Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.02.2003, 22:03   #1
std
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.02.2003
std w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation pomocy z dvd-romem!!!

hej ludzie, może ktoś może mi pomóc?

mój dvd-rom w kompie działał sobie normalnie aż dzisiaj coś się schrzaniło. gdy wkładam jakąkolwiek płytę z danymi (nie z audio) to dvd albo mi pisze że nie włożyłem płyty, albo że jest czysta, albo coś w tym rodzaju. czasami gdy włoże płytę z danymi to komputer bierze ją za audio cd!!! niewiem jak to się stało, może coś przez przypadek przestawiłem w windowsie (albo w biosie) byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógłby mi pomóc
std jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.02.2003, 11:06   #2
std
Nowy na forum

mógłby ktoś odpisać jak rozwiązać ten problem?
std jest offline  
Stary 09.02.2003, 11:39   #3
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
bez nerwow bo ludzi odstraszysz... sam zepsułes to sam napraw a jak nie wiesz co to my skąd mamy tym bardziej wiedzieć?

nic nie doinstalowywałeś? czegos co obsługuje sprzet?
jesli wykrywa to jako audio, to moze faktycznie miało kłopot z odczytem, a czy wczesniej te płyte tak samo odczytywał , a czy to sie dzieje z innymi płytami, nie grzzebałeś w kompie? zmieniaj taśmy , jak to masz podpiete, jaki system, moze rozszerz swój opis ? czy to DVD samo na listwie?
co to za dvd? wiecej danych = wiecej odpowiedzi choć nie zawsze...
Stary 10.02.2003, 10:54   #4
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Czy przypadkiem nie została podmieniona pewna biblioteka .dll związana z obsługą CD (cdfs - czy jak się ona nazywa)? Jeśli tak to przywróc stan pierwotny.
Fantomas jest offline  
Stary 10.02.2003, 13:10   #5
std
Nowy na forum

Niewiem czy nie została podmieniona jakaś biblioteka dll. Mógłbyś bardziej wyjaśnić o co chodzi, i jak to przywrócić do stanu pierwotnego?

Próbowałem czyścić układy optyczne sprężonym powietrzem ale nic to nie dało więc widoczne dvd nie był zakurzony.
std jest offline  
Stary 10.02.2003, 14:27   #6
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W archivum cdrinfo.pl jest takie cos:

"CDFS driver

Absolutna rewelacja - alternatywny driver CDFS pozwalający widzieć ścieżki muzyczne jako pliki .wav pod explorerem w Win9x"

I to robiło mi jakieś psikusy podobne do Twoich problemów, więc to wywaliłem. Ale jeśli nie wiesz o co chodziło, to pewnie sam tego nie instalowałeś.
Poza tym sprężonym powietrzem to ja bym nie czyścił. Czy oprócz DVD masz jeszcze jakieś urządzenie CD-podobne i czy ono również powoduje takie błędy? Jeśli to drugie urządzenie powoduje to samo, to pewnie wina windowsa i ostatecznie reinstalka powinna wszystko załatwić.
Jeśli nie to:
Ja pokombinowałbym z tym DVD: wypiąłbym z kompa, usunął w menadżerze urządzeń (i ew. z rejestru), zresetował koputer, wyłączył wmontował znów DVD i uruchomił - powinno się urządzenie na nowo zainstalować. Może problem zniknie.
Albo sprawdź sterownik (servis pack) do płyt VIA (o ile nie masz mobo na intelu) - wgraj ewentualnie jakąś sprawdzoną wersję. Ja mam i815EP - więc sam tego nie mogę sprawdzić.
Nara.
Fantomas jest offline  
Stary 10.02.2003, 20:49   #7
std
Nowy na forum

Nie instalowałem żadnych CDFS driverów czy czegoś podobnego. Oprócz dvd mam nagrywarkę Teac W54E (x4!!! wiem że rzęch, ale nagrywa!) Nagrywarka na szczęscie sprawuje się dobrze (odczytuje i nagrywa płyty), natomiast dvd mi coś dalej świruje z odczytem. Narazie nie będe kompa rozbierał spróbuje wywalić te jakieś drivery (jak coś takiego jest w systemie, bo ja nic nie instalowałem).
std jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: