Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.08.2004, 22:57   #1
marcin100
Bywalec

Data rejestracji: 07.08.2004
marcin100 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z Liteonem SHOW1213s-płyty HAWK

Cze wam
patrzę na forum sporo o tym piszecie ale ja chcę dokładnie zapytać o sprawę która mnie trapi.
mam tą nagrywarkę od niedawna, dotychczas nagrałem kilka płytek DVD+R x4 i DVD-x2
Wszystko pięknie działa (poza jednym wyjątkiem ale to nie jest związane z moim pytaniem)
Otóż kupiłem kilka płyt DVD Hawk-R x4 i tu zaczyna się problem
1. nagrywarka doczytuje jego szybkość na 2,4
2 wywala mi taki komunikat:
BŁĄD KALIBRACJI LASERA !
- zmarnowałem w ten sposób 2 płyty Hawk
co się dzieje według Was - to wina płyt czy sprzętu
Proszę o rady bo jestem w poważnym stresie, wywaliłem oszczędności na ten sprzęt a teraz zrujnuję się na płytki które będę psuł seryjnie ??
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-fajnie.jpg  
marcin100 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.08.2004, 03:26   #2
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpewniej nie masz się co martwić. Płyty Hawk są nienajwyższych lotów. Poza tym jeśli się nie mylę, to te płyty nie są skopane. Błąd kalibracji mocy lasera następuje gdy napęd testuje płytę, zanim zacznie ją nagrywać. Tak więc płyty powinny wciąż być czyste. Jeśli Ci nie chodzą proponuję odsprzedać je kupmlowi z Neciem :-)
sonon jest offline  
Stary 08.08.2004, 11:19   #3
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez sonon
Najpewniej nie masz się co martwić. Płyty Hawk są nienajwyższych lotów. Poza tym jeśli się nie mylę, to te płyty nie są skopane. Błąd kalibracji mocy lasera następuje gdy napęd testuje płytę, zanim zacznie ją nagrywać. Tak więc płyty powinny wciąż być czyste. Jeśli Ci nie chodzą proponuję odsprzedać je kupmlowi z Neciem :-)
Być może, ale ...

jeżeli dobrze mi si wydaje, to chyba już nie pierwszy topic/post odnośnie tych błędów na 1213S

Czyżby jednak coś z tymi napędami?
VIZZARD jest offline  
Stary 08.08.2004, 13:04   #4
marcin100
Bywalec

Angry

no jestem mocno załamany
Hawków - x 4 nie nagrywa , jakaś rada odnośnie tych i innych nośników?
Zresztą to ciekawe bo 2 płytkę zanim popsułem to nagrywałęm z testem- test wyszedł OK a zaraz po rozpoczęciu nagrywania wywaliło błąd kalibracji
Jeszcze jeden problem na innym nośniku nagrywałem zabezpieczony film - i udało się po kompresji- na 2 płytce chciałem zagrać DVD z dodatkami i ...nagrało mi ale przed nagrywaniem pokazał mi się winamp- po nagraniu okazało się że na DVD jest widziany jeden plik AUDIO!
Nagrywałem AutoShinkiem- pomocy w konfiguracji !
marcin100 jest offline  
Stary 08.08.2004, 16:13   #5
marcin100
Bywalec

a jak jest z paleniem innych płyt na tej nagrywarce?
Ma ktoś doświadczenia jakieś ?
Bo jak nie pali tylko tych Hawków - x4 (a np. x2 pali OK) to jakoś przeboleję , jak tak samo traktuje inne płytki to masakra

i czy ktoś wie czemu nagrywarka pokazuje czasem szybkość płyty x4 jako 2,4
marcin100 jest offline  
Stary 08.08.2004, 16:28   #6
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez marcin100
a jak jest z paleniem innych płyt na tej nagrywarce?
Ma ktoś doświadczenia jakieś ?
Bo jak nie pali tylko tych Hawków - x4 (a np. x2 pali OK) to jakoś przeboleję , jak tak samo traktuje inne płytki to masakra

i czy ktoś wie czemu nagrywarka pokazuje czasem szybkość płyty x4 jako 2,4
Jest to zależne od biosu w nagrywarce

W biosie znajduje się baza nośników i charakterystyczny optymalna/bezpieczna prędkość zapisu na nośnikach

Jeżeli występuje tam prędkość nagrywania mniejsza od rzeczywistej - to znaczy, że tak jest bezpieczniej ze względu na jakość zapisu

Ewentualnie można mieć nadzieję, że zostanie to poprawione w kolejnych wersjach biosu
VIZZARD jest offline  
Stary 14.08.2004, 12:15   #7
coby6
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.07.2004
coby6 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja posiadam tą nagryware juz trzeci tydzień nagrałem juz ok 30 płyt cd-r, wszystkie poprawnie nagrane i poprawnie odtwarzene czyli gites ;
-płyta Verbatim dvd+rw x4 nagrana 15 razy ( i oczywiście kasowana) ,dwa razy nagranie na niej nie zostało rozpoznane pomogło kasowanie i ponowne nagranie
- płyty crystal dvd-r x4 padaka po nagraniu 10 do dziś żadna nie przetwała
- płyta xidex dvd-r x4 nagrana z błędem uszkodzone końcowe sektory płyty (na szczęście są to napisy końcowe filmu )
Osobiście polecam do tej nagrywarki płyty ( z gatuku ekonomiczych hehe ) Gigamaster "+ i - " nagrywają sie elegancko i działają gut .( do rozpoznania dodam że przedni laminat płyt Gigamster jest taki niewyrażny jakby hologram )

Testowałem już na tej nagrywarce wszystkie dostępne biosy .
Pozdro!
coby6 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: