Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 02.07.2004, 08:21   #1
Aces
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.07.2004
Aces w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problemy z LiteOn SOHW - 1213S

Trzy dni temu zakupiłem nagrywarkę LiteOn SOHW - 1213S i niestety nie potrafię sobie z nią poradzić bardzo proszę o pomoc problem wygląda następująco :

Zakupiłem płyty DVD firmy :

Verbatim DVD+ x4
Verbatim DVD- x4 (kolorowe)
TDK- x4
Howk DVD+ x4

na powyższych płytach próbuje zarchiwizować filmy avi np. 12 filmów każdy z nich ma po około 360 Mb do wypalania używam programu Nero w wersji 6.3.1.15 w trakcie wypalania niby wszystko jest ok wypalam z prędkością x4 i Nero na konieć krzyczy że full sukces. Sprawdzam płytę i okazuje się ze jednego z filmów nie można oczytać (skopiować z płyty na hdd) Sprawdzałem płytki Nero DVD speed i okazuje się że błędy te występują w różnych miejscach na jednej płycie na początku na innej w środku a na jeszcze innej na końcu :-(. Jedyne płyty które nie mają tych błędów to Verbatim DVD+ x4 chociaż Nero DVD speed na części płyt pokazuje brzydki wykres (pocięty).

Drodzy koledzy moje pytanie (OGRONA PROŚBA O POMOC) czy to wina nośników czy może coś z moim napędem LiteOn SOHW - 1213S nie tak nie wiem co robić wypaliłem już 19 płyt i powoli kasa mi się kończy na nowe :-(
bardzo proszę o odpowiedzi i komentarze
Aces jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.07.2004, 09:31   #2
PaWCi0
Bywalec

Data rejestracji: 27.06.2004
PaWCi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W pierwszej kolejnosci sugerowalbym uaktualnic bios nagrywarki do najnowszego - tu polecam www.liteonit.com
Jesli to nie pomoże, spróbuj jeszcze innych nośników, acz kolwiek Verbatim i TDK są narazie w czołówce jeśli chodzi o DVD+/-R. Może zrobisz pare testów w kprobe i pochwalisz sie nimi?
Masz najnowszy model litka, a na forum chyba jeszcze nikt nie robił na nim testów...
PaWCi0 jest offline  
Stary 02.07.2004, 10:27   #3
Aces
Nowy na forum

Oczywiście z chęciom zrobie testy i zamieszcze je w poniedziałek tylko kąpletnie niewiem jak interpretować je poszukam opisu do programu a tak pozatym to jestem załamany tyle piniędzy na nagrywarkę i płyty czy technika nagrywania DVD jest tak niedoskonała ?

Pozdrawiam załamany :-(

ps. Bios wymieniłem zaraz po pierwszych skopanych płytach
Aces jest offline  
Stary 02.07.2004, 11:20   #4
Gr3g0r
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.10.2003
Gr3g0r w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,

Tez jestem posiadaczem tej nagrywarki od kilku dni. Mam inny ciekawy problem, otoz plytki CDR, CDRW nagrywaja sie doskonale, wszystkie plyty sa prawidlowo odczytywane (rowniez DVD). Niestety jest problem z nagrywaniem jakichkolwiek plyt DVD. Kozystalem z Alcohola i Nero6, niestety w Nero od razu mam blad zapisu i do widzenia. Alcohol natomiast nagrywa koszmarnie dlugo, predkosc zapisu to nawet nie jest x1. Teraz wzialem nagrywarke do firmy i tutaj jest wszystko ok ale dopiero po zmianie sterownika IDE z nVidii na Microsoft (mam pyte na nForce2, Abit NF7-S).

Co do Twojego problemu to moj kolega mial cos podobnego i nawet reklamowal nagrywarke, okazalo sie ze sprzet byl sprawny a jakims dziwnym trafem nie chcial wspolpracowac z Nero, teraz korzysta z innego softu i nie ma zadnych bledow (jego nagrywarka to Liteon LDW-851S).
Gr3g0r jest offline  
Stary 02.07.2004, 13:11   #5
Aces
Nowy na forum

A jakiekiego softu można jeszcze użyć orginalnie z nagrywarą było NERO ?
Aces jest offline  
Stary 02.07.2004, 13:16   #6
Gr3g0r
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.10.2003
Gr3g0r w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zgadza sie oryginalnie bylo Nero. Co do innego softu to moj kumpel uzywa Sonic MyDVD (oryginalnie dostarczany z jego nagrywarka) i nie ma problemow.
Gr3g0r jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: