![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
Jaki Komputer WybraĆ?
CHCĘ SOBIE KUPIĆ NOWY KOMPUTER,BY MÓC ZGRYWAĆ FILMIKI Z KAMERKI CYFROWEJ,A NASTĘPNIE WYPALAĆ W FORMACIE DVD.ZALEŻY MI BARDZO NA JAKOŚCI .JAKI KOMPUTER WYBRAĆ,Z JAKIM PROCESOREM AMD,CZY PENTIUM.CZYTAŁEM GDZIEŚ W W PRASIE,ŻE ATHLONY NADAJĄ SIĘ DO TEGO NAJLEPIEJ.NA CO JESZCZE ZWRÓCIĆ UWAGĘ OPRÓCZ GRAFIKI,HDD itd.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
Procesor: Athlon Barton 2500 Płyta: na chipsecie nForce2 Ultra 400, z FireWire (Epox, Abit, Asus) RAM: 512-1024 MB DDR 400 Mhz HDD: 2 x 80 GB, 7200 RPM, ATA 100 lub S-ATA Grafika: Radeon 9xxx 128 MB lub GeForce FX 5xxx System: Windows XP Pro mam taki konfig i bardzo ładnie mi pracuje...
![]() |
#3 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
a ja w tym wypadku polece...
Procesor: Pentium4 3.06ghz z HT Plyta glowna: no tu cos porzadnego najlepiej z wbudowanym FireWire, USB, zadne tanie marki Ram: 2*512 ew 3*512 ddr 400mhz najlepiej CL2 k. graficzna: dobry radeon k. muzyczna: Audigy 2 HDD: 4*80GB [koniecznie z 8mb cache] SATA w macierzy Raid nagrywarka dvd: liteon411S dodatkowy naped dvd system op: windows ew dobry linux ![]() jesli jednak to bedzie dla ciebie za duzy wydatek wtedy "przejdz" na platforme AMD (Barton+Nforce2) obetnij troche ramu wez 2 dyski zamiast 4, ATA133 zamiast SerialATA itp...
nie bedzie niczego Ostatnio zmieniany przez Pawel_k : 10.11.2003 o godz. 13:45 |
![]() |
![]() |
#4 | |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
poza tym nie przesadzał bym ze znaczeniem wiekości cache - 8 mb jest OK ale i na 2 Mb wszystko ładnie chodzi a różnice w szybkości wychoodzą tylko w testach ![]() i rzecz ostatnia - system: z całym szacunkiem dla Linuxa ale do tworzenia multimediów na PC Windows jest znacznie bardziej praktyczny bo trudno znaleźć dobry soft do edycji video (kodowanie, authoring) na Linuxa ![]()
![]() |
#5 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Plyta glowna : bezwzglednie ASUS oparty na i875P RAM : 2 * 512 MB na DDR400 to az nadto - nei wiem po co 3 * 512 MB... Dobry Radeon? Raczej jeszcze lepszy GeForce FX - Oczywiscie klasy Ultra... HDD : A po grzyb komu RAID? W domowych warunkach 2 * 80 GB = 160 GB na SATA to az nadto... Nagrywarka : ja bym obstawal za Pioneerem 106, ew. LG GSA-4040B System : Do masteringu DVD tylko Win XP lub Win 2003 pozbawiony funkcji sieciowych (sa do tego instrukcje w necie...). |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.10.2003
![]() |
Nie okresliles sie dokladnie co chcesz robic.
Ale powiem ci tak jesli ta kamerka to miniDV lub DV i masz wyjscie Firewire to poszukaj cos w firmie HDP z wroclawia. Natomiast co do komputera to do spokonjnej pracy w Adobe Premiere wystarczy Athlon 1700 128MB RAM no i jakis duzy i szybki dysk. Takas konfiguracja lazi mi w pracy ok z karta Pinacle DV500. Jednak osobiscie polecam cos CobraVerde. Osobiscie mam A 2000+, Asus a7n8x Deluxe, 512MB RAM i 120GB Maxtor 8MB cache. Polecam zwlaszcza ta plyte glowna i HDD, procesor mozna szybszy zwlaszcza ze spadly juz ceny Bartonow. Co do RAID-a to faktysznie striping jest wydajny jednak malo bezbieczny. Jesli juz to np. Raid 5 (jednak jest to bardzo drogie rozwiazanie). Polecam wiec IDE (nie wiem jak SATA bo jeszcze nie mialem okazji testowac). Lub inwestycja w SCSI ktore troche kosztuje jednak jest bardzo wydajne (nie chodzi juz nawet o transfery, ale o sama zasade dzialania magistrali SCSI), calkiem niezlym wariantem jest U160 (wmiare przystepne ceny HDD) i do tego kontroler ADAPTEC-a lub SYMBIOS ... inne raczej odradzam. Pozdrawiam Tomek |
![]() |
![]() |
|
|