![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() |
Problem z LiteOn SOHW-812S :-(
cześć
![]() Zakupiłem nagrywarkę LiteOn SOHW-812S i mam niestety z nią problemy :-/ Mianowicie kiedy chcę wypalić DVD-ROM (ISO) wyskakuje okienko pokazujące proces nagrywania, zostaje zapełniony bufor danych ale na tym się kończy cała zabawa... po 3 minutach kręcenia płyta na maxa (dioda na czerwono świeci) nagrywarka się zatrzymuje i wyskakuje jeden z dwóch błędów: scsi hostadapter error albo power calibration error Prosze poradzcie w czym problem... podpiąłem ją jako master na secondary (tak jak zalecane w instrukcji) odłączyłem nawet wszystkie inne urządzenia... Wypalanie zwykłych płytek cd działa idealnie... nie rusza wogóle z wypalaniem płytek dvd... w czym może być problem?? czy nagrywarka jest uszkodzona?? Testowalem na dołączonym oprogramowaniu Sonic MyDVD i dzieje się to samo, też nie rusza wogóle wypalanie dvd... pozdroovka & thx Robin ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
A jaka masz wersje biosu? Jezeli strara o zrob upgrade i zboacz czy dziala.
mjq |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.05.2002
![]() |
Power calibration error może wyskoczyc jeżeli masz cienkie nośniki np tanie minusowe płyty
#4 |
Nowy na forum
![]() |
a więc tak, wgrałem nowego biosa i zaczęło nagrywać, ale w nero doszło do 100% i przez 5 minut tylko kręciło płytką a dioda już nie migała... wkurzyłem się i zrobiłem reset, myslałem ze płytka na wyrzucenie ale widzę, że działa... to jednak nie zmiania faktu, że nie zakończyło się powodzeniem, tylko ja musiałem przerwać :-(
p.s. płytki mam esperanza R- :-/ pozdroovka Robin |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.04.2004
![]() |
Nie stresuj sie tak ROBIN. Troche cierpiwosci.
Po pierwsze esperanzy nie sa besciaki i musisz sie liczec z tym, ze wypalanie nie bedzie zawsze latwe i przyjemne. Po drugie - nie do konca sie na tym znam, ale u mnie na vakossach (tez plytki nie za zbyt) byla podobna sytuacja, jednak ja wyczekalem i nero zakonczyl nagrywanie pomyslnie i plytka chodi bardzo dobrze. A tak w ogole, co do esperanzy slyszalem, ze plytki z serii "special edition" sa calkiem do szyku i ok. Co o nich sadzicie? |
![]() |
![]() |
#6 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
usun caly kanal, na ktorym masz podpieta nagrywarke, nastepnie zresetuj komputer i pozwol windowsowi wykryc na nowo
w niektorych przypadkach pomaga |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2004
![]() |
Robin, jezeli masz Esperanza-R (tez na nich zaczynalem nagrywac na LDW-451) to moze masz te najgorsze (AN31), ja mialem podobne problemy z nimi. Jakie masz sterowniki IDE? U mnie sterowniki nVidii na nForce stwarzaly tez problemy, uzywam systemowe i jest ok.
Ostatnio zmieniany przez sergio_op : 23.04.2004 o godz. 10:30 |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
panowie dziękuję za rady !! :-)
zrobiłem tak: - wgrany nowy bios - poprzemieniałem ustawienia master/slave i primary/secondary - nowy system - najnowszy nero i ruszyło :-) nagrało całą płytkę bez problemów... jest tylko jeszcze jedno ale małe... jak juz zaczyna nagrywać, to nastepuje zapelnienie bufora danych i przez minutę nie dzieje się kompletnie nic, no rozkręca sobie płytkę, ale poza tym nic więcej... dopiero po minucie wskakuje 1% i zaczyna się właściewe nagrywanie... dodam, że wcześniej jak miałem nagrywarke LG cd-rw to działo się podobnie, z tym że oczekiwanie zajmowało 10 sekund... sergio_op a gdzie dokładnie sprawdza się jakie mam sterowniki IDE ![]() pozdroovka Robin |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.04.2004
![]() |
Robin, w WinXP: właściwości systemu/sprzęt/menedżer urządzeń i tam znajdziesz "Kontrolery IDE ATA/ATAPI"
i po otwarciu masz: podstawowy kanał IDE, pomocniczy kanał IDE oraz standardowy podwójny kontroler PCI IDE, tak jest przy sterownikach systemowych, przy innych np. nVidia lub Via może być inaczej i wtedy zmień na systemowe. Przy sterownikach nVidii zmiana pomogła, nie wiem czy przy sterownikach Via trzeba je zmieniać ![]() Do nagrywania filmów i obrazów płyt nie używam Nero tylko CloneDVD2, Nero wywaliło mi 2 płytki na początku "zabawy" z nagrywaniem DVD i teraz mam do niego jakieś uprzedzenie. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#10 | |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Cytat:
mjq |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Cieszyłem się za szybko
![]() Niepowodznie uaktualnienia PMA! Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO! Zapis nie powiódł się! i o co w tym chodzi ?? ![]() p.s. mam ME a nie XP :-/ pozdroovka Robin |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Czytałem teraz inne posty i zauważyłem wypowiedz Ufil123:
"z DVD+R esperanzy nigdy nie miałem kłopotu więc to chyba normalka że dobrze się nagrywają , problem jest raczej z DVD-R esperanzy :-( one dalej nie chca sie nagrywać , a jakjuż się nagarją to i tak z błędem :-(" może w tym tkwi mój problem?? bo ja mam Esperanzy R- 4xspeed... pozdroovka Robin ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.03.2004
![]() |
![]()
[QUOTE=Robin]Czytałem teraz inne posty i zauważyłem wypowiedz Ufil123:
"z DVD+R esperanzy nigdy nie miałem kłopotu więc to chyba normalka że dobrze się nagrywają , problem jest raczej z DVD-R esperanzy :-( one dalej nie chca sie nagrywać , a jakjuż się nagarją to i tak z błędem :-(" może w tym tkwi mój problem?? bo ja mam Esperanzy R- 4xspeed... Witam. Ja mam nagryware LDW-451S i na poczatek kupilem kilka esperanz...polowa z nich sie nagrala ale z predkoscia x2 (plytki x4). Reszta w kosz. Sprawdz czy na nizszych predkosciach tez sie ci tak dzieje albo zmien plytki ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Dostałem z nagrywarką dwie firmówki + / - , teraz wypaliłem na - i jest wszystko OK. Może to faktycznie te płytki...
![]() pozdroovka Robin ![]() |
![]() |
![]() |
|
|