![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.02.2006
![]() |
![]()
Witam,
Mam problem. Od jakiegoś czasu (kilka dni) w czasie nagrywania DVD na nagrywarce NEC-4550A, gdzies przy okolo 60-80% nagrania wiesza sie komp i to na sztywno. Nic nie daje "ctr+alt+del", ani inne sztuczki. Trzeba dziada restartowac na sztywno. Do ostatniego tygodnia wszystko dzialalo OK, a od tych kilku dni total shit. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no i?
![]() mo***380;e za ciep***322;o ![]() a serio to po takiej ilo***347;ci danych nikt nie zgadnie. |
![]() |
![]() |
#3 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Mozliwe ze masz troche za goraco w komputerze np przegrzewa sie dysk twardy, procek lub ramy, otworz boczna pokrywe z lewej strony patrzac od przodu obudowy i zainstaluj sobie np SpeedFan lub Everesta i zobacz jaka masz temperature, oczywiscie jesli twoja plyta glowna jest nowszego typu bo niektore starsze wogule nie maja czujnikow
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2006
![]() |
Tak jak pisza koledzy sprawdz temeperatury, mozesz sprobowac przeinstalowac nero i windowsa. Moze to jest wina zasilacza ktory nie wyrabia ?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za pomoc.
Nero już przeinstalowywałem - niestety nie pomogło. Nagrywam teraz przy pomocy wczesniejszej wersji NERO 6.6.0.16. To samo! Coś tam nagra i zwiecha. Zaraz sprawdzę temperaturę procesora, ramu itd. - w pokoju mam w każdym razie ukrop i może przez to komp dostał zwarcia. Dziś było chyba z 40 Celcjusza w cieniu, co w słońcu daje ok. 50. Jeśli to wina nagrywarki to muszę powiedzieć, że to już drugi NEC w ciągu roku, który mi padł. Wcześniej miałem TEAC-a i chulał jak burza non-stop. A pierwszy NEC przestał mi widzieć płyty DVD, i wymienili mi na tego, który też świruje. Ech.... :'( |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
![]() ![]() Sprawdziłem. Temperatura oscyluje w granicach - Płyta główna: 60 C - Procesor: 68 C - Procesor graficzny: 66 C - Dysk Twardy 52 C To dużo czy mało? Czy taki poziom temperatury może mieć wpływ na problem, który opisałem? |
![]() |
![]() |
#7 | |
vel Shah
Data rejestracji: 01.11.2005
![]() |
Cytat:
jak dla mnie temp. procka troche duza. dla porownania u mnie dzis ma 46~47 C. ale niech sie wypowie ktos bardziej kumaty. sprawdz tez napiecia i wyniki porownaj z tymi ps. jaki masz zasilacz?? |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
m***243;j Athlon XP 1800+ ma dzisiaj na spoczynku 66, ale p***322;yta g***322;***243;wna ju***380; 49...
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Mam procesor Athlon XP 1666 i na spoczynku ma ok. 68 C
Nie mam poj***281;cia jaki mam zasilacz ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
vel Shah
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Napięcia są w normie. Żadna z granic napięć nie przekroczyła poziomu "normalnie".
Natomiast płyt dalej nie da się nagrywać. Jeszcze zwykłą 700 Meg CDR przełknie - ta nagrywa się szybko i nagra ją zanim się zdąży zawiesić. Natomiast z płytami DVD jest problem. Zaczyna nagrywać i - bez względu na prędkość - wywala się mniej więcej w połowie. Jak już pisałem najgorsze jest to, że zwiecha jest na maxa czyli ani w przód, ani w tył - komp jakby umarł. Dopiero reset jest w stanie go ożywić. |
![]() |
![]() |
#12 |
vel Shah
![]() |
a moze lipna partia płyt??
ps. ASPI zainstalowane i DMA właczone? |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
1. Jeśli chodzi o płyty do tej pory nie było problemów. Od kiedy się zaczęły te zwiechy próbowałem wypalać na TDK, ESPERANZA i VERBATIM - za każdym razem to samo. Różnica jest taka, że przy jednej płycie zawiesi się jak ma na pasku np. 40%, a przy innej jak ma 60% stanu nagrania. Więc w tym przypadku lipna partia płyt odpada.
2. Co do ASPI - zainstalowane razem z NERO 3. DMA oczywiście właczone 4. Wgranie nowego, firmowego Biosa do nagrywarki nie poprawiło problemu. Może to faktycznie ten zasrany upał ![]() |
![]() |
![]() |
|
|