![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.08.2004
![]() |
![]()
Czesc, witam wszystkich forumowiczów
![]() Mam dziwny problem z moja nagrywarka Toshiba SDR6012-1334 (chodzi o laptopa). Od pewnego czasu moge nagrywac tylko plytki CD( tu wszystko OK). Kiedy jednak probuję wypalić plytke DVD (w NERO) coś nie działa. Otóż caly proces nagrywania przebiega prawidlowo, plytka sie wypala, program mnie infomuje, że nagrywanie zakończone pomyślnie. Kiedy jednak próbuję potem odtworzyć plytkę w napędzie pokazuje mi, że płytka jest pusta. Oglądając płytkę widać, że jest ona wypalona. Nie wiem gdzie może być problem. Może coś się przestawiło programowo, może coś z Win XP nie tak, nie mam pojęcia. Może ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problemem? Za pomoc z góry dziękuje Pozdrawiam P.S. Płytki DVD które wcześniej nagrywałem mogę odtwarzać bez problemu. ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
przepraszam za marudzenie,
Czy mój problem jest bez sensu? Może nikt się z tym nie spotkał. Co może być przyczyną, że nagrywarka nie chce wypalić prawidłowo płytki DVD, Zaznaczam, że ze zwykłymi CD nie ma problemu. Przeszukiwałem całe to forum, bo myślałem ,że już ten temat był poruszony, lecz niestety nic nie znalazłem ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
No i problem się rozwiązał,
przyczyna uszkodzony sterownik DVD-RAM, oraz kiepskiej jakości płytki, Rada nie kupujcie płytek HAWK( gówno , którego nie należy dotykać), pozdrawiam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanie to jest dobre wino, dla marketmanów ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Wrzuciłem starą płytke HAWK na teścik i oto wyniki DVDinfo:
Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MCC 01RG20 Format Capacity 3.96GB(4.26GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed Unknown Available Write Descriptor CLV 1.0x 1350KBps Write Strategy Speed 1.0x 1385KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector 1FB52Fh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 W innym teście(nero) było, że producentem jest Verbatim, ale chyba te płytki się nie udały. Zresztą cena sama mói za siebie 2.99 zl/szt. Musiałem być wielkmi szczęściarzem skoro udało mi się troche tego gówna wypalić, ciekawe jak z żywotnością, ale już zabieram się za backup, bo licho nie śpi. pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Hmmm... jakby Ci to powiedziec... Te Hawki nie sa takie zle. MCC to mitsubishi chemicals wiec jeden z lepszych producentow podkladow. Na tym samym podkladzie sa verbatimy. Z tego co pamietam to na Nec'u 2500 te hawki pala sie x8
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Do końca się z Tabą nie zgodzę, wspomniałem wcześniej że biorę się z backup płytek, no i praktycznie z co 3 mam problem przy odtwarzaniu (nie tylko na mojej nagrywarce),
Płytki były nagrywane w grudniu w tamtym roku. Moze bym sie nie odzywal,ale z ciekawosci sprawdzilem Hawki na nagrywce Plextor PX708A u kumpla, i podobnie, problem z otwarzeniem sie powtorzyl. Oraz moze byl to dziwny zbieg okolicznosci, pierwsza plytke , ktora chcielismy wypalic, szlag trafil, wiec uwazam , ze Hawk to zadna rewelka pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 |
OGame Master
![]() |
Nie twierdze ze sa rewelacyjne, tylko ze "nie sa takie zle" i "sa ok". Mowie oczywiscie o tych x4 od mcc. Jezeli dobrze pamietam to w grudniu zeszlego roku nikt ich jeszcze nie mial, wiec wnioskuje ze te najstarsze jakie masz to sa te x1 i x2, a one od mcc na pewno nie byly...
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Juz spr, masz racje stary oto zrzut z dvdinfo:
Region information N/A not a DVD-VIDEO Media code/Manufacturer ID MXL RG01 Format Capacity 4.09GB(4.39GB) Book Type DVD-R Media Type DVD-R Media Id Code Speed 2.0x 2770KBps Available Write Descriptor CLV 1.0x 1350KBps Write Strategy Speed 1.0x 1385KBps Data area starting sector 30000h Data area end sector 20BCCFh Linear Density 0.267um/bit Track Density 0.74um/track Number of Layers 1 W sumie moze trafilem na jakas feralna partie, ale niesmak pozostal ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
#10 |
OGame Master
![]() |
Nie wiem czy trafiles na kiepska partie... raczej nie. Po prostu te hawki x4 od mcc byly calkiem calkiem, ale te wczesniejsze to bylo gowno. Zreszta teraz trafilem na hawki z an31 i to tez jest padaka. Tak wiec hawki lepiej omijac, chyba ze jest sie zadowolonym z tych od mcc i wlasnie te sie kupuje. Polecam Platinumy x8 z ricohjpn.
|
![]() |
![]() |
|
|