![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.07.2004
![]() |
problem z mtkflash
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na cdrinfo.pl, więc proszę o łagodne traktowanie w razie gbym gadał gzdury ![]() Mam LiteOn'a 812S od jakiegoś miesiąca. Najpierw paliłem TDKi, potek Espeki wiadomo dlaczego. Nie miałem problemów aż do czasu kiedy okazało się, że jedna z moich +RW (Esper) nie czyta się. Poczytałem forum, pociągnąłem mtkflash i bios 812@832 (sorry nie wiem jaka wersja) no i nie mogę zafleszować biosu. Właściwie to jeszcze nie próbowałem wcześniej chciałem zrobić kopię tego co siedzi w nahrywajce. mktflash 3 r [/m] a:xxxx.xxx i można wypić kilka piw i nic. mkflash 3 c to samo Jestem użytkownikiem Liniksa więc odpada korzystanie z wine *.exe bo nie ma ASPI. Może nie jestem jedynym linuxuserem i ktoś już to przerabiał ? Wersje mtkflash to 1.80.1 i 1.62 rezultaty te same. Gddyby ktoś miał pomysł z taśmami IDE to już to przerobiłem ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
-=<Warsaw Moose>=-
Data rejestracji: 09.05.2004
![]() |
Cytat:
to komenda powinna być taka MTKFLASH 3 R /M xxx.bin (zamiast xxx dajesz jakąś nazwę) Dla wgrania nowego flesha taka MTKFLASH 3 W /M xxx.bin (zamiast xxx wpisujesz nazwę ściągniętego pliku FW) To było dla mtkflash 1.80.1 Dla wcześniejszych backup MTKFLASH 3 R /B /M bios.bin Flash MTKFLASH 3 W /B /M bios.bin
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jak chciałem zczytać BIOS to mi tylko wypisywało, że czyta 00% i mogłem sobie polecieć na księżyc a po powrocie zastałbym ten sam wynik. Jest może jakiś DEBUG mode coby zobaczyć czy prog komunikuje się z urządzeniem ? |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
do zgrania biosu(*bin) jak o ponownego wgrania możesz użyc Ltnflash 1.24
doskonale do tego nadaje się
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jeśli ten prog nie wymaga ASPI to pewnie się uda. Powiedzcie jeszcze skąd go pociągnąć bo mnie się udało wygóglować tylko 1.2.2 |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
#8 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
#9 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
przećwiczę jeszcze mtk 1.80 |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Kiszka, spróbowałem 1.80 i to samo.
mtkflash 3 r /m /b xxxxxx.xxx Reading 00% i tak przez 20 minut. Przez tyle czasu to DVDR można skopiować a nie jakiś tam biosik. Ponawiam pytanie: jak w ogóle sprawdzić czy ten prog komunikuje się z nagrywarką ? |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() |
ja taką komende pisze tak
odczyt: mtkflash x R /B xxxx.bin zapis (wgranie biosu) mtkflash x W /B xxxx.bin gdzie x to 1,2,3 lub 4 to zależy jak masz napęd podpięty i zawsze na 100% działa,
#12 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
No dobra, sorry. Wkurzony dziś jestem. Przyszło mi do głowy, że nagrywarka ustawiona jest na Cable Select i może ten program tego nie kuma, chociaż urządzenie pod DOSem działa. Jutro pokombinuję z ustawieniami IDE, może odepnę hadeka i puszczę prog na różnych portach. A tak BTW, to w życiu nie widziałem tak badziewnego programu. |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Tak jak przypuszczałem, przestawienie zworki z CS na Master poskutkowało.
Po odczytaniu starego BIOSu program kazał zrobić reset kompa!!! To już szczyt bzdur. Ktoś mi jeszcze może powiedzieć jaki jest ostani update firmware'u 812S@832S ? |
![]() |
![]() |
|
|