Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.04.2004, 13:34   #1
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem (chyba z booktype)

No więc naczytałem się na forum, zastosowałem (tak myślę) do tego wszystkiego i wielka kicha.
Programem DVD Decrypter zripowałem Leona zawodowca (dostarczonego w z jakąś gazetą) na dysk jako plik ISO. Potem wsadziłem w napęd czystą płytkę LiteOn DVD+R 4,7 GB. Włączyłem booktype i zgodnie z zaleceniami zmieniłem co trzeba na DVD ROM i nie wyłączając booktype wypaliłem plik ISO (również za pomocą dvd decryptera).
Po wypaleniu zarówno dvd decrypter jak i nero infotool widzą płytkę jako zwykłe DVD+R. No i co z tym genialnym booktype ?
Mam DVD +/- R LiteOn 451S z firmware GSB7. Płytę wypalałem z prędkością 2,4x. Mam zainstalowane ASPI. Naturalnie komputer czyta płytkę czego nie można powiedzieć o stacjonarnym playerze. Ale wina tkwi chyba w tym, że wszystko widzi płytkę jako DVD+R. Co zrobiłem źle ??
PS. Właśnie zobaczyłem, że DVD Decrypter pokazuje

Current profile: DVD+R

ale trochę poniżej:

Physical Format Information (Last Recorded):
Disc ID: RICOHJPN-R02-03
Book Type: DVD-ROM

Natomiast nero infotool w zakładce 'Disc':
Type DVD Video (DVD+R)

A po włączeniu booktype on sam pisze:

Current Disk Type: DVD+R

A niby to miał zmienić... :o
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40

Ostatnio zmieniany przez artifact : 17.04.2004 o godz. 13:57
artifact jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.04.2004, 19:48   #2
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nikt mi nic nie podpowie ?
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40
artifact jest offline  
Stary 17.04.2004, 21:27   #3
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 03.04.2004
Posty: 131
Marcodemon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Miałem ten sam problem, ale na nagrywarce BTC, która obsługuje booktype i nagralem wedlug instrukcji programu do booktype, jednak tez nic z tego, a pomocy tez zadnej bo chyba nikt sie tym nie interesuje, zwlaszcza ze te stacjonarne za pare groszy widza wszystkie formaty.
Marcodemon jest offline  
Stary 18.04.2004, 13:24   #4
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Eh, no to mnie nie pocieszyłeś ;(
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40
artifact jest offline  
Stary 18.04.2004, 14:11   #5
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Posty: 38
OscarCD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy na pewno najpierw uruchomiłeś BookType'a, a dopiero po ustawieniu w tym programie DVD-ROM włączyłeś program nagrywający? Jaki to program? Pytam, bo miałem kłopoty z Nero, a inne pracowały prawidlowo (to tak na marginesie). Poza tym testuj najpierw na RW aby nie wywalać płytek. I pamiętaj, że przed nagraniem na RW musisz ją w pełni skasować (nawet jeśli jest nowa) - nie może to być kasowanie szybkie, ale full!
OscarCD jest offline  
Stary 18.04.2004, 18:34   #6
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki Oscard, faktycznie mogłem mieć najpierw włączonego DVD Decryptera a dopiero potem booktype'a. Dopiero w tym wszystkim raczkuję i faktycznie powinienem się zaopatrzyć w RW, zamiast tego kupiłem kilka DVD+R
Ale podobno też jest tak, że nawet wypalenie DVD RW w booktype jako DVD ROM są czasem nie czytane przez starsze playery. Dlatego popróbuję z DVD+R, no i dam znać Dzięki
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40

Ostatnio zmieniany przez artifact : 18.04.2004 o godz. 21:54
artifact jest offline  
Stary 18.04.2004, 23:35   #7
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 03.04.2004
Posty: 131
Marcodemon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokładnie, DVD+RW nie jest czytane w starszych stacjonarnych, dlatego właśnie zmarnowałem jedna płytke DVD+R, jutro bede miał jakies tanie to bede testował bo podobno sie da, a sciaglem sobie program DvdInfoPro i ma zmiane booktype dla wszystkich obslugujacych nagrywarek ( mnie interesuje BTC ), tez dam znac jakie bede mial wyniki.
Marcodemon jest offline  
Stary 18.04.2004, 23:47   #8
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Super, tylko nie zapomnij napisać jak Ci poszło
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40
artifact jest offline  
Stary 19.04.2004, 05:58   #9
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra, już straciłem nerwy.
Włączam BookType -> Qery -> Change to DVD ROM -> OK -> OK
Włączam DVD Decryptera Mode -> ISO -> Write -> Burn (prędkość 2,4)
Po wypaleniu płytki zamykam Decryptera i zamykam BookType.
Ten sam kretyński booktype pokazuje potem, że płytka to DVD+R i, że mogę zmienić np. na DVD ROM
Nero InfoTool pokazuje nośnik jako DVDVideo (DVD+R) a DVD Decrypter:
Current Profile: DVD+R a poniżej Book Type: DVD-ROM
Dla pewności zainstalowałem DVDINFOPro, ten to już kompletnie zgłupiał:
w zakładce Media pisze mi tak :
Book Type: DVD-ROM
Media Type: DVD+R
ale w zakładce Set BooK Type:
Current Disc Type: DVD-ROM

Co do ciężkiej cholery można jeszcze zrobić. Może przy wypalaniu ISO nie da się zmienić booktype Może trzeba coś poprzełączać w napędzie
Ręce mi opadają. Po jaką cholerę mi wypalarka z opcją booktype, skoro to wogóle nie działa
PS. A może to tak powinno być Może wydaje mi się tylko,że programy powinny pokazywać DVDROM. Po wsadzeniu czystej płytki i zbadaniu DVDINFOPro pokazuje:
Book Type: DVD+R
Media Type: DVD+R
A ponagraniu zmienia booktype na dvd-rom (jednak media type zostaje nie zmienione). Czy to tak ma być? Dlaczego więc sam program booktype pokazuje co innego
Eh...
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40

Ostatnio zmieniany przez artifact : 19.04.2004 o godz. 06:13
artifact jest offline  
Stary 19.04.2004, 11:28   #10
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 03.04.2004
Posty: 131
Marcodemon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No właśnie... zrobiłem tak, że w DvdInfoPro zmieniłem płyte DVD+R na DVD-ROM
wypaliłem w DVD Decrypter wypaliłem obraz z hd w formacie iso i efekt jest taki że płyta nadal jest DVD+R i nie widzi jej nic po za nagrywarką w kompie.
Druga płyta też w DvdInfoPro i nagrana w CloneDVD2, efekt ten sam co wczesniej.
Trzecia płyta, też DvdInfoPro i nagrana w DVD Decrypter z plikow vob, to samo.
Czwarta płyta, zrobiony autoring w Shrink i wnim wypalona, efekt ten sam.
Płytki, trzy Msonic i jedna TDK x4.

Wcześniej wypalałem w DVD Decrypterze ale zmieniałem softem BookType softem DvdBitSet.
Co dziwne na DVD+RW, wszystko jest ok, płyta jest widziana jako DVD-ROM, ale że stacjonarny nie widzi DVD+RW, to na nic to wszystko.
Mam nagrywarke BTC 1008, liveupdate robie cały czas jak pojawi sie nowy soft ( zreszta na windzie to trwa minutke ), który od dawna obsluguje BookType.
Tak samo jak poprzednik jestem wsciekły bo własnie liczyłem na to w nagrywarce DVD, a tu wielka kiszka.
Marcodemon jest offline  
Stary 19.04.2004, 15:25   #11
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Eh widzę, że nie jestem sam. Nie wiem czy to pocieszające
Co najciekawsze po wsadzeniu tychże płytek do stacjonarnego odtwarzacza - są one odgrywane !!! To jes po prostu niemożliwe, bo mój player nie ma nawet w specyfikacje,że czyta jakiekolwiek wypalane płytki (dlatego liczyłem na booktype). Co nie zmienia faktu, że booktype wcale nie został zmieniony a ja tylko miałem farta, że to jakimś cudem ruszyło.
Niech ktoś rzuci jakimś pomysłem plizzz.
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40
artifact jest offline  
Stary 19.04.2004, 16:40   #12
Bywalec
 
Data rejestracji: 18.03.2004
Posty: 38
OscarCD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Artifact - nie podglądaj nagranej płytki DVD-ROM na komputerze, bo na komputerze będzie ona widziana jako DVDr a w stacjonarmym DVD będzie traktowana jako DVD-ROM. Czy wiec sprawdzałeś tak nagraną płytkę na stacjonarce, czy aby na pewno jej nie czyta?
Jeśli chodzi zaś o DVD+RW, to nie będzie dobrze czytana w stacjonarnych odtwarzaczach nawet jako nagrana DVD-ROM, o ile nie zostanie przed nagraniem poddana pełnemu formatowaniu. Sam to przerabiałem i u mnie zawsze był problem gdy zapomniałem o formatowaniu, a nigdy nie miałem kłopotów gdy tego dopilnowałem.
Życzę sukcesów
OscarCD jest offline  
Stary 19.04.2004, 17:07   #13
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 03.04.2004
Posty: 131
Marcodemon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja wykonywałem pełny format DVD+RW, nosnik tez dobry bo TDK, a stacjonarny Philip i Marantz nie widza płyty, a z DVD+R jest to samo.
__________________
| ABIT NF7S | Barton 2500@3200 | 256 DDR 400 | GF 5200 | HD Seagate 120GB | DVB SAT | DVDRW TDK 1616N |
Marcodemon jest offline  
Stary 19.04.2004, 18:15   #14
Bywalec
 
Avatar użytkownika artifact
 
Data rejestracji: 15.12.2002
Posty: 54
artifact zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm, jest coś w tym co mówi OscarCD. Gdy wsadzam do nagrywarki np. Matrixa oryginalnego i włączam booktype to dostaję informację, że to DVD-ROM. Myślałem, że tak samo będzie po nagraniu czystej płytki ale skoro mówisz, że w komputerze nadal będzie ją widać jako DVD+R to tak pewnie jest, bo mój baaardzo wybredny (a właściwie wogóle nie odtwarzający wypalanych płyt) odtwarzacz stacjonarny nagle odgrywa nagrywane płytki płytki.
Kurcze czemu nikt mi nie powiedział, że komputer nigdy mi nie napisze, że nagle mam DVD-ROM zamiast DVD+R
Eh, dzięki wielkie OscarCD

MarcoDemon - może po prostu masz pecha z tymi stacjonarkami. Spróbuj sprawdzić te płytki indzie indziej.
__________________
AMD Athlon XP 2500 Barton
Soltek 75 FRN2L Ultra
512 MB DDR 400MHz Elixir
Maxtor 120 GB
Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung
DVD+/-RW Lite-ON 451S
CDRW LG 24x10x40
artifact jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO