![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.12.2005
![]() |
Problem z nagrywarką DVD - raz nagrywa, raz nie
Witam,
Od maja b.r. jestem posiadaczem nagrywarki DVD Asus 1608P, która do pewnego czasu nagrywała mi bardzo dobrze płyty, a teraz zrobiła się kapryśna. Mam paczkę płyt DVD TDK DVD-R (1-8x), które gdy je kiedyś kupowałem luzem świetnie się nagrywały, a z tymi z paczki są ciągle problemy. Raz się nagrywają, a raz nie. Z tego względu zmarnowałem już z tej paczki co najmniej 7-8 płytek. Nagrywam za pomocą programu Nero Burning ROM 6.6.0.12 i w przypadku błędu instalacja zatrzymuje się przeważnie na 1%, potem próbuje iść dalej, ale po ok. 2 minutach wyskakuje błąd i płytka do wyrzucenia. Aha, używam Windowsa XP Professional z SP2. Nie wiem co mam zrobić, miejsce na dysku już mi się kończy i muszę je jakoś zwolnić. Zastanawiam się czy powodem nie jest przypadkiem zbytnie zajęcie systemu, ale w Menedżerze zadań widzę, że mam dużo wolnej pamięci. Nero zaktualizowałem do wersji 6.6.0.18 i dwie płytki nagrały się prawidłowo, a w następnym dniu kolejne dwie już z błędami. Jeszcze jedna ciekawostka. Przetestowałem programem Nero prędkość dysków i wyszły mi bardzo różne wyniki. C - 6519 kB/s D - 36019 kB/s E - 3623 kB/s F - 16460 kB/s Jest to jeden dysk 120 GB, podzielony na 4 partycje. Oto log z ostatniego błędnego nagrania: Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
vel Shah
Data rejestracji: 01.11.2005
![]() |
a próbowałeś uaktualnić firmware?? Bo nic o tym nie wspomniałeś. Jak niemasz najnowszego to pobierz go ze strony producenta lub stąd, sflashuj i zobacz jaki bedzie efekt
![]()
Ostatnio zmieniany przez radosio : 30.12.2005 o godz. 17:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Przypominam: C - 6519 kB/s D - 36019 kB/s E - 3623 kB/s F - 16460 kB/s Jak na mój gust takie skrajne różnice są bardzo dziwne. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Widać to na poniższym zrzucie ekranu: ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Uaktualniłem BIOS nagrywarki do 1.4 i dalej to samo - 1 płytę nagrała prawidłowo, druga przy 1% zatrzymała się na stanie Lead-in, jakieś 2 minuty bezproduktywnego chodzenia na 1% i wyskoczył błąd. Przeprowadzę defragmentację dysków i zobaczę czy to coś pomoże.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Cytat:
To usuń kontroler, na którym masz podpięty napęd i zrestartuj komputer, żeby Windows mógł ponownie wykryć kontroler. Wtedy powinieneś móc włączyć DMA. O ile nie to chyba będziesz musiał sprawdzić ustawienia w biosie. No i zainstaluj ponownie sterowniki Nvidii, ale bez sterowników IDE SW, bo one powodują szereg problemów. A tak poza tym to TDK potrafi wypuścić niezły szajs. Jedna partia znakomita, a druga badziewie. Lepiej spróbuj na Verbatimach.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 31.12.2005 o godz. 15:52 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Dyski mam bardzo pofragmentowane (na poziomie 30-44%), a to ma też znaczenie. Verbatimy nagrywały mi się świetnie, ale skończyły mi się jesienią. Na 25 tylko 1 mi się nie nagrał. Niedługo je kupię.
Co do moich TDK to jest na każdym z nich taka cienka obwódka blisko środka płytek (taka jakby rysa). Nie mogę teraz tego sfotografować, muszę przy dziennym świetle. Nagrywałem też badziewne płytki Platinet i z 4 2 się nagrały, a przy 2 wyskoczył błąd. W dodatku mogłem je nagrywać prędkością 4, a nie jak na nich jest napisane - 8. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Nowy na forum
![]() |
Nie wiem czy traktujecie tu posty pod rząd jako spam.
Cytat:
Usunąłem kontroler i zainstalował mi się standardowy Windowsowski. Mam tam zakładkę Zaawansowane, gdzie w Trybie transferu jest ustawiona domyślna opcja DMA, jeśli dostępne. Nie wiem jednak czy się ustawia w Panelu sterowania DMA osobno dla twardego dysku i DVD. Nie mam przy nich takich opcji. Jest tylko przy kontrolerze IDE. Cytat:
Na razie zdefragmentowałem szybką metodą wszystkie dyski, a Nero wskazuje mi na każdym z nich ponad 40000 kB/s. To znaczny postęp, do stanu sprzed defragmentacji. Teraz defragmentuję dyski dokładniejszym algorytmem, bo wciąż są pofragmentowane od kilku do kilkunastu procent. Ostatnio zmieniany przez MusashiPL : 31.12.2005 o godz. 18:20 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/w.../winxptips.php
pierwszy link z www.google.pl po wpianiu: windows xp dma |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
W tej chwili jest tak, że mam płytki Verbatima DVD-R o prędkości zapisu 16x i przy nagrywaniu niektórych proces zatrzymuje się na 1%, po czym wyskakuje błąd i komunikat, że proces zakończył się niepowodzeniem. Potem wkładam taka płytkę jeszcze raz i nagrywam bezproblemowo z prędkością 4x.
Więc może to ostatnie Was trochę naprowadzi jaka może być przyczyna. BIOS nagrywarki mam zaktualizowany do 1.4. Pozdrawiam, Krzysiek |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Myślałem, że doświadczeni użytkownicy potrafią odpowiedzieć na to pytanie...
Jaka może być przyczyna, że teoretycznie dobra markowa nagrywarka o prędkości nagrywania 16x nie chce nagrywać z tą prędkością równie markowych płytek (przeznaczonych dla tej prędkości), a nagrywa je bezproblemowo z prędkością 4x? Pozdrawiam, Krzysiek |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Teoretycznie markowa nagrywarka nie nagrywa na teoretycznie markowych nośnikach ![]() Jest tu odpowiedzią? ![]() Natomiast rozwiązanie problemu: Cytat:
Nagrywać co drugą płytę I wszystko będzie dobrze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Świetnie nagrywała mi poprzednie Verbatimy, ale one miały prędkość 8x, a nie jak te 16. Często się zdarzało, że nawet mogłem je nagrywać z prędkością 12x, choć spotkałem się potem w internecie z informacją, że nie powinno się nagrywać z prędkością większą, niż jest przeznaczona dla danych płytek. Pozdrawiam, Krzysiek |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() |
Witam
Odgrzeję trochę kotleta. A ja mam podobny problem ze swoim Samsungiem. Miałem XP i przesiadłem się właśnie na Vistę HP (tak wiem że to przeżytek dla niektórych ale akurat takiego mam legala i postanowiłem jej w końcu użyć po 5 latach leżenia w szufladzie). Do rzeczy. Problem dotyczy nagrywarki Samsung SH-S203D i Nero 7 Essentials (bo takie miałem dołączone do komputera jak go kupowałem i nigdy z tym nie było problemów). Wcześniej nie miałem problemu z nagrywarką a teraz się pojawił gdyż raz nagrywa płyty a raz zatrzymuje się na "Formatowanie" i wywala błąd. Mam najnowszy dostępny firmware, usunałem kanały w menagrze urządzeń i mam po resecie w ich miejscu "ATA Channel 0" i "ATA Channel 1". DMA po włączane. Co ciekawe wkładam tą samą (dosłownie ten sam egzemplarz czystej płyty) i raz ustawia mi że mogę najwyżej 8X lub 4X a czasami pokazuje całą paletę prędkości od 4X do 18X. To samo w tym samym czasie pokazuje Nero Info Tool. To samo jest jak włożę czystą DVD+R Esperanza i DVD+R TDK (bo akurat takie mam w domu). Raz tak raz tak - jak czapka stanie. W momencie jak włożę płytę i rozpozna ją że max prędkość to 8X to jak dochodzi do Formatowanie wyrzuca błąd i wypluwa płytę - płyty nie "psuje". W momencie jak włożę płytę i akurat rozpozna ją 18X i mniejsze dostępne prędkości (czyli tak jak powinno) to nagrywa się płytka i wszystko jest OK tak jak powinno być. Już nie wiem o co chodzi. Pomoże ktoś? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|