Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.06.2004, 13:13   #1
RS68
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2004
RS68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
QUICK TIME REFERENCE > WORKSHOP 2

Mam problem z DVDWS2. Podczas importu plików *.mov (QUICK TIME REFERENCE z AVIDA XPRESS PRO) program zawiesza się i zamyka. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem. Wersja DVDWS1.3 nie miała problemów z takim importem.
Przy okazji mam pytanko o jakość CCE CBR a VBR nie zleży mi na wielkości plików, a tylko na ich jakości czy CBR 8000kB/s będzie gorszy od mAX VBR 8000kB/s
Pozdr.
RS68 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.06.2004, 13:32   #2
pykson
Czepek - od czepiania sie

Data rejestracji: 04.03.2004
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez RS68
czy CBR 8000kB/s będzie gorszy od mAX VBR 8000kB/s
na pewno nie bedzie gorszy, bedzie lepszy, chociaz niekoniecznie bedzie to zauwazalna roznica
Stary 12.06.2004, 18:06   #3
RS68
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez pykson
na pewno nie bedzie gorszy, bedzie lepszy, chociaz niekoniecznie bedzie to zauwazalna roznica
Stąd wnioskuję, że nie ma sensu tracić czasu na 10 przebiegowy VBR CCE, gdy potrzebuję stworzyć 1 godzinny film z własnych materiałów DV czy BETACAM (nie kopia filmu}. Czy dobrze się domyślam?
VBR stosujemy, tylko wtedy gdy potrzebujemy wcisnąć większą ilość materiału.
NAJLEPSZĄ jakość MPEG-2 do stworzenia DVD daje CBR 8000kB/s. czy TAK?
Są dwie opcje CBR: Program i Elementary, czy są między nimi różnice jakościowe?
Pozdr .
PS. Czy ma ktoś doświadczenia z QT Reference na DVDWS2

Ostatnio zmieniany przez RS68 : 12.06.2004 o godz. 18:08
RS68 jest offline  
Stary 12.06.2004, 18:53   #4
pykson

jasne, ze nie ma sensu mietolic 10x godziny DV. spokojnie mozesz nastawic 8500 a moze i 9000, chociaz powyzej 7500 trudno zauwazyc jakikolwiek przyrost jakosci.

ustaw CCE na CBR i 8500, zmiesci sie 1h filmu z bardzo dobrej jakosci dzwiekiem i calym potrzebnym menu. jednak po wielu probach z CCE i kilku sugestiach userow tego forum przeszedlem na Canopus ProCoder'a (do AVI z DV jest po prostu absolutnie fenomenalny i to nawet juz w wersji 1.1, a ostatnia wersja to chyba 2.0). nie jest wiele wolniejszy od cce ale przy ustawieniu bitrate'u na 8200 nie widze roznicy pomiedzy jakoscia z kamery podpietej do tv a jakoscia z plytki dvd.
Stary 12.06.2004, 19:23   #5
RS68
Nowy na forum

Dzięki za odpowiedż. Ja korzystam z AVIDA XPRESS PRO do montażu filmów najsensowniejszą i najlepszej jakości metodą eksportu z tego programu jest QT Reference to taki format, który tłumaczy orginale materiały AVIDA (*omf) na format mov widziany przez programy do masteringu DVD. Do tej pory używałem DVDWS1.3 który sam dekodował QTREF na DVD, niestety DVDWS2 wykazuje błąd przy podobnej operacji. Z tego powodu chcę skorzystać z CCE, a następnie Utworzyć menu W DVDWS2 bez ponownego dekodowania. Mam jeszcze jedno pytanko, kiedy łączyć pliki audio z materiałem video czy w CCE (program stream) czy też CCE (Elementary only videu) + Audio w DVDWS2. W wyniku eksportu z AVIDA mam dwa pliki qtref video + audio w formacie wav lub aiff do wyboru. Czy CCE dobrze dekoduje dzwięk, czy lepiej aby to zrobił DVDWS2 ?
Pozdr
RS68 jest offline  
Stary 12.06.2004, 20:03   #6
pykson

CCE oferuje raczej slaba jakosc kodowania dzwieku. jezeli masz film o dlugosci do 1h to nie ma potrzeby go kodowac - zostawiasz w formacie, w jakim zgrales to z kamerki czyli PCM (wav). jezeli jednak zachodzi potrzeba kompresji dzwieku (powyzej 1h nagrania) to polecam beesweeta (koduje z wave'a do ac3). jakosc bardzo dobra przy ustawieniu bitrate 320 i wyzej.
http://home.pages.at/xvcd/ac3.htm

ja bym jednak sugerowal wyrzucic z avida video do avi (DV), i potem przekodowac procoderem. jakosc przeszla moje najsmielsze oczekiwania. procoder w wersji 1.5 lyka tez filmy w formacie mov, ale 1.1 chyba tez juz sobie z nimi radzil.
Stary 12.06.2004, 20:35   #7
RS68
Nowy na forum

[
ja bym jednak sugerowal wyrzucic z avida video do avi (DV), i potem przekodowac procoderem. jakosc przeszla moje najsmielsze oczekiwania. procoder w wersji 1.5 lyka tez filmy w formacie mov, ale 1.1 chyba tez juz sobie z nimi radzil.[/QUOTE]

Dzięki za pomoc
Co do AVI to nie jest dobry pomysł w tym wypadku podwójne kodowanie z omf na Avi i z avi na MPEG-2. Nie zawsze korzystam z materiałów DV, często też z BETACAMA.
Eksport przez QTREF nie wymaga kodowania materiału to tylko taka wtyczka do widzenia plików omf jako mov np godzinny materiał QT REF ma objętość ok 400kB. a odtwarza go QT PLAYER z jakością wzorcową, gdyż pobiera pośrednio pliki medialne *,omf. z AVIDA
ProCoder kupuje QT Reference znam ten program, ale myślałem że CCE jest lepszy i szybszy, nie byłem pewny tylko tego CBR bo wydawało mi się że im wolniej (VBRx10) tym lepiej. Ale jeżeli CBR jest THE BEST to fajnie bo szybko i dobrze, to mi gra!
Czy po kodowaniu audio za pomocą beesweeta wynik jego pracy da się zaimportować do DVDWS2, i czy nie zgubimy synchronizacji z materiałem video??
Pozdr

PS
CCE może importować też pliki *.omf (w Add file type) ale tych z AVIDA mimo takiego samego rozszerzenia nie lubi,czy ktoś wie o jakie *.omf CCE chodzi i które do niego pasują.
RS68 jest offline  
Stary 12.06.2004, 21:29   #8
pykson

no fakt, jezeli material nie jest w DV avi to nie ma sesnu kodowac do avi a potem do mpega.
co do dvdworkshopa to z niego nie korzystam, ale mialem kilka programow do authoringu i kazdy z nich doskonale radzil sobie z dzwiekiem ac3 zrobionym przez beesweeta, chociaz w Twoim przypadku moze lepiej byloby zostac przy czystym wavie, najmniej problemowy format chyba, no bo surowy

co do workshopa to jednak skrajnie dziwne byloby gdyby robil problemy z ac3 zrobionym przez tego beesweeta, ale musisz sprobowac samemu.

omf'ami sie nigdy nie bawilem, ale tu chlopaki o nich troche dyskutuja, po angielskiemu, rzuc okiem na ten topic, http://www.videohelp.com/forum/archive/t203072.html, moze sie czegos ciekawego dowiesz
Stary 14.06.2004, 10:07   #9
RS68
Nowy na forum

DziĘki Poczytam
Pozdr.
RS68 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: