Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.01.2005, 22:56   #1
paulo007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.08.2002
paulo007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry problem z 2 nagrywarkami

Witam

Mam pewien problem z 2 nagrywarkami marki liteon.
Przejdę od razu do rzeczy:
Kupiłem wczoraj spawarke dvd i chcialem jej używac tylko do dvd a cd wypalac na mojej starej cd-rw.
Podłączyłem je razem na drugim IDE, dvd-rw jest na "master" a cd-rw na "slave". W biosie wszystko cacy, widać oba napędy, jednak w windowsie (XP z SP2) widać tylko jeden napęd a mianowicie dvd-rw. Kombinowałem ze zmianą tasiemek, przestawianiem zworek, jednak efektu nie dało to żadnego...... Jeśli ktoś się orientuje w czym mógłby tkwić problem, to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

edit, ale zrobiłem bład w tytule i już nie da się go wyedytować :\

Ostatnio zmieniany przez paulo007 : 04.01.2005 o godz. 23:02
paulo007 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.01.2005, 12:12   #2
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ASPI masz?
czy tego napedu nie widac tylko w programie do nagrywania czy takze w systemie?
Stef jest offline  
Stary 05.01.2005, 14:36   #3
paulo007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.08.2002
paulo007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam aspi, napędu nie widać wogóle w systemie
paulo007 jest offline  
Stary 05.01.2005, 15:45   #4
Michał_Q.
Użytkownik :D

Data rejestracji: 01.01.2005
Michał_Q. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
proponuje kupic nową tasme(hdd) ta co laczy plyte glowna z napedami (6zł)! lub bardzo prymitywny sposob aczkolwiek dajacy efekt FORMATOWANIE
Michał_Q. jest offline  
Stary 28.07.2005, 00:18   #5
rura
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.07.2003
rura w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

Formatowanie nic nie daje. Mam świeżą instalkę XP po formatowaniu - napędy widać. Instaluje nero burnning room - nagrywary dvd nie widać. Już 2 razy przwracałem sytem. Spróbuje zamontowaś ASPI: tylko czy lepsze jest normalne czy forced ??

Zamontowanie ASPI nic nie daje.

A napęd jest wycięty totalnie - nawet bioos przy starcie go nie widzi.

Ostatnio zmieniany przez rura : 28.07.2005 o godz. 00:54
rura jest offline  
Stary 29.07.2005, 15:15   #6
kwgecb
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.06.2002
kwgecb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez rura
Formatowanie nic nie daje. Mam świeżą instalkę XP po formatowaniu - napędy widać. Instaluje nero burnning room - nagrywary dvd nie widać. Już 2 razy przwracałem sytem. Spróbuje zamontowaś ASPI: tylko czy lepsze jest normalne czy forced ??

Niekoniecznie musi to być problem który da się tak rozwiązać:na moim n-force 2 ultra 400 próbowałem podłączyć na secondary master DVD-RW Pioneer A09 xla i na secondary slave Lg 4163b.Naturalnie jedna nagrywarka nie była widoczna(oprócz BIOS-u),druga hulała całkiem dobrze.Nie pomogły żadne znane mi sposoby:ASPI,format,kombinacje zworkowe,zmiany taśm,chodzenie na rzęsach i wizyty u wróżki.
Skończyło się na zakupie osobnego kontrolera ATA i podpięciu tam drugiego napędu.
Może to i Ciebie dotknęło?
kwgecb jest offline  
Stary 29.07.2005, 18:07   #7
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
kolego @rura a jaka masz płytę główną,czy czasem to nie własnie chip nVidii nForce i słynny problem ze oryginalnymi sterownikami w wersji bodaj 2.6

@Kwgecb wydaje mi się że niepotrzebnie wydałes kase na dodatkowy kontroler.

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 29.07.2005 o godz. 18:09
czechoj jest offline  
Stary 29.07.2005, 18:33   #8
kontestator
conquer all

Data rejestracji: 10.01.2005
kontestator zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rura

A napęd jest wycięty totalnie - nawet bios przy starcie go nie widzi.
ujeśli nero nie widzi napędu spróbuj zainstalować inne nero ja miałem tak ze moje nero widzaiło palinka i po zmianie nero wszytsko wróciło do normy. czyli jednym zdaniem znajdz takie nero które bedzie widzieć twój napęd
Stary 29.07.2005, 18:37   #9
kwgecb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez czechoj
kolego @rura a jaka masz płytę główną,czy czasem to nie własnie chip nVidii nForce i słynny problem ze oryginalnymi sterownikami w wersji bodaj 2.6

@Kwgecb wydaje mi się że niepotrzebnie wydałes kase na dodatkowy kontroler.
@czechoj A ja latałem do wróżki na rzęsach Rzeczywiście mam sterowniki 2.6,wprawdzie kontroler nie był specjalnie kosztowny a dodatkowo "zasadziłem" na nim czytnik LG GDR8161B by nieco umotywować wydanie kasy.
Rozumiem, że sugerujesz zmianę sterowników na:
a.Wyższe?
czy
b.Niższe?
kwgecb jest offline  
Stary 29.07.2005, 21:26   #10
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W nowszych poprawiono ten błąd, ale jeśli chcesz mozesz po prostu wrzucić standardowe stery windy
Stary 30.07.2005, 00:10   #11
rura
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.07.2003
rura w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
The CUV4X-C is also from ASUS, and is built around the VIA VT82C694Z chipset.
czy ztym chipsetem nvidii chodzi o kartę graficzną ??
rura jest offline  
Stary 30.07.2005, 11:55   #12
kwgecb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez rura
The CUV4X-C is also from ASUS, and is built around the VIA VT82C694Z chipset.
czy ztym chipsetem nvidii chodzi o kartę graficzną ??
@rura Zdecydowanie nie.Chodzi o chipset Nvidia o który jest oparta konstrukcja płyty głównej(w moim przypadku to Nforce2).
Twój chipset to Via zatem problem o którym wspomniał czechoj nie jest Twoim zmartwieniem.Trzeba kombinować inaczej.

@czechoj jak myślisz?
kwgecb jest offline  
Stary 30.07.2005, 12:03   #13
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

taaa trzeba pokombinować
Stary 30.07.2005, 12:12   #14
uuk81
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.06.2005
uuk81 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rura
Wydaje mi się, że jeśli bios nie widzi napędu przy starcie kompa, to jest coś nie tak ze sprzętem, może kabel? Sprawdziłeś wszystko? Natomiast jeśli chodzi o sterowniki do kontrolera IDE, to najlepiej trzymać się systemowych. Mówię tu o płyty oparte na VIA. Kiedyś eksperymentowałem ze sterownikiem via i część (tylko część) programów nie widziała napędów (np. alcohol 120% i Nero InfoTool w zakładce konfiguracja) :\
uuk81 jest offline  
Stary 01.08.2005, 17:41   #15
kwgecb
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez uuk81
Wydaje mi się, że jeśli bios nie widzi napędu przy starcie kompa, to jest coś nie tak ze sprzętem, może kabel? Sprawdziłeś wszystko? Natomiast jeśli chodzi o sterowniki do kontrolera IDE, to najlepiej trzymać się systemowych. Mówię tu o płyty oparte na VIA. Kiedyś eksperymentowałem ze sterownikiem via i część (tylko część) programów nie widziała napędów (np. alcohol 120% i Nero InfoTool w zakładce konfiguracja) :\
Tak, tylko u rury BIOS widzi napędy.
kwgecb jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: