Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.05.2006, 22:45   #1
Pink34
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.05.2006
Pink34 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
BenQ 1655 nie widzi TDK CD-RW ULTRA SPEED

Czy ktoś miał takie problemy?
Wgrałem dzisiaj nowy bios BCHB który wg serwisu miał rozwiązać problem z nagrywaniem tych płytek ale niestety nic sie nie zmieniło.
Jest to juz 2 napęd, pierwszy palił płyty z samymi błedami i wymieniłem na drugi taki sam , tan juz nie robi błedów ale podobnie jak poprzednii wywala komunikat "nieprawidłowy nosnik" (przy nagrywaniu i kasowaniu nośników z tematu i Bóg jeden wie jakich jeszcze).
Może i nieprawidłowy nosnik, ale dlaczego mój stray Lite-on sprzed kilku lat nie ma jakos z tymi płytkami żadnych problemów, pozatym testowałem te płyty na wczesniejszym modelu benqa 1640 który też nagrywa te płyty bez problemu. Dodam że z czytaniem ich nie ma problemu

O co chodzi, kwestia frimawere czy padnięty napęd do wymiany
(juz 2 z kolei)?

Proszę o radę
Piotr
Pink34 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.05.2006, 09:18   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pink34
Czy ktoś miał takie problemy?
Wgrałem dzisiaj nowy bios BCHB który wg serwisu miał rozwiązać problem z nagrywaniem tych płytek ale niestety nic sie nie zmieniło.
Jest to juz 2 napęd, pierwszy palił płyty z samymi błedami i wymieniłem na drugi taki sam , tan juz nie robi błedów ale podobnie jak poprzednii wywala komunikat "nieprawidłowy nosnik" (przy nagrywaniu i kasowaniu nośników z tematu i Bóg jeden wie jakich jeszcze).
Może i nieprawidłowy nosnik, ale dlaczego mój stray Lite-on sprzed kilku lat nie ma jakos z tymi płytkami żadnych problemów, pozatym testowałem te płyty na wczesniejszym modelu benqa 1640 który też nagrywa te płyty bez problemu. Dodam że z czytaniem ich nie ma problemu

O co chodzi, kwestia frimawere czy padnięty napęd do wymiany
(juz 2 z kolei)?

Proszę o radę
Piotr
Bez urazy, ale posłużę się tym konkretnym przykładem

Ostatnimi czasy na forum pojawiło się pełno tego typu wypowiedzi:

Nagrywarka nie widzi mi jednej płyty/jednego rodzaju płyty - serwis?

Nie sądzicie że to totalna bzdura? :\

Oczywiście: teoria - teorią, że wszystko powinno być gładko i pięknie

Ale życie weryfikuje takie założenia

Więc nie przesadzajmy z takimi rozwiązaniami i nie róbmy z siebie siermięgów

Producenci biosów starają się w mniejszym lub większym stopniu

Ażeby nowe firmware wychodzące co jakiś czas było wyposażone w bazę producentów nośników

Ale nigdy nie będzie tam wszystkich

Czasami też w bliżej nieokreślony sposób płyty mogą być tak wykonane, że nagrywarka ich po prostu nie widzi

Ale jeszcze raz pytam:

Czy fakt niewidzenia jednej płyty zawiera kategoryczną kwalifikację: --> Serwis?

Chyba wystarczy w takim przypadku zmienić tę konkretną płytę na inną lub płyty tego producenta na płyty innego, prawda?

Stary 12.05.2006, 09:32   #3
Pink34
Nowy na forum

Nie wiem czy dobrze doczytałeś ale napisałem ze to już 2 nagrywarka, pierwsza była serwisowana i serwis po testach stwierdził że jest do wymiany więc nie dziw się ze dmucham na zimne,
sądzisz że to kwestia biosu a nie elektroniki?
Po prostu próbuje rozwiązać problem
Piotr

Cytat:
Producenci biosów starają się w mniejszym lub większym stopniu

Ażeby nowe firmware wychodzące co jakiś czas było wyposażone w bazę producentów nośników

Ale nigdy nie będzie tam wszystkich
Jakich "wszystkich" skoro te nośniki widza inne napędy sprzed kilku lat, również tego samego producenta, nie sadzisz ze coś jest nie tak?
Piotr

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 21.12.2006 o godz. 16:21
Pink34 jest offline  
Stary 12.05.2006, 10:13   #4
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pink34
Nie wiem czy dobrze doczytałeś ale napisałem ze to już 2 nagrywarka, pierwsza była serwisowana i serwis po testach stwierdził że jest do wymiany więc nie dziw się ze dmucham na zimne,
sądzisz że to kwestia biosu a nie elektroniki?
Po prostu próbuje rozwiązać problem
Piotr
Zakładając, że jest to kwestia biosu - to nawet po wymianie 100 egzemplarzy będzie kicha

Cytat:
Napisany przez Pink34
Jakich "wszystkich" skoro te nośniki widza inne napędy sprzed kilku lat, również tego samego producenta, nie sadzisz ze coś jest nie tak?
Z drugiej zaś strony to ty nie doczytałeś, że pisałem o innych anomaliach

Nie zastanawia cię to, że problemy są tylko z jednym rodzajem płyt jednego producenta, a reszta jest OK?

Stary 12.05.2006, 10:20   #5
Pink34
Nowy na forum

[QUOTE]
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Zakładając, że jest to kwestia biosu - to nawet po wymianie 100 egzemplarzy będzie kicha
To wiem

]
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Nie zastanawia cię to, że problemy są tylko z jednym rodzajem płyt jednego producenta, a reszta jest OK?
Jasne, ale nie jestem w stanie przetestowac wszystkich nosników na rynku a ten nosnik zastanawia mnie min. dlatego że wcze sniejszy benq 1640 i wczesniejsze napędy piszą na nich bez problemów.
I stąd moje pytanie na forum o doświadzczenia innych uzytkowników.
Pozdrawiam
Piotr
Pink34 jest offline  
Stary 12.05.2006, 10:37   #6
Lukaszko82
Bywalec

Data rejestracji: 03.02.2006
Lukaszko82 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam podobny problem z plytka esperanza CD-RW 210MB(8cm). Też nie moge na niej nagrac. Benq jest chyba wybredny bo na starym liteonie nie mam problemow. Niezbyt mnie to cieszy ale chyba nic sie nie da zrobić. Ogolnie wydaje mi sie ze benq zapomina o plytkach cd. Bo mam tez problem z wypalaniem plyt CD z danymi subkanalowymi. I nowe firmware nic nie pomagaja
Lukaszko82 jest offline  
Stary 12.05.2006, 10:39   #7
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez Pink34
To wiem

]
Jasne, ale nie jestem w stanie przetestowac wszystkich nosników na rynku a ten nosnik zastanawia mnie min. dlatego że wcze sniejszy benq 1640 i wczesniejsze napędy piszą na nich bez problemów.
I stąd moje pytanie na forum o doświadzczenia innych uzytkowników.
Pozdrawiam
Piotr
Zawsze tak było i to nic nowego, że nowsze napędy ze swoimi wczesnymi firmware'ami

Miast być lepsze i szersze w zakresie tej dziedziny

To zawsze były w tyle za modelami wcześniejszymi - z doprawcowanymi biosami

Stary 21.12.2006, 10:12   #8
porsche911
Bywalec

Data rejestracji: 08.07.2003
porsche911 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy komuś udało się już nagrać TDK-a Ultra Speed 16x-24x (żółty) na DW1655? To jakaś kpina, bo wyszedł nowszy firmware do sprzętu, a umnie nadal nośnik nie lata...
Jest jakiś modowany, który podoła temu nośnikowi?

@Pink34
Dałeś radę?
porsche911 jest offline  
Stary 21.12.2006, 10:28   #9
Pink34
Nowy na forum

@Pink34
Dałeś radę?[/QUOTE]

Ni chu, chu....
po prostu przestałem uzywac tych płytek.
Pozdrawiam
Piotr
Pink34 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: