Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.11.2003, 12:05   #1
goralpietrek
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.11.2003
goralpietrek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaki Komputer WybraĆ?

CHCĘ SOBIE KUPIĆ NOWY KOMPUTER,BY MÓC ZGRYWAĆ FILMIKI Z KAMERKI CYFROWEJ,A NASTĘPNIE WYPALAĆ W FORMACIE DVD.ZALEŻY MI BARDZO NA JAKOŚCI .JAKI KOMPUTER WYBRAĆ,Z JAKIM PROCESOREM AMD,CZY PENTIUM.CZYTAŁEM GDZIEŚ W W PRASIE,ŻE ATHLONY NADAJĄ SIĘ DO TEGO NAJLEPIEJ.NA CO JESZCZE ZWRÓCIĆ UWAGĘ OPRÓCZ GRAFIKI,HDD itd.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.11.2003, 13:02   #2
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez goralpietrek
CHCĘ SOBIE KUPIĆ NOWY KOMPUTER,BY MÓC ZGRYWAĆ FILMIKI Z KAMERKI CYFROWEJ,A NASTĘPNIE WYPALAĆ W FORMACIE DVD.ZALEŻY MI BARDZO NA JAKOŚCI .JAKI KOMPUTER WYBRAĆ,Z JAKIM PROCESOREM AMD,CZY PENTIUM.CZYTAŁEM GDZIEŚ W W PRASIE,ŻE ATHLONY NADAJĄ SIĘ DO TEGO NAJLEPIEJ.NA CO JESZCZE ZWRÓCIĆ UWAGĘ OPRÓCZ GRAFIKI,HDD itd.
moja propozycja:
Procesor: Athlon Barton 2500
Płyta: na chipsecie nForce2 Ultra 400, z FireWire (Epox, Abit, Asus)
RAM: 512-1024 MB DDR 400 Mhz
HDD: 2 x 80 GB, 7200 RPM, ATA 100 lub S-ATA
Grafika: Radeon 9xxx 128 MB lub GeForce FX 5xxx
System: Windows XP Pro

mam taki konfig i bardzo ładnie mi pracuje...
Stary 10.11.2003, 13:41   #3
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a ja w tym wypadku polece...
Procesor: Pentium4 3.06ghz z HT
Plyta glowna: no tu cos porzadnego najlepiej z wbudowanym FireWire, USB, zadne tanie marki
Ram: 2*512 ew 3*512 ddr 400mhz najlepiej CL2
k. graficzna: dobry radeon
k. muzyczna: Audigy 2
HDD: 4*80GB [koniecznie z 8mb cache] SATA w macierzy Raid
nagrywarka dvd: liteon411S
dodatkowy naped dvd
system op: windows ew dobry linux

jesli jednak to bedzie dla ciebie za duzy wydatek wtedy "przejdz" na platforme AMD (Barton+Nforce2) obetnij troche ramu wez 2 dyski zamiast 4, ATA133 zamiast SerialATA itp...

Ostatnio zmieniany przez Pawel_k : 10.11.2003 o godz. 13:45
Pawel_k jest offline  
Stary 10.11.2003, 14:33   #4
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawel_k
Plyta glowna: no tu cos porzadnego najlepiej z wbudowanym FireWire, USB, zadne tanie marki
dodatkowy naped dvd

jesli jednak to bedzie dla ciebie za duzy wydatek wtedy "przejdz" na platforme AMD (Barton+Nforce2) obetnij troche ramu wez 2 dyski zamiast 4, ATA133 zamiast SerialATA itp...
Pentium4 3.06ghz z HT jest b. dobry ale cholernie drogi dlatego bardziej opłaca się Athlon Barton, który też oferuje świetną wydajność. a jak do tego weźmiesz dobrą płytę na nForce2 to nie musisz kupować gównianego Audigy bo masz na pokładzie świetny układ audio SoundStorm z Dolby Digital 5.1 (i obsługą EAX 1/2). miałem Audigy2 i bez żalu się go pozbyłem kiedy kupiłem płytę na nForce2 - dźwięk nie jest może lepszy ale i tak jest świetny i nie ma problemów z jakich słyną karty Creativa (problemy ze sterownikami które mieszają w systemie)

poza tym nie przesadzał bym ze znaczeniem wiekości cache - 8 mb jest OK ale i na 2 Mb wszystko ładnie chodzi a różnice w szybkości wychoodzą tylko w testach RAID też jest OK ale bywają z nim problemy i łatwo stracić wszystkie dane na dyskach dlatego ja wolę wolniejsze ale pewniejsze rozwiązanie czyli ATA - chyba, że ktoś ma duże doświadczenie w tworzeniu i konfiguracji macierzy...
i rzecz ostatnia - system: z całym szacunkiem dla Linuxa ale do tworzenia multimediów na PC Windows jest znacznie bardziej praktyczny bo trudno znaleźć dobry soft do edycji video (kodowanie, authoring) na Linuxa
Stary 10.11.2003, 20:21   #5
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawel_k
dodatkowy naped dvd
Zgadzam sie, ale tkai sprzet to duzy wydatek, w zwiazk uz czym rpoponuje wprowadzic "drobne ciecia":

Plyta glowna : bezwzglednie ASUS oparty na i875P
RAM : 2 * 512 MB na DDR400 to az nadto - nei wiem po co 3 * 512 MB...
Dobry Radeon? Raczej jeszcze lepszy GeForce FX - Oczywiscie klasy Ultra...
HDD : A po grzyb komu RAID? W domowych warunkach 2 * 80 GB = 160 GB na SATA to az nadto...
Nagrywarka : ja bym obstawal za Pioneerem 106, ew. LG GSA-4040B
System : Do masteringu DVD tylko Win XP lub Win 2003 pozbawiony funkcji sieciowych (sa do tego instrukcje w necie...).

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 11.11.2003, 23:07   #6
ToM/UD
Bywalec

Data rejestracji: 19.10.2003
ToM/UD w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie okresliles sie dokladnie co chcesz robic.
Ale powiem ci tak jesli ta kamerka to miniDV lub DV i masz wyjscie Firewire to poszukaj cos w firmie HDP z wroclawia.

Natomiast co do komputera to do spokonjnej pracy w Adobe Premiere wystarczy
Athlon 1700 128MB RAM
no i jakis duzy i szybki dysk. Takas konfiguracja lazi mi w pracy ok z karta Pinacle DV500.

Jednak osobiscie polecam cos CobraVerde.

Osobiscie mam A 2000+, Asus a7n8x Deluxe, 512MB RAM i 120GB Maxtor 8MB cache.

Polecam zwlaszcza ta plyte glowna i HDD, procesor mozna szybszy zwlaszcza ze spadly juz ceny Bartonow.

Co do RAID-a to faktysznie striping jest wydajny jednak malo bezbieczny. Jesli juz to np. Raid 5 (jednak jest to bardzo drogie rozwiazanie). Polecam wiec IDE (nie wiem jak SATA bo jeszcze nie mialem okazji testowac).
Lub inwestycja w SCSI ktore troche kosztuje jednak jest bardzo wydajne (nie chodzi juz nawet o transfery, ale o sama zasade dzialania magistrali SCSI), calkiem niezlym wariantem jest U160 (wmiare przystepne ceny HDD) i do tego kontroler ADAPTEC-a lub SYMBIOS ... inne raczej odradzam.

Pozdrawiam
Tomek
ToM/UD jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: