Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.06.2005, 17:39   #1
macbor
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.07.2003
macbor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka czy nośniki ?

Nagrywarka LG GSA-4160B, bez błędów wypala jedynie na płytkach TDK, Verbatim i Sony. Testowałem różne tanie płyty i żadna z nich nie nagrała się bez błędów. Ostatnio kupiłem kilka Dysan'ów i na nich niestety też po nagraniu pełno błędów. Dodam, że płyty z błedami nagrywałem z różnymi prędkościami a efekt zawsze podobny. I teraz pytanie czy z moją nagrywarką jest wszystko w porządku ?
macbor jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.06.2005, 18:10   #2
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj wgrać najnowszy bios. Bardzo możliwe, że to nie wina nagrywarki, bo tanie płyty miewają podłą jakość. No ale to powinna Ci się co trzecia nie nagrać, a nie wszystkie... Jeśli masz dostęp do nagrywarki dvd Liteon, BenQ, Plextor, NEC 3520/3540 (na przykład znajomy ma) przedstaw wykresy testu jakości nagranej płyty (w zależności od Palnika zrobione w programie K's Probe, Nero CD-DVD Speed, PlexTools).

Możliwe, że jakość nagrania markowych płyt nie jest wysoka - a działają, bo są po prostu lepsze.

W ciemno możesz spróbować zrobić typową kosmetyką systemu potrzebną do prawidłowego nagrywania DVD: zainstaluj ASPI, sprawdź, czy włączone jest DMA napędu, czy poprawnie zainstalowane sterowniki IDE płyty głównej (jeśli masz płytę na chipsecie nForce to odinstaluj sterowniki nVidii).

Możesz też sprawdzić, jeśli masz możliwość, czy nagrywarka zachowuje się tak samo w innym komputerze.

Tyle rad ode mnie

Powodzenia
sonon jest offline  
Stary 17.06.2005, 20:42   #3
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez macbor
Nagrywarka LG GSA-4160B, bez błędów wypala jedynie na płytkach TDK, Verbatim i Sony. Testowałem różne tanie płyty i żadna z nich nie nagrała się bez błędów. Ostatnio kupiłem kilka Dysan'ów i na nich niestety też po nagraniu pełno błędów. Dodam, że płyty z błedami nagrywałem z różnymi prędkościami a efekt zawsze podobny. I teraz pytanie czy z moją nagrywarką jest wszystko w porządku ?
Mogłeś też trafić na takie Dysany jak TE

Twoje uprawnienia: