![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
![]()
Witam
mam mały (duży) problem: mam nagrywarkę DVD LiteOn model 812 która przestałą czytać płyty DVD RW tak po prostu pewnego dnia przestała je WIDZIEĆ !! wgrałem spaczowany biosik 812@832 vs04 i ponownie działało, do czasu aż całkowicie przestało czytać RW przywracałem oryginalne FW starsze nowsze i nic... to wgrałem mu ponownie spaczowany FW 812@832 VS08 i jest oki !?!?! prawie oki, bo ma małe problemy z czytaniem ale czyta (i zapisuje) inne płyty (wszystkie) są oki tylko pierrr... się na DVD+RW Ktoś coś może wie co to może być ?? jak to naprawić ?? bo bardzo mi się nie chce oddawać jej do serwisu (ma 1m-c), a ja pozbyłem się innych napędów!! Z Góry Dzięki Pozdrawiam FM |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
Witam
Wydaje mi się ze to moze jednak być problem z samym napędem. Z tego co pamiętam do zapisu i odczytu Płyty rw jest uzywana inna (większa) moc lasera. Wiec uważam że jest to wina napędu. Dlaczego uważasz ze bedzie on w serwisie 1 mc ? O ile pamiętam jak części są sprowadzane z zagranicy to naprawa trwa chyba 3 tygodnie. A jak są w polsce to trwa max 2 tygodnie. Pozdrawiam
#3 |
Nowy na forum
![]() |
aha - dzięki za info, czyli jeżeli chodzi o moc lasera... to wolę oddać na gwarancję
chodziło mi o to że mam ją dopiero m-c a tak czy inaczej naprawa też trochę potrwa Dzięki Pozdrawiam FM |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
No niestety masz racje i na ten czas zostajesz bez napędu.
Napisałem ze tego się domyślam acz kolwiek poczekaj jeszcze kilka dni napewno ktoś odpisze na tego posta i wtedy podejmij decyzję. Ale ja obstaje za swoim przypuszczeniem A korzystając z przykrych doświadczeń moich kolegów co prawda dot. palników cd/cdrw to jak siadał zapis i odczyt RW to w nie dlugim czasie siadała cała nagrywarka. A co do twojego przypadu podejrzewam ze dostaniesz nowy napęd. Pozdrawiam
Enzo is Here :cool: Ostatnio zmieniany przez Enzo006 : 16.07.2004 o godz. 12:07 |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
dobrze by było, nawet bym dopłacił te 50zł czy ile tam trzeba i niech mi dadzą 832, lub 1213
(chyba gdzieś taka jest różnica w cenie !?) Ostatnio zmieniany przez FMOne : 16.07.2004 o godz. 12:14 |
![]() |
![]() |
#6 | |
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Bardzo prawdopodobne ze moze dostac wyższy model
Ja tak mialem z CD/CDRW Kupiłem LG 16x10x40 wypaliłem 40 płyt jedna po drugiej i zniszczylem naped Oddałem do serwisu (naped miał 1 mc) i dostałęm po 2 tyg 24x10x40 Dlatego ze taki napęd kosztował tyle co ja dałem za 16-tke Pozdrawiam
#8 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Esperanza DVD+RW 4.7GB x4
ale kidyś ładnie mi je czytał ! a teraz ledwo ledwo a jak już czyta to nim się rozbuja, nim wykryje płytę w napędzie to dosyć sporo czasu upływa
#10 |
Matrix has him
Data rejestracji: 29.10.2003
![]() |
Proponuję jeszcze zobaczyć inne RW, bo Esperanza to nie jest zbyt pewny nośnik.
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Płyta RW po wielokrotnym nagrywaniu, że tak powiem, zużywa się. ![]() Gdybyś to sprawdzał za każdym razem w kProbe, zauważyłbyś, że za każdym nagranym razem jest coraz więcej błędów ![]() Tylko nieliczne dobre nośniki minimalizują to zjawisko Z autopsji mogę z czystym sercem polecić TDK DVD+RW - jak dla mnie mistrzostwo świata ![]() Te Esperanzy mogły się dobrze czytać i zapisywać na początku, ale ich żywot po prostu dobiegł końca Także zanim zrzucusz winę na spawarkę - sprawdź dobry nośnik RW |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
zgoda... ale... nagrałem na TYCH (2) płytach max 5x !!!
tylko !!!! 5x więc nie powinno być problemu a na 1 nagrałem tylko 1x !!!! i też są problemy !!!
#13 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Ale sprawdź te płyty u kolegów - jaka będzie ich czytalność/nagrywalność I kup choć jeden dobry nośnik - i sprawdź! To tylko 10PLN - za to masz nie tylko za***istą płytkę RW - kupujesz pewność! ![]() A ile kosztuje ta Esperanza? |
|
![]() |
![]() |
|
|