![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.01.2004
![]() |
QUICK TIME REFERENCE > WORKSHOP 2
Mam problem z DVDWS2. Podczas importu plików *.mov (QUICK TIME REFERENCE z AVIDA XPRESS PRO) program zawiesza się i zamyka. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem. Wersja DVDWS1.3 nie miała problemów z takim importem.
Przy okazji mam pytanko o jakość CCE CBR a VBR nie zleży mi na wielkości plików, a tylko na ich jakości czy CBR 8000kB/s będzie gorszy od mAX VBR 8000kB/s Pozdr. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
VBR stosujemy, tylko wtedy gdy potrzebujemy wcisnąć większą ilość materiału. NAJLEPSZĄ jakość MPEG-2 do stworzenia DVD daje CBR 8000kB/s. czy TAK? Są dwie opcje CBR: Program i Elementary, czy są między nimi różnice jakościowe? Pozdr . PS. Czy ma ktoś doświadczenia z QT Reference na DVDWS2 ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez RS68 : 12.06.2004 o godz. 18:08 |
|
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
jasne, ze nie ma sensu mietolic 10x godziny DV. spokojnie mozesz nastawic 8500 a moze i 9000, chociaz powyzej 7500 trudno zauwazyc jakikolwiek przyrost jakosci.
ustaw CCE na CBR i 8500, zmiesci sie 1h filmu z bardzo dobrej jakosci dzwiekiem i calym potrzebnym menu. jednak po wielu probach z CCE i kilku sugestiach userow tego forum przeszedlem na Canopus ProCoder'a (do AVI z DV jest po prostu absolutnie fenomenalny i to nawet juz w wersji 1.1, a ostatnia wersja to chyba 2.0). nie jest wiele wolniejszy od cce ale przy ustawieniu bitrate'u na 8200 nie widze roznicy pomiedzy jakoscia z kamery podpietej do tv a jakoscia z plytki dvd.
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za odpowiedż. Ja korzystam z AVIDA XPRESS PRO do montażu filmów najsensowniejszą i najlepszej jakości metodą eksportu z tego programu jest QT Reference to taki format, który tłumaczy orginale materiały AVIDA (*omf) na format mov widziany przez programy do masteringu DVD. Do tej pory używałem DVDWS1.3 który sam dekodował QTREF na DVD, niestety DVDWS2 wykazuje błąd przy podobnej operacji. Z tego powodu chcę skorzystać z CCE, a następnie Utworzyć menu W DVDWS2 bez ponownego dekodowania. Mam jeszcze jedno pytanko, kiedy łączyć pliki audio z materiałem video czy w CCE (program stream) czy też CCE (Elementary only videu) + Audio w DVDWS2. W wyniku eksportu z AVIDA mam dwa pliki qtref video + audio w formacie wav lub aiff do wyboru. Czy CCE dobrze dekoduje dzwięk, czy lepiej aby to zrobił DVDWS2 ?
Pozdr |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
CCE oferuje raczej slaba jakosc kodowania dzwieku. jezeli masz film o dlugosci do 1h to nie ma potrzeby go kodowac - zostawiasz w formacie, w jakim zgrales to z kamerki czyli PCM (wav). jezeli jednak zachodzi potrzeba kompresji dzwieku (powyzej 1h nagrania) to polecam beesweeta (koduje z wave'a do ac3). jakosc bardzo dobra przy ustawieniu bitrate 320 i wyzej.
http://home.pages.at/xvcd/ac3.htm ja bym jednak sugerowal wyrzucic z avida video do avi (DV), i potem przekodowac procoderem. jakosc przeszla moje najsmielsze oczekiwania. procoder w wersji 1.5 lyka tez filmy w formacie mov, ale 1.1 chyba tez juz sobie z nimi radzil.
#7 |
Nowy na forum
![]() |
[
ja bym jednak sugerowal wyrzucic z avida video do avi (DV), i potem przekodowac procoderem. jakosc przeszla moje najsmielsze oczekiwania. procoder w wersji 1.5 lyka tez filmy w formacie mov, ale 1.1 chyba tez juz sobie z nimi radzil.[/QUOTE] Dzięki za pomoc Co do AVI to nie jest dobry pomysł w tym wypadku podwójne kodowanie z omf na Avi i z avi na MPEG-2. Nie zawsze korzystam z materiałów DV, często też z BETACAMA. Eksport przez QTREF nie wymaga kodowania materiału to tylko taka wtyczka do widzenia plików omf jako mov np godzinny materiał QT REF ma objętość ok 400kB. a odtwarza go QT PLAYER z jakością wzorcową, gdyż pobiera pośrednio pliki medialne *,omf. z AVIDA ProCoder kupuje QT Reference znam ten program, ale myślałem że CCE jest lepszy i szybszy, nie byłem pewny tylko tego CBR bo wydawało mi się że im wolniej (VBRx10) tym lepiej. Ale jeżeli CBR jest THE BEST to fajnie bo szybko i dobrze, to mi gra! Czy po kodowaniu audio za pomocą beesweeta wynik jego pracy da się zaimportować do DVDWS2, i czy nie zgubimy synchronizacji z materiałem video?? Pozdr PS CCE może importować też pliki *.omf (w Add file type) ale tych z AVIDA mimo takiego samego rozszerzenia nie lubi,czy ktoś wie o jakie *.omf CCE chodzi i które do niego pasują. ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
no fakt, jezeli material nie jest w DV avi to nie ma sesnu kodowac do avi a potem do mpega.
co do dvdworkshopa to z niego nie korzystam, ale mialem kilka programow do authoringu i kazdy z nich doskonale radzil sobie z dzwiekiem ac3 zrobionym przez beesweeta, chociaz w Twoim przypadku moze lepiej byloby zostac przy czystym wavie, najmniej problemowy format chyba, no bo surowy ![]() co do workshopa to jednak skrajnie dziwne byloby gdyby robil problemy z ac3 zrobionym przez tego beesweeta, ale musisz sprobowac samemu. omf'ami sie nigdy nie bawilem, ale tu chlopaki o nich troche dyskutuja, po angielskiemu, rzuc okiem na ten topic, http://www.videohelp.com/forum/archive/t203072.html, moze sie czegos ciekawego dowiesz
#9 |
Nowy na forum
![]() |
DziĘki Poczytam
Pozdr. |
![]() |
![]() |
|
|