![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.01.2011
![]() |
Problem z odczytem starszych płyt dvd+r - dziwny przypadek - ogromna prośba o pomoc..
Witam,
Przeczytałem dużo postów, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi, podobnego problemu. Dłuższy czas temu (ok 3lata) zgrałem wszystkie kasety VHS na płyty TDK dvd+r. Kilka dni temu stwierdziłem, że przydałoby się zrobić ich backup na dysk. Pierwsze 29 płyt zgrałem bez problemów, a przedwczoraj pojawiły się błędy na 30 dysku. Pomyślałem, że płyta jest trefna. Zostawiłem na noc w isobuster, było trochę błędów, ale się zgrało po wielu godzinach. Dzisiaj kolejna płyta z błędami. Z ciekawości sięgnąłem po kolejne płyty i okazuje się, że wszystkie są albo z błędami, albo nawet nie są widoczne w systemie. Odkryłem, że te pierwsze 29 zgranych płyt było na TDK DVD-R... Od 29 w góre są już TDK DVD+R, z którymi właśnie są problemy. Szczegóły: - nagrywarka Samsung SH-S162L wpakowana do zewnętrznej obudowy USB 2.0 z biosem TS-07 (nieuaktualniałem, bo kolejny TS-08, a zarazem ostatni, jest wydany 7 dni później, z 2007 roku, raczej by to mało wniosło) - zrzuty video z vhs zapisane są na płycie jako ifo i vob - isobuster na tych płytach, które może odczytać widzi mi udf iso i ifo - sprawdziłem, że sesja jest zfinalizowana - sprawdzałem na dwóch innych nagrywarkach dvd w nowszych laptopach (acerze i sony vaio), tam jest jeszcze gorzej z odczytem płyt. Rozumiem, że wiek płyt może być tutaj sprawcą, jednak płyty ani nie są zniszczone, ani porysowane (od 3 lat pewnie są drugi raz w napędzie). Poza tym nagrane dvd-r, które odtworzyłem bez problemu też były 3 lata temu nagrane. Dodam, że zgranych płyt z pamiątkowymi materiałami mam około 100, więc nie mogę sobie odpuścić tematu, jak bym to zrobił w przypadku pojedynczej płyty. Czy mogę liczyć na pomoc? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Te płyty to TDK, to wszystko tłumaczy.
![]() Trzeba je męczyć tym Samsungiem, co się uda zgrać to twoje, reszta jest milczeniem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za odpowiedź. Co do milczenia to jest ono owiec
![]() Nie wydaje mi się, żeby marka płyt zawsze była regułą. Mam płyty starsze, nagrane na innych, wg mnie bardziej badziewiastych nośnikach, a hasają. Wiem i rozumiem, że są płyty bardziej i mniej podatne na takiego typu wypadki, jednak TDK nie tłumaczy mi wszystkiego. Na przykład dlaczego właśnie DVD+R się zbuntowały, DVD-R są ok. Na zdrowy rozum - jeśli płyty były przez 3 lata trzymane w kuferku na płyty, w domowych warunkach, bez fluktuacji temperatur, dane nie powinny się ulotnić 'ot tak' z napędu nagranego optycznie (może ktoś z Was jest technologiem lub optoelektronikiem i mógłby się wypowiedzieć, czy dobrze rozumuję?). Sprawdzałem lakier płyt, nigdzie nie widać fragmentów utleniania czy zadrapań czy miejsc odchodzenia od płyty. Płyta wygląda jak świeżo kupiona i nagrana... Jest to dla mnie bardzo dziwne. Dlatego napisałem do Was. Może ktoś miałby sprawdzone informacje typu "u mnie pomogło odtworzenie w napędach BD-ROM" albo "powinno zadziałać na starych napędach DVD-ROM" ?? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
TDK właśnie tak mają, że parują z nich dane, jedne z najgorszych płyt na rynku. DVD-R trafiły się lepsze i tyle.
Stare DVD-Romy Samsunga/Toshiby dawały sobie nieźle radę z odtwarzaniem marnych płyt. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Z płytkami to jest tak, że te stare sprzed powiedzmy 10 lat działają do dziś, niezależnie od marki i producenta. Działają dlatego, że robione były zgodnie z normami jakościowymi, ale też ich cena wtedy była wysoka. Z czasem producenci poszli na ilość i cenę i mamy to co mamy, a z tzw firmówek chyba właśnie TDK najbardziej zeszły na psy.
Czemu u ciebie działają minusy, a padły plusy? Zapewne były robione przez innych producentów (TDK to już tylko nazwa) i tak akurat wyszło, równie dobrze mogło być na odwrót. Co z tym teraz zrobić? Próbuj na różnych napędach, może ktoś ma jeszcze sprawny dvd-rom Toshiby - one kiedyś słynęły z bardzo dobrego i szybkiego odczytu. Obecnie samsungi uważa się że mają dobrą korekcję błędów, twój samsung też teoretycznie powinien być dobry, ale to już starszy model...może więc na jakimś nowszym? Na próby z laptopowymi szkoda czasu, one są kiepskie. Użyty program to rzecz wtórna, bo co ci da program jeśli napęd zwyczajnie nie widzi płyty? PS Widzę, że Ed już wspomniał o dvd toshiby ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Ok, wątpię, żeby udało mi się znaleźć starszy DVD-ROM, niemniej teraz już mi raczej wszystko jedno pod kątem czasu :/
Wpadłem na pomysł, żeby z-downgrade-ować BIOS do starszej wersji nagrywarki? Ma szanse pomóc? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Wątpliwe, bo w biosach przede wszystkim zmieniają się strategie zapisu płyt i aktualizuje się bazy o nowe nośniki. Odczyt to odczyt - tu filozofii nie ma.
Ale próbuj wszystkiego, przecież nie masz nic do stracenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
@ed hunter, @grzeniu: Dziękuję Panowie za posty i podpowiedzi. Gdyby jeszcze Wam coś przyszło do głowy wartego spróbowania, proszę, piszcie.
Posiedzę trochę nad tematem w miarę wolnych chwil. Poinformuję czy i co pomogło. W najgorszym wypadku kupię kartę telewizyjną, odkurzę odtwarzacz VHS i rozpocznę zabawę sprzed 3 lat, o ile dane z tamtych kaset nie wyparowały i nie zostały nadgrane :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Z "plusami" od TDK to loteria. Było bardzo dużo różnych podkładów, jedne są dobre, inne- totalny syf
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
liteon SHM-165P6S problem z nagrywaniem obrazów płyt DVD | AnthraXsc | Napędy optyczne DVD | 0 | 21.02.2007 20:47 |
BENQ 1640 i problem z odczytem płyt | exeqtor | Napędy optyczne DVD | 7 | 24.09.2006 18:30 |
problemyz odczytem niektórych płyt DVD na LG DRD 8120B | Slesz | Napędy optyczne DVD | 0 | 27.06.2006 01:04 |
problem z DVd Shrink - prosze o pomoc | accadia | DVD-Video | 4 | 30.01.2006 21:51 |
Combo - dziwny problem czyta DVD nie widzi płyt CDaudio CD-R | Tomcio88 | Napędy optyczne CD | 0 | 08.05.2002 07:30 |