![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.12.2007
![]() |
Prezent od Mikołaja [częściowo] nie działa.
Witam.
Właśnie zainstalowałem prezent od Mikołaja czyli nagrywarkę: HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H58N z logo LG na przodzie. Wraz z nagrywarką zainstalowałem dołączone Nero Version: 7.9.6.0. Rozpocząłem testy i napęd bez problemu tłoczy płyty cd-r , cd audio a płyty są poprawnie wytłoczone i dają się odczytać zarówno w tym jak i innych napędach. Napęd bez problemu odtwarza filmy na dvd dołączonych do gazet. Natomiast gdy chcę wytłoczyć dvd z danymi nero przechodzi kolejne etapy bez problemu, gdy zaczyna się wypalanie sygnalizowane mrugającą zieloną dioda po jakiś 12 sek zawiesza się cały komputer. Nie ma niebieskiego tła tylko wszystko się zatrzymuje włącznie z kursorem myszy. Jedyna rada to reset. Żeby Wam nie śmiecić po pierwszych niepowodzeniach przeinstalowałem jeszcze raz Nero, zmieniałem kilka ustawień w nero np. zwiększenie i zmniejszenie buforu dodatkowego, różne prędkości nagrywania, a w opcjach ustawienia book type na zgodne z dvd-rom. Płyty zastosowane do nagrywania dvd - to Verbatim DVD-R 4,7 Gb. Natomiast nagrywanie danych na cd - cd audio na jakiś poślednich płytach bezproblemowe. Myśląc, że przyczyna tkwi w nero użyłem programu DeepBurner - jedyna różnica, że komp zawiesza się w 18 sekundzie a nie 12 jak w nero. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? --- Aha - jeszcze konfiguracja kompa, ram - 512 Mb , procesor 1,2 Ghz a w logu takie użycie pamięci: "Physical memory : 511MB (523764kB) Free physical memory: 216MB (221724kB)" Ostatnio zmieniany przez Ksebki : 25.12.2007 o godz. 23:47 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawd***378; ustawienia DMA nap***281;du. Zerknij do naszego FAQ, temat o ASPI te***380; przejrzyj.
BTW Nagrywarki nie t***322;ocz***261; p***322;yt - nagrywaj***261; je/wypalaj***261;. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Tak oczywista sprawa, że nie tłoczą - przepraszam za błąd.
Przed chwilą zrobiłem jeszcze jedną opcję zamiast zapisu, symulacja, efekt ten sam czyli zawieszenie. I jeszcze jedna sprawa - mam jeszcze jedną nagrywarkę firmy Yamaha - jest to nagrywarka cd-romów - jest ustawiona jako master a prezent jako slave. [i tak mają ustawione zworki] , może to być przyczyną? Zaraz zajrze do FaQ na temat ustawień DMa - choć to akurat dla mnie czarna magia ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jeszcze jedna sprawa - jaki zasilacz/moc? Mo***380;e nie wyrabia?
Mo***380;na spr***243;bowa***263; odpi***261;***263; od zasilania ten drugi nap***281;d, a prezent da***263; na master na pr***243;b***281;... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A to się Mikołaj udał z tym prezentem
![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Z tą drugą opcją to zaczekam do jutra, po nocy grzebać nie będę :-) Natomiast gdzie ustawienia DMA napędu nie wiem, zajrzałem do FAQ ale jakoś stosownej wiedzy nie posiadłem :-) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki "joujoujou"
A więc tak w Nero InfoTool nie mam w ogóle zakładki ASPI!!!!! natomiast co do DMA: podstawowy kanał - Ultra DMA Tryb 5 pomocniczy kanał - Ultra Multi Word DMA Tryb 2 lub w Nero obsługiwane Tryby UDMA 0-2 dla Yamahy obsługiwane Tryby UDMA 0-4 dla prezentu Ostatnio zmieniany przez Ksebki : 26.12.2007 o godz. 00:04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() BTW W momencie wypalania wzrasta pob***243;r mocy, wi***281;c mo***380;e si***281; podwiesza***263; przy s***322;abym zasilaczu. Nie kr***281;puj si***281; - mo***380;esz nam powiedzie***263; jaka moc/marka zasilacza ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
komp ma najlepsze lata za sobą 5-6 lat , ma dwa napędy, dwa dyski twarde może faktycznie brakuje mu pary z tym tylko czemu nagrywanie cd-r o audio by działało natomiast dvd nie? czy to taka znacząca różnica w obciążeniu? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nie mierzy***322;em, ale pewnie jest... To jak jutro b***281;dziesz robi***322; test odepnij te***380; drugi dysk... A naklejka z danymi zasilacza powinna by***263; widoczna po zdj***281;ciu obudowy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Wystarczy odpięcie zasilania starej nagrywarki czy i taśmę też należy odpiąć.
Dysków twardych wolę nie odpinać bo tak mam podzielone dane, że oba są mi potrzebne. Sytuacja jest taka, że taśma najpierw podpięta jest do starego napędu [na dole] potem ma odgałęzienie do nowego [na górze] Na zasilaczu nie ma na pewno żadnej nalepki z mocą ani żadnych innych tłoczonych napisów! ---- znalazłem oznaczenie sterownika ASPI 4.71 [ale nie w Nero] Ostatnio zmieniany przez Ksebki : 26.12.2007 o godz. 00:26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
To jaki***347; dziwny wynalazek musi by***263; (ten zasilacz).
Odepnij nie na sta***322;e, tylko do test***243;w... A im wi***281;cej odepniesz, tym wi***281;cej zostanie do test***243;w dla prezentu. Je***347;li sprawdz***261; si***281; moje podejrzenia, to b***281;dziesz musia***322; poprosi***263; Miko***322;aja o nowy zasilacz ![]() Powinno wystarczy***263; odpi***281;cie samego zasilania, bez ta***347;m. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Człekokształtny
Data rejestracji: 27.12.2004
LG powinni sprzedawa***263; w zestawach z zasilaczami
![]()
![]() |
|
|