Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.07.2004, 10:58   #1
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Smród wypalanej płytki DVD

Witam,

Zauważyłem (nosem), że przy wypalaniu niektórych płytek czuć smród.
Konkretnie - czuję to w przypadku DVD+RW (TDK).

Czy +RW wymaga większej mocy lasera niż +R?

Dzięki,

latet
latet jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.07.2004, 11:23   #2
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Z tego co wiem, to raczej chyba tak jest - tzn generalnie CDRW i DVDRW potrzebują większej mocy lasera

Ale smród wypalanej płytki

Fajnie by było jak po wyjęciu jeszcze by parowała
VIZZARD jest offline  
Stary 08.07.2004, 11:44   #3
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Mialem raz podobny objaw - wymazywalem akurat Alcoholem DVD-RW kiedy takowy (alcohol) sie zwiesil wiec go zakonczylem z menadzera zadan, zauwazylem ze czerwona dioda na nagrywarce nie zgasla ale ze mialem jeszcze cos na kompie do zrobienia to ja tak zostawilem. Po okolo 5min zaczolem czuc zapach palonego plastiku wiec szybko zrestartowalem kompa. Plyta miala przepalony NA WYLOT krazek (grubosci pojedynczej scierzki) jakies 1,5cm od srodka. Zarowno nagrywarke jak i DWD-RW oddalem po tym zajsciu do serwisu (plyta Emteca, wymieniaja uszkodzone DVD-RW) i zarowno nagrywarke jak i plyte dostalem nowa

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline  
Stary 08.07.2004, 11:55   #4
Darek_K
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.03.2004
Darek_K zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Mialem raz podobny objaw - wymazywalem akurat Alcoholem DVD-RW kiedy takowy (alcohol) sie zwiesil wiec go zakonczylem z menadzera zadan, zauwazylem ze czerwona dioda na nagrywarce nie zgasla ale ze mialem jeszcze cos na kompie do zrobienia to ja tak zostawilem. Po okolo 5min zaczolem czuc zapach palonego plastiku wiec szybko zrestartowalem kompa. Plyta miala przepalony NA WYLOT krazek (grubosci pojedynczej scierzki) jakies 1,5cm od srodka. Zarowno nagrywarke jak i DWD-RW oddalem po tym zajsciu do serwisu (plyta Emteca, wymieniaja uszkodzone DVD-RW) i zarowno nagrywarke jak i plyte dostalem nowa
No to teraz musze Ci przyznac ze mnie tym rozbroiles

Pozdrawiam
Darek_K jest offline  
Stary 08.07.2004, 13:10   #5
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Niezły serwis :-)

Ale mi chodziło nie o aż taki smród. Po prostu lekki zapach podgrzanego plastiku.

A jak Ci tą płytkę na wylot przepaliło? Wycięło mniejszy krążek, tak że się go dało wyjąć? :cool:

Latet
latet jest offline  
Stary 08.07.2004, 14:10   #6
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez latet

Ale mi chodziło nie o aż taki smród. Po prostu lekki zapach podgrzanego plastiku.

A jak Ci tą płytkę na wylot przepaliło? Wycięło mniejszy krążek, tak że się go dało wyjąć? :cool:

Latet
O to to

Nie pisałem o tym, bo nie chciałem dać poznać, że się nie znam , ale....

Jeżeli wypaliło nawylot w płycie rysę o szerokości ścieżki, so .... powstały dwa krążki

Dobrze, że REi w porę zauważył to, bo w przeciwny razie i podłogę mogłoby w końcu przepalić i miałby dziurę do komunikacji z sąsiadem z dołu
VIZZARD jest offline  
Stary 08.07.2004, 14:10   #7
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
A jak Ci tą płytkę na wylot przepaliło? Wycięło mniejszy krążek, tak że się go dało wyjąć?
Nie bo plastik z ktorego jest plyta jest przezroczysty dla swiatla lasera, ale przepalilo na wylot powloke na ktorej zapisane sa dane a smrod plastiku pochodzil od tego iz powloka ta sie nagrzala topiac nieznacznie wierzchnia ochronna warstwe plastiku

Cytat:
Dobrze, że REi w porę zauważył to, bo w przeciwny razie i podłogę mogłoby w końcu przepalić i miałby dziurę do komunikacji z sąsiadem z dołu
Nagrywarka pali od spodu wiec raczej z sasiadem z gory ale ja mieszkam na ostatnim pietrze.

[EDIT]
Cytat:
LiteOn

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"

Ostatnio zmieniany przez REi : 08.07.2004 o godz. 14:16
REi jest offline  
Stary 08.07.2004, 14:11   #8
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Mialem raz podobny objaw ...
Nie no - to jest przypadek ekstremalny
pawelblu jest offline  
Stary 08.07.2004, 15:03   #9
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez REi
Nagrywarka pali od spodu wiec raczej z sasiadem z gory ale ja mieszkam na ostatnim pietrze.
Jeeeezu!

Pewnie, że tak!

W tym przypadku wychodzą na jaw zalety mieszkania na ostatnim piętrze
VIZZARD jest offline  
Stary 08.07.2004, 21:10   #10
Wooody
Bywalec

Data rejestracji: 18.06.2004
Wooody w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
No, masz nad sobą, przynajmniej według niektórych, jeszcze jednego sąsiada A byłby to pierwszy, nieważne czy z dziurą czy bez, przypadek bezpośredniej z Nim komunikacji
Wooody jest offline  
Stary 10.07.2004, 12:33   #11
echoo
Organista za 2300

Data rejestracji: 17.12.2002
echoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Latet ty to masz nagrywarę. Zimą to chyba nie marzniecz.

priv
echoo jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: