![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.07.2007
![]() |
Problem z nagrywarka SATA
Przejrzalem co sie dalo i niestety dobrej odpowiedzi na moj problem nie znalazlem. Mianowicie przejde do rzeczy.
Niedawno nabylem nagrywarke DVD SAMSUNG SH-183L. I tu zaczyna sie problem. Niestety mimo wielu prob nie udalo sie sprawic by system badz bios ja wykryl. Niewierze ze owa nagrywarka na mojej plycie glownej poprostu nie pojdzie. Moja plyta glowna to MSI K7N2 DELTA ILSR. Ma 2 wejscia SATA. Przy czym jedno aktualnie jest zajete przez dysk. Podejrzewam ze problem moze tkwic w moich sterownikach sata.. Jednak nie znalazlem nigdzie sterownikow do nagrywarki.. Moge jedynie prosic o pomoc pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Sterownik***243;w do nagrywarki nigdzie nie znajdziesz, bo takie po prostu nie istniej***261;, SATA jest typu PnP i powinno ja normalnie rozpozna***263; tak jak dysk. Sprawd***378; w biosie czy nie masz czasem SATA ustawione w trybie RAID (ta p***322;yta ma taka funkcje dla SATA) bo z tym nagrywarka nie ruszy.
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przestaw w BIOSie kontroler SATA, aby byl widoczny jako ATA - jest tam taka opcja.
Wykrywanie na AUTO. RAID wylaczony!!!! Driverow do nagrywarki nie ma i nie bedzie ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
![]() |
@yahol nie przedrze***378;niaj mnie
![]()
![]() |
#5 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Wcale bo nie - pisalem z glowy, tylko jakos mi tak wyszlo podobnie ![]() Pewnie o tym samym pomyslelismy.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
![]() ![]() Telepatia czy cu***347; ![]() ![]() Zobaczymy co na to Sai_
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Domyslam sie ze driverow do nagrywarki nie ma : P
Mialem raczej na mysli sterowniki raid, jak byly potrzebne do dysku sata to i myslalem ze i w tym wypadku potrzeba. Ale jak nie ma to nie ma. Przegladam tego biosa i za cholere nie znalazlem opcji zmieniajacej badz wylaczajacej owy raid. Chyba dana opcja nie jest napisana prosto i konkretnie.. Moze wiecie gdzie dokladnie to znajde..? Inna sprawa wylaczylbym raid to i dysk najprawdopodobniej przestalby dzialac : > |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sprawd***378; w BIOSIE czy sata nie jest wy***322;***261;czone, w niekt***243;rych p***322;ytach porty mozna wy***322;acza***263; parami
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Uzywam dysku SATA wiec to raczej nie mozliwe
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Dziadek
Zlotowicz
ale HDD mozesz pod***322;***261;czyc na kanale 1 i w***322;aczony masz wtedy te***380; 2 natomiast 3 i 4 moga by***263; na "disable"
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
A na jakiej pozycji w biosie moze to wystepowac?
Bios mojej plyty glownej jest naprawde 'ubogi' |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Dziadek
Zlotowicz
jaka to p***322;yta g***322;***243;wna?
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Jak juz napisalem w 1 poscie MSI k7n2 delta ilsr
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Dziadek
Zlotowicz
faktycznie nie doczyta***322;em, tam tez napisa***322;e***347; ***380;e masz tylko dwa porty SATA
![]() |
#15 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.01.2005
![]() |
Poczytaj je***347;li posiadasz broszurk***281; od p***322;yty g***322;***243;wnej , mo***380;e trzeba przestawi***263; jakie***347; zworki na p***322;ycie by by***322;y widoczne dwa kana***322;y SATA
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|