![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.03.2003
![]() |
Problem z napedem DVD LG
Mam napęd DVD LG GDR8162B z firmwarem 0015. Niestety maksymalna prędkość odczytu danych zamiast X16, jest X6. Nie potrafie sobie z tym problemem poradzić. Testowałem jako master i jako slave na 1 taśmie i wspólnie z nagrywarką - nic nie pomagało.
Płyta główna: MSI KT6 V (VIA KT 600). Zainstalowane driver via4in1 drivers package 4.53. Nagrywarka DVD LG GSA-4120B pracuje z poprawnymi prędkościami i nic się z nia nie dzieje. Płytę DVD kopiuje na dysk w około 7-8 minut, natomiast napęd DVD GDR8162B na to samo potrzebuje aż 15 minut. Gdzie szukać przyczyny?? I jak rozwiązać ten problem. Szukałem nowego firmwaru ale nic nie znalazłem do tego typu napędu. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
sciągnij IDE Miniport driver
www.viaarena.com 8 )
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Co to może być? Nawet w prowadzenie zmian w IDE Miniport nie pozwoliło na zmianę ustawień. Zapisało, uruchomiło ponowanie komputer i dalej UDMA-2 (33). Szok normalnie. Co tu robić?? Proszę o pomoc. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Chyba tak jest i tak powinno być, wgraj zmodyfikowany bios.
Tylko odczyt płyt DVD-ROM powinna wynosić 16x (oczywiście ta prędkość powinna być osiągana pod koniec nośnika), ripping DVD-ROM, DVD+R, DVD-R wolniej.... 6x ... a coniektóre nawet 2x czy 2,4x. |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Niestety nie mogę znaleźć nowszego biosu do mojej nagrywarki niż 0015. Na stronach LG nic nie ma. W googlu szukam znajduje jakieś firmware ale żaden nie pasuje do tego modelu LG GDR8162B. Normalnie zapłakać się można... ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.11.2004
![]() |
Cytat:
sciągnij VIA IDE Accelerator Driver http://download.guru3d.com/via/
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Gdyby nie pomogło jeszcze się odezwę. Dziękuje. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety - zainstalowałem od nowa widowsa i zainstalowałem też te drivery. W manager urządzeń pokazuje odpowiedni tryb, niestety prędkość bez zmian... nie ma ktoś jakiegoś firmware do tego napędu?
Już sam nie wiem co może być powodem. |
![]() |
![]() |
#9 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kolego prędkość odczytu x16 oznacza max osiągany z reguły na końcu płyty DVD. W zdecydowanej większości osiaga to sie jedynie dla płyt tłoczonych. Nie panikuj bo wielu producentów napędu stosuje predkości odczytu czy zapisu jako niezły chwyt marketingowy. Z drugiej strony predkości odczytu i tak złe nie są.
Pamiętaj że napęd możże się już kończyć. Może wyczyść laser
czechoj APLIKATOR _ REKULTYWATOR ![]() Ostatnio zmieniany przez czechoj : 24.03.2005 o godz. 09:52 |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
No tak, ale mam ten napęd oraz nagrywarke LG GSA-4120 i dla nagrywarki skopiowanie zawartosci płyty DVD na dysk zajmuje 7-8 minut - natomiast dla napędu DVD 2 krotnie więcej około 14 minut. To chyba jest niepokojące zjawisko skoro oba napędy mają podobną prędkość X16 i odczytują te same płyty. Napęd DVD startuje od prędkości X2, a nagrywarka zaczyna odczyt od prędkości X4...
|
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() |
16x (~ 6-16x cav) to masz tylko dla płyt tłoczonych i do tego jednowarstwowych
![]() ![]() Nagrywarki często szybciej odczytują płytki (może poza dvd+r -> dvd-rom) więc u ciebie jest w porządku, a nawet więcej - tak powinno być. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|