Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.09.2003, 22:54   #1
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nero Vision Express - problem z kompresja?

Witam!
Przygotowuję projekt w NVE, jako plik źródłowy - nieskompresowany AVIk w pełnej rozdzielczości DVD. NVE pokazuje długość płyty po DVD na 2 GB (około). Ustawiam jakość na High i jest jakieś 4 GB - wszystko ok. Robie menu, dodaje 4 chapters i inne duperele, jak tło menu startowego etc. Dodaje również muzyke do menu startowego (podkład). Wybieram "Next", przechodzimy do podglądu (to z pilotem) i jedziemy dalej - tutaj mam wszystko działające ok, wraz z muzyką. Jako podkład pod menu dałem kawałek stereo w WMA (chyba WMA, nie pamiętam). Przechodzę do ostatniego okna, wybieram jako nagrywarkę Pionka 105 (akurat tam gdzie to robiłem był tylko taki pionek) i klikam na Next. Transcoding aprox 1-2h i potem zaczyna nagrywac. I pojawiają się schody - nagrywałem na -RW TDK, NVE wywalił błąd (niestety nie wiem dokładnie gdzie - bo mnie przy tym nie było ) prawdopodobnie na samym końcu zapisu bo wszystkie pliki są już zapisane.

No i teraz problem - wkładam płytkę do stacjonarnego DVD - Ronina - i pokazuje się tylko menu startowe z chapterami, muzyka gra stereo. Wybieram dowolną zakładkę i dupa blada za przeproszeniem - czarny ekran. Identycznie w DVD-ROM Samsunga i PowerDVD 5 - tylko zakładki (tu nawet nie ma muzy z podkładu). W odtwarzaczu LiteOna pokazuje się tylko menu startowe - ale już nie można poruszać się między zakładkami - odtwarzacz zawiesza się. Ale jak ripuję do DVD przy pomocy Liteona 165H - wszystko jest lux.

Pytania:
a) Żeby dodać w NVE muzykę na 5.1 - jak i co zrobić ?
b) Różnice między wersją NVE a NVE SE.
c) Czy ktoś miał problemy z NVE takie jak powyżej ?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.10.2003, 11:35   #2
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
NVE to prosty program o małych możliwościach więc nie jest on dobrym pomysłem na tworzenie DVD o ile zależy ci na dobrej jakości obrazu i dźwięku oraz zrobieniu fajnego, działającego menu.
poza tym nie nagrywałbym od razu na DVD - lepiej zrobić najpierw projekt albo image DVD na dysku i przetestować zanim odrazu wypalisz a potem się będziesz wkurzał przy próbie oglądania na TV. i ten soft nie daje możliwości wrzucania audio w AC3 - ani stereo ani 5.1.
do takich projektów najlepiej użyć dobrego encoder mpeg-2 dla obrazu, ewentualnie dobrego softu do kodowania audio do Dolby i można wtedy do authoringu użyć Ulead DVD Workshop, który świetnie tworzy DVD z ładnym, działającym Menu.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 01.10.2003 o godz. 11:37
CobraVerde jest offline  
Stary 01.10.2003, 11:38   #3
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
CobraVerde, dzięki za pomoc, już szukam Ulead DVD Workshop. Przyznam tylko że nigdy nie mogłęm się przekonań do produktów tej firmy
Stary 01.10.2003, 11:55   #4
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
to dobry i łatwy w obsłudze soft - robi fajne, wielopoziomowe menu (utwory, chaptery), możesz tez dać ekrany startowe czy logo własnej wytwórni zrobiłem nim sporo płytek i wzszystkie działały bez zarzutu - tylko encoder mpeg-2 ma kiepski dlatego warto użyć inny, zewnętrzny. program można też zmusić do przyjęcia pliku z audio AC3 (tylko 2.0) mimo, że oficjalnie podstawowa wersja tego nie obsługuje. inne programy tego typu obsługują tylko audio LPCM albo mpeg. tworzę za jego pomocą płytki z filmami z kamery cyfrowej a także kompilacje teledysków itp. i jestem jak narazie zadowolny...

Twoje uprawnienia: