEY: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\ Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\000x The last four digits will be 0000, 0001, 0002, 0003, and so on. Under each key, delete all occurences of the following values: MasterIdDataChecksum SlaveIdDataChecksum Reboot the computer. Windows will now redetect DMA settings. ------------------------------------------- | zapobieganie dalszemu wylaczaniu sie DMA: | ------------------------------------------- TimingModeAllowed for the specific IDE drive to 0xffffffff |
![]() |
![]() |
|
|