![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.08.2009
![]() |
laptopowe nagrywarki, jakie standardy
Witam. Jakie są standardy napędów optycznych do laptopów. Rozumiem, że jest ATA i SATA. Ale nagrywarki różnią się też wielkością. Może ktoś rozwinąć temat, bo znajoma chce wymienić dvd i nie wiem jak się za to zabrać. Jak się wyjmuje taką nagrywarkę ze standardowego laptopa 15 cali. Trzeba coś odkręcać, czy to jest na zatrzaskach? Czy to też zależy od laptopa?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bardzo zależy od laptopa, a standardów kształtu i rozmiaru też jest dużo niestety.
Edit: W samym IBM/lenovo 11 rodzajów. http://www.thinkwiki.org/wiki/UltraBay
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane. ![]() Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 17.08.2009 o godz. 23:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.08.2009
![]() |
A już się obawiałem, że głupie pytanie zadałem. A w sprawie nagrywarek do laptopów coś się zminiło? Dalej to jest lipa. Szybko się psują i nie ma aktualizacji?
Jest może jakaś scentralizowana baza firmware do nagrywarek laptopowych? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nic się nie zmieniło.
![]() I na pewno się nie zmieni, bo to kompromis pomiędzy rozmiarem, ceną i jakością - mankamenty tej ostatniej najłatwiej jest ukryć. Bazy biosów nie ma, i raczej nie będzie, bo nie ma z czego jej zbudować. Jeśli napęd optyczny jeszcze żyje (przynajmniej odczyt), to osobiście poleciłbym bardzo oszczędnie go używać, a do nagrywania kupić desktopową + obudowę z USB. ![]()
![]() |
![]() |
Tagi |
nagrywarka w laptopie |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
aktualizacja biosu nagrywarki 8080b do biosu nagrywarki 8120B ver.2.00 | metro21 | Napędy optyczne CD | 1 | 01.01.2002 19:11 |
Jakie płyty CDR-audio do nagrywarki audio ????? | depesz | Napędy optyczne CD | 7 | 21.11.2001 19:34 |
PROSZĘ O OPINIE NA TEMAT NAGRYWARKI " PLEXTOR PX-W1610A" | GAJOS | Napędy optyczne CD | 0 | 07.11.2001 22:32 |
Jakie są Wasze wrażenie z użytkowania nagrywarki LG CED-8120B? | Piotr | Napędy optyczne CD | 1 | 24.06.2001 16:27 |
nagrywanie VCD - jakie płyty, jakie parametry | al | DVD-Video | 3 | 29.09.2000 21:23 |