Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.11.2006, 17:33   #1
MiLAP
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.11.2006
MiLAP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Problem z nagrywaniem DVD-RW\CD-RW i innych

Witam
Jestem posiadaczem laptopa ASUS A6VA. Mam naped DVD-RAM TSSTcorp CD/DVDW TS-L632C. Mam klopot z nagrywaniem/kasowaniem plyt DVD-RW CD-RW i niekiedy nawet nagrywaniem plyt DVD+/-R. Objawia sie to tym ze po wsadzeniu np. plyty DVD+RW (TDK 1-4x) do napedu nie pokazuje sie w moj komputer etykieta np. "Czysta plyta DVD" tylko "Stacja dyskow CD". Alkohol i nero tez nie potrafia okreslic rodzaju plyty!! (Alkohol: "Plyta nie jest plyta RW" mimo ze jest!!!)

Problem zacz***261;***322; sie gdy zainstalowalem (zamiast preinstalowanego systemu windows XP home) XP profa. Wczesniej wszystko dzialalo jak nalezy. Nagrywalo doslownie kazda plyte.

Oczywiscie zaraz przeszukalem kupe stronek i dowiedzialem sie ze moze to byc wina sterownika ASPI a raczej jego braku. Zassalem z netu ForceASPI v1.8 i zainstalowalem caly pakiet. ASPICHK wykrywa mi w systemie nastepujace pliki:

ASPI32.SYS, WOWPOST.EXE, WINASPI.DLL, WNASPI32.DLL w wersjach 4.71.2
rejestr tez wyglada poprawnie.

Jednak nic to nie dalo... Problem jak byl tak jest!!
Jakies sugestie? Lap co prawda na gwarancji ale jakos nie usmiecha mi sie oddawac go na min. 2 tyg. w rece jakze wspanialej firmy ORICA ktora jest serwisantem ASUSa na Polske.

Ostatnio zmieniany przez MiLAP : 01.11.2006 o godz. 17:37
MiLAP jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.11.2006, 17:38   #2
zene_k
Zarejestrowany dla jaj

Data rejestracji: 25.11.2004
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
ATIP w Alcoholu
Stary 01.11.2006, 17:51   #3
MiLAP
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez zene_k Podgląd Wiadomości
ATIP w Alcoholu
ATIP czyli informacje o CD??

wyglada to tak

i czemu "Zapisywalny: NIE" skoro na 100% jest
Stary 01.11.2006, 18:04   #4
MiLAP
Nowy na forum

OK ZNALAZLEM!! nie wiem czemu ta opcja (ATIP) byla wlaczona THX!!
Stary 10.10.2007, 03:11   #5
neo_ns
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.02.2005
neo_ns w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Ja mam troszke inny problem z tym napendem a mianowicie:
  1. Czyta jedynie plyty tloczone (tez nie zawsze), nagrywane traktuje jako czyste plyty z pelna wolna pojemnoscia
  2. Raz na 100 prob uda mi sie wypalic plytke ale zazwyczaj wyskakuje blad kalibracji mocy

Jest to notebook ASUS A6U z systemem MS Win XP SP2 PL
Zainstalowane NERO 7, oraz Alcohol 120%
Instalowalem juz aspi ale nic to nie pomoglo.

Co mam robic pomozcie
Pozdrawiam

PS. Nawet nie mam jak systemu zainstalowac nowego bo co bedzie jak po pierwszym restarcie nagle naped nie bedzIe widzial plyty z systemem ? Wtedy bym sie zalatwil na dobre
neo_ns jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2007, 08:12   #6
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W***322;***243;***380; p***322;yt***281; instalacyjn***261; i sprawd***378;, czy bootuje po restarcie - to nic nie kosztuje.

Zajrzyj jeszcze tu:

http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=13907

Wprawdzie problem nieco inny, ale mo***380;e pom***243;c.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2007, 18:53   #7
neo_ns
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.02.2005
neo_ns w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niestety podany link nie dziala a w kazdym badz razie nie umnie.
A co do bootowania to moge tylko pomazyc

Zastanawialem sie juz nad zakupem DVD-/+ RW DL na USB co o tym myslici
neo_ns jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.10.2007, 20:43   #8
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
U mnie link dzia***322;a pod wszystkimi przegl***261;darkami.

Je***347;li masz ustawione "first boot device" dla nap***281;du optycznego, a nie bootuje, to pewnie p***322;yta bootuj***261;ca co***347; nie halo.

Skoro nap***281;d (jak pisa***322;e***347;) co***347;tam odczytuje z t***322;oczonych CD, to sprawd***378; swoj***261; instalk***281; windowsa, wszak microsoft te***380; je t***322;oczy.

Je***347;li ruszy pod windowsem, to musi te***380; ruszy***263; przy bootowaniu.

Na USB - mo***380;e by***263;, tylko nie jestem pewien, czy tw***243;j laptop zbootuje z USB (te***380; trzeba w biosie sprawdzi***263;).
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: