![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.11.2006
![]() |
![]()
Witam
Jestem posiadaczem laptopa ASUS A6VA. Mam naped DVD-RAM TSSTcorp CD/DVDW TS-L632C. Mam klopot z nagrywaniem/kasowaniem plyt DVD-RW CD-RW i niekiedy nawet nagrywaniem plyt DVD+/-R. Objawia sie to tym ze po wsadzeniu np. plyty DVD+RW (TDK 1-4x) do napedu nie pokazuje sie w moj komputer etykieta np. "Czysta plyta DVD" tylko "Stacja dyskow CD". Alkohol i nero tez nie potrafia okreslic rodzaju plyty!! (Alkohol: "Plyta nie jest plyta RW" mimo ze jest!!!) Problem zacz***261;***322; sie gdy zainstalowalem (zamiast preinstalowanego systemu windows XP home) XP profa. Wczesniej wszystko dzialalo jak nalezy. Nagrywalo doslownie kazda plyte. Oczywiscie zaraz przeszukalem kupe stronek i dowiedzialem sie ze moze to byc wina sterownika ASPI a raczej jego braku. Zassalem z netu ForceASPI v1.8 i zainstalowalem caly pakiet. ASPICHK wykrywa mi w systemie nastepujace pliki: ASPI32.SYS, WOWPOST.EXE, WINASPI.DLL, WNASPI32.DLL w wersjach 4.71.2 rejestr tez wyglada poprawnie. Jednak nic to nie dalo... Problem jak byl tak jest!! Jakies sugestie? Lap co prawda na gwarancji ale jakos nie usmiecha mi sie oddawac go na min. 2 tyg. w rece jakze wspanialej firmy ORICA ktora jest serwisantem ASUSa na Polske. ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez MiLAP : 01.11.2006 o godz. 17:37 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ATIP w Alcoholu
![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
OK ZNALAZLEM!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.02.2005
![]() |
Witam
Ja mam troszke inny problem z tym napendem a mianowicie:
Jest to notebook ASUS A6U z systemem MS Win XP SP2 PL Zainstalowane NERO 7, oraz Alcohol 120% Instalowalem juz aspi ale nic to nie pomoglo. Co mam robic pomozcie Pozdrawiam PS. Nawet nie mam jak systemu zainstalowac nowego bo co bedzie jak po pierwszym restarcie nagle naped nie bedzIe widzial plyty z systemem ? Wtedy bym sie zalatwil na dobre |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W***322;***243;***380; p***322;yt***281; instalacyjn***261; i sprawd***378;, czy bootuje po restarcie - to nic nie kosztuje.
![]() Zajrzyj jeszcze tu: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=13907 Wprawdzie problem nieco inny, ale mo***380;e pom***243;c. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.02.2005
![]() |
Niestety podany link nie dziala a w kazdym badz razie nie umnie.
A co do bootowania to moge tylko pomazyc ![]() Zastanawialem sie juz nad zakupem DVD-/+ RW DL na USB co o tym myslici |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U mnie link dzia***322;a pod wszystkimi przegl***261;darkami.
![]() Je***347;li masz ustawione "first boot device" dla nap***281;du optycznego, a nie bootuje, to pewnie p***322;yta bootuj***261;ca co***347; nie halo. ![]() ![]() Skoro nap***281;d (jak pisa***322;e***347;) co***347;tam odczytuje z t***322;oczonych CD, to sprawd***378; swoj***261; instalk***281; windowsa, wszak microsoft te***380; je t***322;oczy. ![]() Je***347;li ruszy pod windowsem, to musi te***380; ruszy***263; przy bootowaniu. ![]() Na USB - mo***380;e by***263;, tylko nie jestem pewien, czy tw***243;j laptop zbootuje z USB (te***380; trzeba w biosie sprawdzi***263;). ![]()
![]() |
![]() |
|
|