![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2009
![]() |
Plyta botujaca ghosta z dogranym plikiem obrazu
Mam problem ze zrobieniem plytki botujacej z Ghostem 2003 z jednoczesna zawartoscia pliku obrazu partycji.
Mimo iz sam Ghost 2003 jest botujacy w przypadku dogrania do niego jakiego kolwiek pliku juz sie nie botuje. Wiem ze jest mozliwosc dogrania pliku w taki sposob aby plyta z programem i obrazem botowala sie ... ale jakim prostym sposobem to zrobic ? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W imagburn (albo ultraiso, ale to nie freeware) wypal sobie obraz dyskietki startowej(do pobrania w sieci) na cd i do niej dodaj plik ghost.exe i obraz partycji (jak sie zmiesci).
Krok po kroku: -wiadomo sciagnie imgburn (google da ci linka) -zainstaluj, uruchom -dalej opcja Create image file from files/folders -zakladka advanced, tam Bootable Disc, zaznacz make bootable disc, wybierz Boot Image (moze byc nawet Cichy Boot Disk) -dalej z lewej strony dodaj plik ghost.exe i *.gho (obraz ghosta) -pozniej mozesz wcisnac Switch to device output i Build, dziala na bank. Na poczatku uruchamia ci sie Cichy_BootDisk potem wchodzisz w dosie na dysk z Cichy_BootDisk i uruchamiasz ghost.exe id alej juz pewnie wiesz co i jak. Ewentualnie bootowalny pendrive i stamtad uruchamiasz ghosta. Ostatnio zmieniany przez loki7777 : 04.06.2009 o godz. 11:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.02.2006
![]() |
Cytat:
Witam, Ghost 2003 sam tworzy plyte samobutujace sie z back-upem systemu lub innymi waznymi plikami. Nie trzeba uzywac plyty instalacyjnej. Dodac nowe pliki mozna i do takiego obrazu, ale zrobic to nalezy na obrazie, ktory wczesniej przegramy z plyty na dysk twardy. Robimy to oczywscie pod kontrola programu Ghost i jego wazarda. Pozniej, po dodaniu lub wykasowaniu plikow, nalezy zapisac ten obraz albo na hdd albo na plyte jako nowy samobutujacy sie obraz ghost. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
A czy zamiast tego img mozna podac sciezke do obrazu z botujacym sie ghostem czyli obraz plytki Ghost 2003 z rozszerrzeniem z nero *.nrg - Chodzi mi oczywiscie o ta sciezke do Boot Image czy mogl by byc to wlasnie Ghost 2003 jako botujacy obraz. Jesli nie to jaki najlepiej ? Bo musi byc to jakis obraz ktory podczac botowania zaladuje sterowniki do cd-romu itd.
Ostatnio zmieniany przez fth : 04.06.2009 o godz. 13:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
http://www.cichy.netstrefa.com.pl/ci...download&sid=6
pobierz stad cichy boot disc , wypakuj i masz obraz bootowalny. Z nrg nie da rady |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
No juz jestem coraz blizej - zrobilem tak jak mowiles, botuje mi niby plytka (z porzadana zawartoscia) dzieki Cichemu Bootowi ale staje przy komunikacie FreeDOS. Probowalem na dwoch kompach no i sytuacja sie powtarza.
Moze powienienem inna wersje - zapodalem obraz z wersja 4.5. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
Mi dzialalo na bank z 4.0, jak mozesz to zrob zdjecie aparatem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
No wiec botuje sie - czyta plytke widac czarny ekran i w lewym gornym rogu napis FreeDos, teraz odpalilem na jeszcze jednym kompie - wiednieje czarny ekran nawet bez napisu i stoi. Moze to jest wina wersji Cichego bo nie przychodzi mi nic innego do glowy.
A moze to przez to ze cisne ten temat na plytcie dvd ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
mozliwe, wypal tak: cichy + ghost(nawet na cd-rw ale na cd) i ta druga plytke sobie zostaw (bo na niej masz obraz .gho). Jak sie uruchomi to bedzie faktycznie wina dvd (albo slaba jakosciowo, albo tak slabo wczytuje z niej).
Probowales dac freedosowi troche wiecej czasu? Jak tak, to nagrywaj na cd. Wczytasz ghosta i wtedy podmienisz plyte na ta wczensiej nagrana dvd (ewentualnie obraz moze byc na hdd) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
No wlasnie tak jade. Poniewaz mam sporo pcetow - cisne na kilka batow.
- z dysku - i teraz z tej plytki - ale botuje z Ghosta i podmieniam plytke z zawartoscia obrazu. Jednak liczylem ze da rade bez podmiany ale luz - dzieki za czas sporo sie dzieki Tobie dowiedzialem : ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
Ja dzis sprawdze u siebie w domu, ale z tego co pamietam dalo rade, ale transfer z dvd byl fatalny przy przywracaniu obrazu. Napisz tylko jeszcze na jakich dvd nagrywales.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywalem na Verbatim DVD-R x16 nie wiem czy plusy czy minusy.
Mam mozliwosc porownania wrzucania obrazu przy dysku pod usb, a z plyty DVD - roznica jest niesamowita. Proboj jak wyciagniesz jakies wnioski w stosunku do tego problemu podziel sie - dzieki. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|