![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.07.2006
![]() |
Problem z nagrywarką stacjonarną LG RH177
Witam wszystkich,
Zarejestrowałem się w nadziei, że uda mi się uzyskać od Was pomoc, ale wcześniej w miarę wolnego czasu przeszukałem forum w poszukiwaniu potrzebnych lub chociaż zbliżonych informacji. Niestety, nic nie znalazłem... Może szukałem zbyt krótko albo nie tam gdzie trzeba? Jeśli tak, to proszę o wyrozumiałość (net mam tylko w pracy) i wskazanie odpowiedniego tematu. Mam problem z nagrywarką stacjonarną LG RH177. Sprzęt jest nówka - ma prawie dwa miesiące. Przez ten czas był dość intensywnie użytkowany - nagrywałem mecze z Mistrzostw Świata i wszystko było OK. Pozostało mi do zrzucenia jeszcze kilka spotkań, które trwały dłużej niż regulaminowe 90 minut i... się zaczęło. Samo nagrywanie przebiega prawidłowo - po włożeniu czystej płyty następuje jej inicjalizacja, potem z menu na HDD wybieram jakąś pozycję, potem opcje->dubbing, potem określam jakość, naciskam start i rozpoczyna się nagrywanie. Po zakończeniu nagrywania poprzednio było możliwe bezpośrednie przejście do menu nagranej płyty i np. zmiana tytułu nagrania oraz wejście do Setup i zmiana nazwy płyty oraz jej finalizacja. Obecnie: Po wybraniu menu płyty pojawia się okno "Tworzenie menu" i pasek postępu z odliczanym czasem. Na przycisk Setup nagrywarka w ogóle nie reaguje. Próba wysunięcia tacki bezpośrednio po nagraniu skutkuje komunikatem "Wymagane utworzenie menu". Nie muszę (? - jednak dodam!) dodawać, że nawet jeśli jakieś 'Menu' jest tworzone, to nie wiadomo gdzie i jak, a po zakończeniu tej czynności płytka nie jest rozpoznawana przez nagrywarkę (komunikat: "Brak dysku") Wizualnie na płytce widać mały nie zapisany obszar (taki pierścień - na pewno wiecie o co chodzi) pomiędzy obszarem zapisanym w trakcie inicjalizacji (sprawdzałem po tej czynności - płyta jest ok, daje się czytać, w menu płyty widać tylko wolny obszar o czasie nagrania 2:05) a obszarem - jak się domyślam - nagranego materiału. Powyżej opisane efekty występują zarówno podczas nagrania w trybie Fast, jak i przy nagrywaniu w czasie 1:1. Nic nie kombinowałem z żadnymi ustawieniami ani sprzętu, ani nagrywania - ot tak z dnia na dzień, wczoraj działało, a teraz - nie działa. Do nagrywania używam płyt Verbatim DVD+R x8 i Omega DVD+R x4 - do tej pory oba rodzaje były zapisywane poprawnie. Innych płyt jeszcze nie próbowałem - specjalnie dla sprawdzenia czy nie jest to wina jakiejś partii Omeg kupiłem Verbatimy. Dodam jeszcze, że przyjąłem sobie zasadę, że na jednej płycie jest tylko jedno nagranie. Kontaktkowałem się z serwisem, ale na telefon nikt nie potrafił powiedzieć nic o ewentualnych przyczynach i z góry uprzedził że ewentualna naprawa wiąże sie z bardzo prawdopodobną utratą zapisanego na HDD materiału, czego bardzo chciałbym uniknąć. Szukam więc innego rozwiązania przed tą ostatecznością... Będę zobowiązany za wszelkie uwagi! [edit] Dodam jeszcze, że płyty nie są również rozpoznawane przez napęd i nagrywarkę DVD w komputerze, ale Nero pokazuje dane o nagranej sesji. Poza tym wszelkie rodzaje obsługiwanych nośników i formatów działają bez problemu w trybie odczytu - także te z meczami, które udało mi się 'wyprodukować' samodzielnie. Ostatnio zmieniany przez GrzechuO : 20.07.2006 o godz. 10:17 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.04.2005
![]() |
dziwna sprawa, sprobuj moze zresetowac ustawienia nagrywarki
|
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Proponowa***322; bym wej***347;***263; na jakie***347; forum typowo o technologiach audio i video np http://www.videoaudio.pl/forum/index.php?act=idx tu raczej b***281;dzie problem (mo***380;e si***281; myl***281;
![]() ![]() ![]() ps. poma***322;u tez si***281; przymierzam do stacjonarnej wypalarki z hdd ![]() ![]() pozdrawiam
#4 | |||||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Na reset nie wpadłem - wypróbuję dzisiaj i dam znać co i jak. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieję, że nie zabrzmi to obrazoburczo, ale akurat w tej dziedzinie osobiście wolałbym dalszej wiedzy nie zdobywać. Guru i tak nie zostanę, a jeśli będzie taka potrzeba to mam nadzieję znaleźć dobre dusze, którym za pomoc wystarczy szczera i duża wdzięczność - tak pojmuję sens for i grup dyskusyjnych. Pozdrawiam wszystkich, dziękuję obu kolegom i proszę o dalsze uwagi, jeśli komuś się nasuną. |
|||||
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Skorzysta***322;em z rady piterst'a i zresetowa***322;em urz***261;dzenie - zar***243;wno przez przywr***243;cenie ustawie***324; fabrycznych (z menu), jak i przez sprz***281;towy reset opisany w instrukcji.
Niestety nic to nie da***322;o, a nawet sytuacja uleg***322;a pogorszeniu - teraz nie wypala si***281; kompletnie nic... Nawet inicjalizacja p***322;yty ko***324;czy si***281; wysuni***281;ciem tacy po zako***324;czeniu tej operacji, a p***322;ytka po tej operacji jest nienaruszona (Nero w widzi j***261; jako czyst***261;). Oczywi***347;cie to nie jest wina piterst !!!!! Mam wra***380;enie, ***380;e po prostu pad***322; kt***243;ry***347; z podzespo***322;***243;w i bez wizyty w serwisie si***281; nie ob***281;dzie... Szkoda... |
![]() |
![]() |
|
|