Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.01.2005, 20:41   #1
Rolando
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.01.2005
Rolando w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NEC3500AG a Xbox - moja opinia, plus pyt. o bitsetting

Cześć!

Zaznaczam, że przejrzałem forum (np. to - http://cdrlab.pl/forum/archive/index.php/t-612.html), w tym oficjalny wątek, ale bardzo pobieżnie - więc może popisuje się lenistwem, ale wolę spytać - że tak powiem - osobiście. Ale żeby nie było "chamstwa", to przy okazji wrzucam od siebie opinie nt. "Płyty nagrywane na NEC3500AG, a konsole video" :)

Wcześniej miałem dwie "sprawary" marki LiteOn - 8x oraz 16x, nie pamiętam symboli. Służyły mi one przede wszystkim do backupowania gier na Xboxa. Uzywałem - zgodnie z zaleceniami - nośników z dobrych fabryk - tylko DVD z kilku z nich były potem odczytywane przez konsolę, i to często w wielkich bólach. Aha - i wyłącznie nośniki DVD-R - o "plusach" mogłem zapomnieć. Byłem przekonany że jest to kwestia słabego czytnika w konsoli, tym bardziej że taki pogląd był do niedawna popularny. Aż tu nagle w sieci zaczęły pojawiać się sygnały, że na nowych nagrywarkach m. in. NECa i Pioneera można wypalać nawet słabe jakościowo nośniki, które śmigają potem na konsolach i odtwarzaczach stacjonarnych nie gorzej od "tłoków". Pobiegłem do sklepu i wróciłem z NEC3500AG pod pachą.

Po kilku dniach testów wiedziałem już, że podjąłem dobrą decyzję. Od razu powiem, że do dzisiaj nie trafiłem na ani jeden nośnik, którego potem konsola nie potrafiłaby odczytać - a używałem nawet wyjątkowo marnych nośników po 1,20-1,40zł (BTW - niektóre nie przechodziły potem weryfikacji na PC, czyli były trefne, ale ogólnie zapis był na tyle dobry że konsola widziała płytę w napędzie!). To samo na 2 konsolach znajomych.

A teraz zaczynam zmierzać do pytania :) NEC3500 oferuje bitsetting, czyli płyty DVD+R na nim nagrane mogą być identyfikowane przez czytniki jako DVD-ROM. Myślałem, że to m. in. jest przyczyną tego, że Xbox zaczął łykać "plusy" (czego wcześniej nie robił). Bardzo się zdziwiłem, gdy zobaczyłem że żadna z nagranych przeze mnie płyt nie posiada booktype'u DVD-ROM - wyłącznie DVD+R/W!

Niby nic strasznego, skoro wszystko działa, ale załóżmy że kiedyś zechcę np. przerobić moją PS2kę (na razie mam nieprzerobioną, dla równowagi do maksymalnego piracenia na Xboxie :) i okaże się, że mój model w ogóle nie widzi DVD+R (są takie!). Dlatego pytam - czy jest to problem software'owy (ASPI? Stara wersja Nero i DVDDecrypter - ale UWAGA! Mogę zaznaczyć Bitsetting w opcjach i to zrobiłem!). W sieci znalazłem informację o tym, że wersja BIOSu którą mam fabrycznie wgraną (2.16) nie obsługuje CHYBA ustawiania booktype'u (a przynajmniej nie dla nośników Single Layer), więc powinienem go zaktualizować? A) Nie stracę wtedy gwarancji (przez sam fakt flashowania, lub przez to że coś popsuję)? B) Czy to mi pomoże, czy problemu szukać w sofcie? C) Czy nie pogorszy mi się np. zapis i nagle Xbox nie przestanie czytać wypalanych przeze mnie płytek :D ?

Dziękuję za uwagę!
Rolando jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.01.2005, 21:29   #2
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Qur... masz przyklejony temat o NEC 3500 i wszystko opisane co trzeba zrobić zeby było dvd-rom . Umiesz czytac, czy tylko pisać?

Twoje uprawnienia: