Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.02.2005, 21:05   #1
toel
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2005
toel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy PROBLEM- LiteOn DRW-3s121

Witam!
Po pierwsze to z góry przepraszam za moje ew. lamerstwo (cóż....nie jestem z tematem super obeznany).
Ale do rzeczy - sprawa ma się tak.
Posiadam nagrywarkę LiteOn DRW-3s121, która z tego co wyczytałem w necie, obsługuje płyty dwuwarstwowe. Kupiłem taką i okazało się że nawet nie chce jej przeczytać.
Kolega, który już się kiedyś zmagał ( z inną) nagrywarką poradził bym ściągnął najnowszy firmware. To ja też wszedłem na stronę liteon'a (liteon dot ab dot pl) i okazało się, że nie ma firmwear'u o takiej nazwie.
Teraz fakty, które posiadam:
-zauważyłem że na stronie hivision dot pl jest nagrywarka o takiej właśnie numeracji, ale przecież hivison to zupełnie inna firma niż liteon (wg mnie więc wrazie czego oszczędzić za lamerstwo proszę )
-jestem w kilkudziesięciu procentach pewien że ta nagrywarka którą posiadam jest oem'owym odpowiednikiem innej, od której firmwear pasuje
-obecny firware jaki mam (sprawdzałem za pomocą nero info tool) to TSG1
-mam windowsa xp

Jak możecie to powiedzcie o co wogule chodzi. Tzn. czy to wypalanie płyt dwustronnych zależy od firmwear'u? Jeżeli tak to skąd wziąć nowy (tzn. jaki jest ew odpowiednik, czy cóś ) a jak nie to co mam zrobić?

Z góry dzięki za wszystkie porady !!!!!!!!
toel jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.02.2005, 22:08   #2
downloads
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.01.2005
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To jest OEM Litka 1213S i w takiej wersji w jakiej jest odczytuje DL ale ich nie zapisuje. Zmiana firmware na nowszy nie umozliwi Ci zapisu DL jeżeli skorzystasz z firmware tego samego modelu.

Moja teza jest taka- podobnie jak model 1213S Litka można przerobic na 1633S przez zmiane firmware (1633S nagrywa DL x2.4) tak i Twoją nagrywarke można przerobić nowym firmwarem tak, żeby nagrywała DL.

Chodzi np o firmware Hivision DRW-3S163, może Sony DRU 710A albo samego Litka 1633S. Możliwości jest kilka.

Nagrywarce nie powinno sie nic stać ale najpierw poczytaj sobie tu http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=38905 i zdecyduj sam.

Pamietaj, że taka przeróbka powoduje, że diabli biora gwarancję.

Pozdrawiam
downloads jest offline  
Stary 28.02.2005, 22:13   #3
toel
Nowy na forum

Po pierwsze - dzięki za odpowiedź

Po drugie- z gwarancją wiedziałem z neta, ale zadzwoniłem do firmy, gdzie kupowałem komputer i powiedzieli, że dalej będzie objęta gwarancją (dopuki nie będzie ingerencji mechanicznej - mam nadzieję że był świadom co mówił)

Po trzecie- czy wgrywając 1633S potrzebuję go jakoś przerobić? Czy też mogę go wgrać bezpośrednio?
toel jest offline  
Stary 28.02.2005, 22:22   #4
downloads
Wymiatacz

Jeżeli chcesz uzyć takiej paczki *.exe na która tylko klikasz to trzeba albo przerobic samemu (FlashFix) albo skorzystać z tej, która jest w podanym przeze mnie linku. Jeżeli natomiast skorzystasz z LtnFw to musisz wcześniej wyciągnąć *bin z firmwarem z tego exe.

Flashfix'a masz tu: http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...4711&baza=soft

ale najpierw poczytaj jak inni to zrobili i na jaki bios (SONY, Litek) itp.

Porada dot. flashowania. najpierw odinstaluj programy nagrywajace (Nero, Alcohol itp), wyjmij płytę z napędu i wyłącz antywira, dopiero potem flash.

I bez obaw, jakby cos się nie udało to na ogół MTKFlash pomaga.
downloads jest offline  
Stary 01.03.2005, 08:14   #5
toel
Nowy na forum

Cytat:
Jeżeli chcesz uzyć takiej paczki *.exe na która tylko klikasz to trzeba albo przerobic samemu (FlashFix)
Ech....flashfix robi mi jedynie backupa tej paczki a nie wiem co dalej zrobić

Cytat:
albo skorzystać z tej, która jest w podanym przeze mnie linku.
Jeżeli chodzi o tą zamieniającą 1213 na soniaka (pierwszy post) to link jest już martwy

Cytat:
Jeżeli natomiast skorzystasz z LtnFw to musisz wcześniej wyciągnąć *bin z firmwarem z tego exe.
Tego zdania nawet nie rozumiem

Ściągnałem wczoraj za to coś z tego tematu co podałeś (ten w którym była ta zamiana na soniaka)- na 48 stronie jest jakaś zamieniająca 1213 na 1633.
Efekt był taki że po jej uruchomieniu komputer mi się zrestartował i dał zero efektu (jeżeli chodzi o nagrywarkę)

[update] niepotrzebnie potraktowałem go flashfix'em. Zrobiłem go jeszcze raz bez ff i działa. Mam SOHW-1633s. Ale dzięki za pomoc !!!!!!!!!!!!!!!![update]

Jeżeli Ty lub ktoś inny ma trochę cierpliwości to prosiłbym o "łopatologiczne" wytłumaczenie jak to zrobić.

Acha...i jeszcze jedno. Czy przed zamianą na 1633 lub inne potrzebuję wgrać firmware od 1213 (bo jak mówiłem mam 3s121 i u mnie nawet nero info tool tak wykrywa, podczas gdy u innych posiadających ten model wykrywa jako 1213 [z tego co czytałem na forum])?

Ostatnio zmieniany przez toel : 01.03.2005 o godz. 15:52
toel jest offline  
Stary 01.03.2005, 16:09   #6
downloads
Wymiatacz

To jeszcze przetestuj jak nagrywa DL. Nie wspomnę już o tym, że 1633S da sie przerobić na 1653S ale to juz tylko róznica predkości nagrywania DL.

Miłego nagrywania
downloads jest offline  
Stary 01.03.2005, 17:44   #7
toel
Nowy na forum

Więc tak.
Testów jako takich robić nie umiem ale....

Płytkę DL (Platinum Double Layer x2.4) nagrało z powodzeniem (zero błędów).
Nagrywałem kopię gry na PlayStation 2. I oto jaki efekt:
Konsola płytke czyta, pokazuje się logo PS2 oraz dalsze napisy (już z gry) po czym robi się czarny ekran. Jednak podejżewam że to wina nieprzeczyszczonego lasera (za pierwszym razem nie odczytał płyty), lub źle zgranych zabezpieczeń. No bo ogólnie rzecz biorąc to wszystkie pliczki ładnie siedzą na płytce
toel jest offline  
Stary 02.03.2005, 00:18   #8
downloads
Wymiatacz

Sciagnij sobie albo skorzystaj z Nero CD-DVD Speed Test jakosci dysku. Co do Kprobe to jest jaka taka instrukcję jak to działa a jak nie chcesz sie w to zagłebiać to Nero podaje ocenę jakości dysku w skali 0-100.

Co do zabezpieczonych gierek na konsolę to jest na to wątek w zabezpieczeniach przyklejony ale w tym akurat nie pomogę bo na konsolowych zabezpieczeniach sie nie znam za nic.

KProbe http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...0225&baza=soft
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/kprobe/index.php
downloads jest offline  
Stary 03.03.2005, 14:43   #9
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez toel
Witam!
Po pierwsze to z góry przepraszam za moje ew. lamerstwo (cóż....nie jestem z tematem super obeznany).
Ale do rzeczy - sprawa ma się tak.
Posiadam nagrywarkę LiteOn DRW-3s121, która z tego co wyczytałem w necie, obsługuje płyty dwuwarstwowe. Kupiłem taką i okazało się że nawet nie chce jej przeczytać.
Kolega, który już się kiedyś zmagał ( z inną) nagrywarką poradził bym ściągnął najnowszy firmware. To ja też wszedłem na stronę liteon'a (liteon dot ab dot pl) i okazało się, że nie ma firmwear'u o takiej nazwie.
Teraz fakty, które posiadam:
-zauważyłem że na stronie hivision dot pl jest nagrywarka o takiej właśnie numeracji, ale przecież hivison to zupełnie inna firma niż liteon (wg mnie więc wrazie czego oszczędzić za lamerstwo proszę )
-jestem w kilkudziesięciu procentach pewien że ta nagrywarka którą posiadam jest oem'owym odpowiednikiem innej, od której firmwear pasuje
-obecny firware jaki mam (sprawdzałem za pomocą nero info tool) to TSG1
-mam windowsa xp

Jak możecie to powiedzcie o co wogule chodzi. Tzn. czy to wypalanie płyt dwustronnych zależy od firmwear'u? Jeżeli tak to skąd wziąć nowy (tzn. jaki jest ew odpowiednik, czy cóś ) a jak nie to co mam zrobić?

Z góry dzięki za wszystkie porady !!!!!!!!
Na tej stronie http://liteon.neostrada.pl/1213s@1653s.html są różne biosy do twojej nagrywarki, wystarczy ściągnąć, rozpakować, uruchomić, wybrać napęd i Start

Twoje uprawnienia: