![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
LiteOn SOHW-832S problem z biosem
Po kupnie liteona mialem wgrany w nim bios VS01 jak dla mnie okazal sie zdeczka badziewny bo wiekszosc plyt padała podczas nagrywania, wgrałem więc sobie VS0E.
Kiedy jednak przyszło do nagrywnia okazało sie ze niektóre z płyt Esperanza w ogóle nie moze nagrywarka wykryć (czysta niezapisana płyta). Te plytki które nie dało rady wykryć wsadziliśmy do nagrywarki kolegi LiteOn SOHW-1633S i bezproblemowo wykryło i nagrało każdą z nich. Wgrałem więc bios VS04 jest to najnowszy bios który zaczął wykrywać te czyste esperanzy. Wszystkie nowsze biosy tego nie potrafiły. Co sie okzało? te starsze biosy owszem nie mają problemów z wykryciem ale jest problem ze skopiowaniem wczesniej nagranych plytek na dysk przy biosie VS0E. Udało sie je natomiast skopiowac mając w nagrywarce bios VS0E i inne biosy przy których nagrywarka nie wykrywa tych czystych esperanz. Najlepsze jest to ze mając wgrany bios VS04 i wczesniejssze wersje, nagrałęm jakąś plytkę, okazało sie ze nagrała sie z błedem i nie da sie skopiowac zawartosci na dysk. Mając bios VS0E bez problemu skopiowałem zawartość tej płytki. Czyli jednak dobrze sie nagrała tylko napęd jakoś kiszkowato ją czyta. Tak wiec czy jest jakis sposób aby połączyc te dwie zalety biosów i by zarówno potrafiło mi wykryć te esperanzy i skopiować zawartość potem na dysk. Kolega mający model LiteOn SOHW-1633S nie ma z tym zadnego problemu. Wiem ze latwiej zmienic plytki ale te sa tanie i na nagrywanie roznych badziewiów włąśnie ich używam. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.06.2004
![]() |
Przy obecnych cenach nośników dvd dziwie Ci się wogóle że nagrywasz na nośnikach typu Esperanza zamiast dołożyć pare groszy i nagrywać na markowych nośnikach.Jak policzysz ile straciłleś dziadoskich płyt przy nagrywaniu to wyjdzie na to samo ja byś zakupił od razu porządny nośnik
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.11.2004
![]() |
Zmien na CG4E. U mnie pomogło
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Jesli chodzi o Esperazny to ja doskonale rozumiem ze to nie jest zbyt markowy nosnik. Nagrywanm na nich tylko rzeczy które nie są dla mnie tak ważne jak inne. Chodzi mi tylko o to że wolałbym aby wszystko chodziło dobrze a jeśli pojawia sie jakiś problem to chcialbym go rozwiązać. Nie pisalem o tym ale zaraz po umieszcezniu tego posta wgralem CG4E i niestety też pojawia sie ten sam bląd co przy VS0E, a więc nie potrafi wykryć mi tych plytek czystych plytek. Jednak chyba sobie go zostawie. Cóż przy wyborze dobrego czytania nagranych plytek a nie wykrywania czystych badziewnych esperanz chyba wybiore to pierwsze. jednak jesli jest jeszce ktos kto móglby mi pomóc to bede wdzieczny.
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Jesli ktos by mial podobny problem co ja, to udalo mi sie go czesciowo rozwiazac. Nargrywarka niestety jak nieodczytala czystych plytek tak ich nie odczyta. Po włożeniu płyti do DVD napęd się mota i cały czas słychać jak laser nieustannie chodzi tak samo jak w przypadku gdy mamy do czynienia z porysowaną płytką. Niestety po wlożeniu plytki i odpaleniu Nero, Nero nie wykryje jej. Nie wykryje predkości nagrywania i pole to pozostanie puste. W tym przypadku po prostu nie da uruchomić sie nagrywania. Na czym więc polega sztyczka? Po prostu nie wkładam płytki do nagrywarki. Odpalam nero, daję mu żeby nagrywał. Predkość ustawiam na max a kiedy pisze ze nie ma plytki i czeka na nią wtedy wkladam ją do nagrywarki. Troszeczkę sobie ten laserek jeszce postuka ale wkoncu odpali nagrywanie. Dane nagrały sie poprawnie i odtwarza je dobrze. Nie testowałem nagrywania pod linuxem na K3b ale niedlugo to zrobie.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.05.2002
![]() |
Nie wiem o co chodzi. Mam VS0E i pali mi szystko oprócz płyt media store ze sklepu obok. Piszę to bo wczesniej kupowałem te same niby media store w którymś hipermarkecie i wszystko było ok. Nagrałem trochę esperanz i wszystko jest ok. Weryfikacja płytki w nero przechodzi, czytają sie bez zacięć w stacjonarnych dvd. Więc myślę że kłopoty opisane wyżej to problem nagrywarki a nie firmwaru. Mam jeszcze nagrywarkę dvd btc z którą miałem duży problem tzn. poprawnie nagrywała tylko na verbatimach i tdk. Wymieniłem ją na nową sztukę (bez problemu w media-markt) i teraz tak samo pali wszystko oprócz płyt winylowych.
|
![]() |
![]() |
|
|