![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.05.2006
![]() |
BenQ 1655 nie widzi TDK CD-RW ULTRA SPEED
Czy ktoś miał takie problemy?
Wgrałem dzisiaj nowy bios BCHB który wg serwisu miał rozwiązać problem z nagrywaniem tych płytek ale niestety nic sie nie zmieniło. Jest to juz 2 napęd, pierwszy palił płyty z samymi błedami i wymieniłem na drugi taki sam , tan juz nie robi błedów ale podobnie jak poprzednii wywala komunikat "nieprawidłowy nosnik" (przy nagrywaniu i kasowaniu nośników z tematu i Bóg jeden wie jakich jeszcze). Może i nieprawidłowy nosnik, ale dlaczego mój stray Lite-on sprzed kilku lat nie ma jakos z tymi płytkami żadnych problemów, pozatym testowałem te płyty na wczesniejszym modelu benqa 1640 który też nagrywa te płyty bez problemu. Dodam że z czytaniem ich nie ma problemu O co chodzi, kwestia frimawere czy padnięty napęd do wymiany (juz 2 z kolei)? Proszę o radę Piotr |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ostatnimi czasy na forum pojawiło się pełno tego typu wypowiedzi: Nagrywarka nie widzi mi jednej płyty/jednego rodzaju płyty - serwis? ![]() Nie sądzicie że to totalna bzdura? :\ Oczywiście: teoria - teorią, że wszystko powinno być gładko i pięknie Ale życie weryfikuje takie założenia Więc nie przesadzajmy z takimi rozwiązaniami i nie róbmy z siebie siermięgów ![]() Producenci biosów starają się w mniejszym lub większym stopniu Ażeby nowe firmware wychodzące co jakiś czas było wyposażone w bazę producentów nośników Ale nigdy nie będzie tam wszystkich ![]() Czasami też w bliżej nieokreślony sposób płyty mogą być tak wykonane, że nagrywarka ich po prostu nie widzi Ale jeszcze raz pytam: Czy fakt niewidzenia jednej płyty zawiera kategoryczną kwalifikację: --> Serwis? ![]() Chyba wystarczy w takim przypadku zmienić tę konkretną płytę na inną lub płyty tego producenta na płyty innego, prawda? ![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Nie wiem czy dobrze doczytałeś ale napisałem ze to już 2 nagrywarka, pierwsza była serwisowana i serwis po testach stwierdził że jest do wymiany więc nie dziw się ze dmucham na zimne,
sądzisz że to kwestia biosu a nie elektroniki? Po prostu próbuje rozwiązać problem Piotr Cytat:
![]() Piotr Ostatnio zmieniany przez Reetou : 21.12.2006 o godz. 16:21 |
|
![]() |
![]() |
#4 | ||
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Cytat:
Nie zastanawia cię to, że problemy są tylko z jednym rodzajem płyt jednego producenta, a reszta jest OK? ![]()
![]() |
#5 | ||
Nowy na forum
![]() |
[QUOTE]
Cytat:
![]() ] Cytat:
I stąd moje pytanie na forum o doświadzczenia innych uzytkowników. Pozdrawiam Piotr |
||
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.02.2006
![]() |
Ja mam podobny problem z plytka esperanza CD-RW 210MB(8cm). Też nie moge na niej nagrac. Benq jest chyba wybredny bo na starym liteonie nie mam problemow. Niezbyt mnie to cieszy ale chyba nic sie nie da zrobić. Ogolnie wydaje mi sie ze benq zapomina o plytkach cd. Bo mam tez problem z wypalaniem plyt CD z danymi subkanalowymi. I nowe firmware nic nie pomagaja
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Miast być lepsze i szersze w zakresie tej dziedziny To zawsze były w tyle za modelami wcześniejszymi - z doprawcowanymi biosami ![]()
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.07.2003
![]() |
Czy komuś udało się już nagrać TDK-a Ultra Speed 16x-24x (żółty) na DW1655? To jakaś kpina, bo wyszedł nowszy firmware do sprzętu, a umnie nadal nośnik nie lata...
Jest jakiś modowany, który podoła temu nośnikowi? @Pink34 Dałeś radę?
#9 |
Nowy na forum
![]() |
@Pink34
Dałeś radę?[/QUOTE] Ni chu, chu.... po prostu przestałem uzywac tych płytek. Pozdrawiam Piotr |
![]() |
![]() |
|
|