Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.06.2004, 16:35   #1
bobas
Bywalec

Data rejestracji: 30.03.2004
bobas w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoki czasowe podczas odtwarzania

Witam,
Mam nowy odtwarzacz DVD Pioneera DV-370 i mam nagrany swój ślub na 2 płytach DVD+R Maxelkach.

Podczas odtwarzania występuje zjawisko przeskoku czasowego. Czy może to byc np. spowodowane tym że Odtwarzacz odtwarza DVD-R a płyty są nagrane DVD+r ??

I tak przy okazje czy ten odtwarzacz jest dobry ??

Pozdrawiam,
bobas

Lite-On LTR-52327 BOX (52/32/52) + nero 6
bobas jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.06.2004, 21:31   #2
Michal2004
czytelnik ;)

Data rejestracji: 06.02.2004
Michal2004 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bobas
Witam,
Mam nowy odtwarzacz DVD Pioneera DV-370 i mam nagrany swój ślub na 2 płytach DVD+R Maxelkach.

Podczas odtwarzania występuje zjawisko przeskoku czasowego. Czy może to byc np. spowodowane tym że Odtwarzacz odtwarza DVD-R a płyty są nagrane DVD+r ??

Pozdrawiam,
bobas
nie wiem za bardzo co moze byc przyczyna takich przeskokow (moze opisz to zjawisko bardziej dokladnie).
Moze plyta jest zle nagrana (za duzy bitrate)? Moze kiepski nosnik? Moze za szybko nagrana?
Natomiast jestem prawie pewien, ze ten Pionek czyta "plusy". Juz model DV 350 czytal plusy, mino, ze w instrukcji jest/bylo napisane, ze tylko minusy.
Raczej tego nie zmienili.

Pioneer robi dobre odtwarzacze, o to sie nie martw

Ostatnio zmieniany przez Michal2004 : 28.06.2004 o godz. 21:43
Michal2004 jest offline  
Stary 28.06.2004, 21:56   #3
bobas
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Michal2004
nie wiem za bardzo co moze byc przyczyna takich przeskokow (moze opisz to zjawisko bardziej dokladnie).
Moze plyta jest zle nagrana (za duzy bitrate)? Moze kiepski nosnik? Moze za szybko nagrana?
Natomiast jestem prawie pewien, ze ten Pionek czyta "plusy". Juz model DV 350 czytal plusy, mino, ze w instrukcji jest/bylo napisane, ze tylko minusy.
Raczej tego nie zmienili.

Pioneer robi dobre odtwarzacze, o to sie nie martw

Wiec tak:
Nośnik to : Maxell DVD+R (symbol RW)
Niestety prędkości nagrania nie znam.
Nagrania a dokładnie jakosci nie mogę sprawdzić. Co prawda mam Nero 6 ale mam nagrywarkę Litka CD-R 52x32x52 a nie nagrywarkę DVD.

A wyglada to tak:
Wkładam płytke z nagraniem. W trakcie projekcji filmu co jakis czas następuje przeskok czaswy. Przykład film idzie juz 11:23 i nagle skok na 11:26 i idzie dalej jak by niby nic. To sie cały czas powtarza tyle że zauważyłem że im bliżej końca nagrania tym skoki są coraz większe.

Help.

bobas jest offline  
Stary 28.06.2004, 23:38   #4
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bobas
...Podczas odtwarzania występuje zjawisko przeskoku czasowego. Czy może to byc np. spowodowane tym że Odtwarzacz odtwarza DVD-R a płyty są nagrane DVD+r ??...
na pewno nie..., gdyby miał nie czytać płyt +R to by ich poprostu nie czytał wcale...

Cytat:
Napisany przez bobas
w mojej opinii Pioneer zalicza sie do tych producentow, ktory jak wypuści jakiś model to jest on na pewno dobry - oczywiście w odniesieniu do klasy w ktorej moze byc porownywany...

A wracajac do Twojego głównego pytania, to efekt przeskoku czasu najczęściej jest spotykany w filmach NTSC (wina są tu programy do authoringu i obsługa tzw. pulldown), a jeżeli dzieją się w filmach PAL i nie towarzyszy temu "szarpnięcie obrazu" to można założyć, że ktoś, kto robił authoring Twojej płyty nie wiedział za bardzo co robi, a już na pewno jakim programem to robi (mówimy o authoringu). Należy wykluczyc w takim przypadku winę odtwarzacza DVD...
Takie zjawisko w sumie nie jest szkodliwe, ale rozumiem, że Cię irytuje...
1stwasp jest offline  
Stary 28.06.2004, 23:57   #5
bobas
Bywalec

Ok to już wiem że sprzet mam porządny

Co do irytacji to raczej nie irytacja. Sedno sprawy w tym iż jest to oryginał mojego ślubu i wesela jaki otrzymałem od kamerzysty. Wiec nie jest to kopia ale nagranie z kamery cyfrowej. Jak i czym to nagrał......nie wiem

Po prostu chciałbym mu wskazać co ma zrobić , poprawić, zmienić aby ponowne nagranie tego śłubu na DVD było już poprawne.

W oczekiwaniu na dalsze pomocne dłonie,

bobas jest offline  
Stary 29.06.2004, 00:07   #6
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bobas
...co ma zrobić , poprawić, zmienić aby ponowne nagranie tego śłubu na DVD było już poprawne...

W oczekiwaniu na dalsze pomocne dłonie,
niech zajrzy na dwa ostatnie odnośniki w moim podpisie :-), a authoring może wykonać np. tak :-)

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: