![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.08.2008
![]() |
![]()
Witam wszystkich,
mam potworny problem i prosiłbym o radę. Otóż dokładnie 2 lata i 10 miesięcy temu zakupiłem nagrywarkę Toshiba SDR5472C. Do tej pory wypalała wszystko gładko. W sumie to nie eksploatowałem jej zbyt często. Niestety od jakichś 2-5 miesięcy mam z nią poważny problem - nagrywanie strasznie w niej szwankuje. Nie jest to problem ani systemu, ani wymagań sprzętowych, tylko zapewne samej nagrywarki. Co jest problemem?: Nagrywarka nie potrafi wypalić w pełni markowych płyt - Sony, Verbatim, BENQ - po prostu jej odwala. W ciągu kilku miesięcy zmarnowałem od groma płyt i wypaliła bodajże jedną, ale za to poprawnie. Resztę tak po 97%, 60%, 50%, po prostu dla nagrywarki coś odwala w pewnym momencie, jakby sobie mówiła "dosyć" i przestała nagrywać. Próbowałem wypalić płyty na różnych systemach, przy użyciu różnych programów - Nero, Ashampoo Burning Studio, Burn4Free, CDBurnerXP. Mam włączone DMA, wszystko jest w należytym porządku. Po prostu naraz proces nagrywania zostaje jakby anulowany - w nagrywarce gaśnie światło i słychać się ostre krztuszenie - czasem z tego krztuszenia wychodzi, a czasem nie. Rozważałem zakup nowej nagrywarki, ale z drugiej strony chciałbym odratować także tą. Serdecznie proszę o pomoc. Jeśli chodzi o firmware, to go zapobiegawczo wymieniłem na najnowszy, lecz i to nie pomogło. Płytki wypalałem z różną prędkością, ale staram się to robić z 4x, wyżej nie podchodzę - skoro przy 4x nie potrafi wypalić to chyba więcej lepiej nie ustawiać... Nagrywarka jest już po gwarancji, niestety. Proszę o jakąś radę, bo nie widzi mi się kupowanie nowej nagrywarki, skoro ludzie mają je po kilka lat i im dalej śmiga. 2 lata i 10 miesięcy to chyba nie jest tak dużo jak na nagrywarkę. Czyżby to wina tego, że to wypalara Toshiby? xD ![]() Pomocy! Wypalara jest jednym z najważniejszych podzespołów kompa (przynajmniej dla mnie)! :/ |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z nagrywarką MSI | phenix1 | Napędy optyczne CD | 6 | 01.01.2006 10:38 |
Toshiba DVD ROM/R/RW Writer SD-R5112: problem z czytaniem | Nekrus | Napędy optyczne DVD | 0 | 06.08.2005 21:47 |
Problem z nagrywarką DVD Pioneer 109 | jurek88 | Napędy optyczne DVD | 5 | 14.06.2005 18:03 |
Problem z nagrywarką Samsung TS-H552B | biwenter | Napędy optyczne DVD | 7 | 29.05.2005 23:54 |
Problem z nagrywarką. | rafkup | Napędy optyczne CD | 13 | 07.12.2003 14:36 |