![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
Problem z DVD+/-RW pod XP
Zakupiłem DVD Sony DVD+/-RW DW-U10A.
Pod windowsem 2000 płytki dvd nagrywa bez problemu, ale pod XP juz ma problem. Dokładniej pisząc to jest tak że daję mu dane do zapisania, zaczyna buforować pliki i w tym miejscu dupa. Nero się wiesza. Co może byc przyczyną. Mam Nero 5.5.10.54 ale tez próbowałem na tej płytce co była z dvd nero 6.??. dzięki za wszelką pomoc |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.12.2002
![]() |
Sprawdź czy:
- napęd pracuje w Ultra ATA - wyłączona jest usługa IMAPI (Mój komputer -> Zarządzaj -> Usługi)
#3 |
Nowy na forum
![]() |
problem DVD+-R pod xp
wszytstko jest ok, a nadal nie pali dvd pod xp.
normalne płyt pali bez problemu. |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
Spróbuj zainstalować Nero 6.3.0.2 i sprawdź czy problem nadal się powtarza.
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 20.01.2004
![]() |
z tego co wiem xp nie ma wlasnych sterownikow aspi. Nero inastluje wlasne, ale moga one byc niewystarczajace.
Sprobuj je zainstalowac |
![]() |
![]() |
#6 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
w własciwościach systemu wyłącz wbudowane w XP mechanizmy nagrywania.
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.11.2003
![]() |
i używaj DVDDecryptera =].
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
mam to nero i nic + aspi 4.71 |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Naprawdę chciałbym Ci jakoś pomóc, ale mam wiele niejasności, dlatego spieszę jeszcze z pytaniami.
Jeżeli to nie problem - opisz mi config kompa - płyta, pamięci, dyski i napędy (sposób ich podpięcia MASTER/SLAVE - kanały IDE). Problem może leżeć np. w sterownikach obsługujących kanały IDE. Może coś mi wpadnie do głowy jak mi opiszesz config kompa. Czekam więc na info i pozdrawiam!
#10 |
Nowy na forum
![]() |
wiec tak.
płyta SOYO 6VBA-133, P III 733MHz, 512 MB RAM 133 MHz, kanał IDE 1 HDD 17 GB Master (system-win XP+SP1)+60 GB Slave, kanał IDE 2 DVD RW Master + HDD 30 GB Slave, mam nero 6.3.0.2 + aspi 4.7.1, wyłączone IMAPI i wyłaczone nagrywanie systemu win XP. |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
Tak więc wstępnie z tego co widzę płyta jest na Chipsecie VIA (Apollo Pro 133 lub 133A najprawdopodobniej).
Ważna jest kwestia, by po instalacji systemu operacyjnego zainstalować zaraz potem Via Service Pack 4-in-1 - najlepiej w jak najświeższej wersji pełnej (nie beta). Potem reszta sterów, SP1 i inne łatki systemu (jak chcesz). Przypomnij sobie, czy tak to zrobiłeś. Jak nie lub nie pamiętasz to jeżeli masz możliwość - przeinstaluj XP na nowo, chociaż na czas poniższych prób - na innym dysku, który podepniesz jako PRIMARY MASTER. Posprawdzaj, czy na wszystkich dyskach i napędach masz zworki KONKRETNIE poustawiane na master/slave. Nie używaj ustawienia CS (Cable-Select) - potrafi czasem nieźle namieszać... Urządzenia na drugim kanale podepnij ZWYKŁĄ taśmą 40-żyłową ATA/33 - nie gęstą (80-żyłową)! Możesz się głupio w tym momencie uśmiechnąć, ale wiem z autopsji że niektóre napędy optyczne standardu ATA/33 nie lubią taśm 80-żyłowych - miałem takiego Teac'a. Również ważne jest by taśma była podpięta właściwie. Chodzi mi o właściwą propagację sygnału na złączkach. Każda taśma ma dwie złączki na końcach i jedną w środku. Niektórzy nie wiedzą, że duże znaczenie ma takie podpięcie: - brzegowa złączka bardziej oddalona od tej środkowej idzie do płyty głównej - środkowa KONIECZNIE do napędu, który jest skonfigurowany jako SLAVE - brzegowa złączka bliżej środkowej do napędu, który jest ustawiony jako MASTER. Jeżeli na jakimś kanale masz tylko jeden napęd, lepiej skonfigurować go jako MASTER. Chipsety VIA nie przepadają za "samotnymi" SLAVE'ami. ![]() To też sprawdź czy tak masz te tasiemki. Jeżeli nie - zmień wg zasad, które Ci opisałem. Zakładam, że wiesz iż brzeg kabla oznaczony kolorem podpinany do urządzeń i płyty do pinu 1. ![]() Jak to nie pomoże, spróbuj na chwilkę odpiąć dysk slave'owy z kanału gdzie masz nagrywarkę. To wszystko zrób na początek i daj znać czy coś się zmieniło. Jak nie - będziemy próbować bardziej radykalnych rozwiązań! ![]()
#12 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.06.2005
![]() |
![]()
hej ja mam tez taka nagryware i nie mogę jakoś uaktualnic biosa z 1.1d na nowszy mozesz podesłac mi na mail bios którym uaktual. do 500A bo zamierzam również ale wszystkie jakie mam z netu to klapa nie wykrywają mi urządzenia. z góry dzieki
|
![]() |
![]() |
|
|