Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 22.05.2005, 16:03   #6
jalcin
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.03.2005
jalcin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez *Vojtas*
Jalcin jeżeli masz w miarę nowego kompa to producent z reguły dostarcza wraz z mobo (czyt. płyta główna) płytkę CD ze sterownikami do różnych urządzeń, które się na niej znajdują. Trzeba ją po prostu wrzucić do napędu i spod samego windowsa sprawdzić, co na niej jest i zainstalować to, co potrzeba.

Jeżeli chodzi o temat, do którego dałem Ci link to robisz tak.

1. klikasz start
2. wybierasz opcję uruchom***8230;
3. wpisujesz regedit i wciskasz eneter (uruchomi się edytor rejestru)
4. w oknie edytora rejestru (tym po lewej stronie) rozwijasz po kolei klucze: HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} i jeżeli problemy sprawia pierwszy kontroler to klikasz w 0001 jeżeli drugi to 0002. W oknie po prawej stronie odnajdujesz wartości: MasterIdDataCheckSum oraz SlaveIdDataCheckSum i obie usuwasz.
5. zamykasz edytor rejestru i restartujesz kompa.

I na koniec jestem *Vojtas* KAZIK w moim podpisie to link do strony Kazika Staszewskiego.
W każdym razie spoko uszy do góry.

pozdr
Dzięki Vojtas za bardzo życzliwą pomoc. Zrobiłem tak jak mi opisałeś punkt po punkcie. Z tym że w danym kontrolerze miałem tylko Master IdDataCheckSum i to usunąłem. SlaveIdDataCheckSum nie było. Na razie chodzi dobrze nagrałem jedną płytkę i wszystko w porządku. Potem wyłączyłem sprzęt i ponownie uruchomiłem po paru godzinach i było Dma on. Nagrywam właśnie drugą płytkę i na razie jest ok. Mam nadzieje, że bedzie tak dalej.
Jeszcze raz dzięki za wielką pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam
ps. które sterowniki powinienem teraz zainstalować?
jalcin jest offline  

Twoje uprawnienia: