![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.12.2008
![]() |
Problem z czystymi DVD+R DL
Witam,
mam dziwny problem z napędem i nośnikami DVD+R DL. Najpierw konfiguracja: - System MS Windows Vista Home Premium 32 - Napęd SSTcorp CDDVDW TS-L633A - Nośniki Philips DVD+R DL Po włożeniu czystego nośnika, napęd mieli go kilka chwil, po czym poprawnie rozpoznaje jako pusty nośnik DVD+R DL. Wyjęcie nośnika i ponowne włożenie powoduje, że napęd mieli nim już nieco dłużej i po chwili napęd zmienia opis na "Stacja dysków CD". Włożenie jakiegokolwiek czystego nośnika niewiele już daje (niezależnie czy jest DVD+R DL, zwykły DVD+/-R, czy CD-R). System uparcie wyświetla "Stacja dysków CD". Usunięcie sterownika napędu, restart i ponowna instalacja sterownika (automatyczna), powoduje, że znów można RAZ odczytać pustą DVD+R DL. Nie ma problemu z nośnikami jednowarstwowymi i CD-R. Aha, nie wiem czy problem mógł spowodować któryś z programów (miałem zainstalowany IMGBURN, DaemonTools, DVDShrink), bo nie sprawdzałem działania z DL wcześniej. Czy ktoś zetknął się z podobnym problemem? Dzięki M. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Ja tu problemu nie widze, bo jezeli ty chcesz wypalic plyte dvd+r DL na tej pseudo funkcji w windowsie to zycze szczescia, to co pokazuje w moj komputer to nic innego ze nosnik jest pusty i tak ma byc przecie to pustego nosnika nie wejdziesz bo nic na nim nie ma, jak bys wlozyl inna nagrana plyte ikonka znow by sie odtworzyła do tego nie trzeba instalowac od nowa sterownikow, nagrywaj na nero
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czy po za zmianą nazwy jest problem z odczytem bądź nagrywaniem płyt?Jeżeli nie to się nie przejmuj WINDOWS tak czasami ma z tą stacją dysków CD.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Rzeczywiście mogłem się niejasno wypowiedzieć. Nie chodzi mi o samą nazwę. Chodzi o utratę funkcjonalności. Po tym jednorazowym sukcesie z rozpoznaniem płyty DL, włożenie każdej następnej skutkuje tym, że aplikacje do nagrywania nie rozpoznają czystego nośnika.
Do nagrywania używam: - Power2Go - imgBurn Nero nie mam, a nie używam kradzionego oprogramowania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. do kazdej pozadnej nagrywarki, dodany jest Nero Express!
2.byc moze, nagrywarka po prostu nie rozpoznaje plyty (nie ma jej w bazie nagrywarki) zaktualizuj firmware nagrywarki, ew. użyj innej plyty DL. Moze Verbatim, moze Platinium. 3.moze to tez byc zwiazane z driverami do MoBo, ASPI albo innym drobiazgiem. Wylacz nagrywanie systemowe. I dodatkowo: -nagrywari slimtype sa naprawde kiepskie i robia fochy w zasadzie ze wszystkim ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
ad1. Nie wiem czy jest porządna, czy nie - dodano do niej Power2Go.
ad2. Jak pisałem wcześniej - płytę rozpoznaje RAZ - można na niej nagrywać. Druga próba uzyskania dostępu do czystego nośnika kończy się fiaskiem. ad3. O ASPI właśnie myślałem. Jakieś sugestie? Dodatkowo - dlaczego nagrywarka ten jeden raz po reinstalacji sterownika radzi sobie z płytą bez problemu? To jest to co mnie zastanawia najbardziej. M. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Spróbuj jeszcze na innym oprogramowaniu i innych płytach.
tu masz darmowe bardzo dobre Ashampoo Burning Studio 6.75 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...ng+Studio+6.75 spróbuj również nero(ma własne ASPI może coś pomoże)jest przecież trial do prób. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki, z tym że problem leży zupełnie w innym miejscu.
Po włożeniu drugi raz czystej DL, nagrywarka całkowicie traci funkcjonalność. Jedyne funkcje jakie pozostają to odczyt CD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
IMHO
Albo sa problemyz driverami do MoBo. Albo jest problem z komunikacja miedzy MoBo a nagrywalka. Moja sugestia: -sprawdzic na innym kompie. -zaniesc do servisu - nie oni sie mecza. ![]() -ew. jak sie chce - postawic nowy system bez zadnych udziwnien i sprawdzic.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.03.2005
![]() |
Mam podobny problem z tym Napęd SSTcorp CDDVDW TS-L633A tylko że u mnie mieli CD i nie ważne czy są puste, nagrane albo tłoczone mogę jedynie korzystać z nośników DVD próbowałem już wgrać nowy firmware ale to nie pomogło
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Umarł laser.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
problem z wypalaniem dvd DL | jumper83 | Dane | 25 | 27.09.2007 14:30 |
Problem z nagrywaniem DVD - stacja DVD zmienia sie na CD | tordon | Napędy optyczne DVD | 3 | 03.08.2007 05:14 |
problem z dvd dl | jurando | Napędy optyczne DVD | 0 | 23.05.2007 16:51 |
Problem z filmem DVD ? | jp44 | DVD-Video | 5 | 04.01.2006 23:34 |
Zabezpieczona płyta DVD - ciężki problem | Adam Hycnar | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 14 | 05.12.2005 05:59 |