![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.04.2005
![]() |
![]()
Witajcie, chciałabym zapytać czy w świetle obowiązujacego obecnie prawa kopiowanie płt DVD np. z wypożyczalni jest legalne, nawet jeśli robi się to tylko do prywatnego, domowego użytku, celem stworzenia sobie własnej DVD-teki? Może ten temat był już
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.04.2005
![]() |
na moje oko nie jest to legalne, bo z tego co wiem można robić kopie zapasowe płyt do których mamy pełne prawa, a robimy to tylko wtedy gdy chcemy zabezpieczyc sie przed zniszczeniem nośnika
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
To czy nie mamy tu do czynienia z jakąś piramidalną hipokryzją? Czy wszyscy forumowicze siedzą tu po to, żeby pogadać o zabezpieczeniach poprzez sklonowanie swoich płyt z systemem operacyjnym lub Officem?
|
![]() |
![]() |
#4 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
#5 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja kupuje tylko orginaly
![]() ![]()
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
#6 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Poza tym my w tym dziale nie zajmujemy sie zabezpieczeniami. My tu tylko jestesmy po to zeby o******ac ludzi jak spytaja sie ktora nagrywarke wybrac... No i prowadzimy przydlugawe wywody na temat czystych plyt DVD. A jak juz uda sie nam cos nagrac, to jest to plik testowy nero, bo nam nie chodzi o to co nagrywamy, tylko jak i tym charakteryzuje sie ten dzial. Oczywiscie to co napisalem trzeba zrzutowac na indywidualny 'zdrowy rozsadek', ale ogolnie to tak to wyglada ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Cytat:
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Zatem przed sądem istnieje potrzeba udowodnienia że osoba od której wykonałaś kopię jest Twoim przyjacielem, kimś z rodziny itp. Oczywiście wypożyczalnia do tego kręgu nie należy, z prostego względu - jest instytucją!. Paradoksem (jednyum z wielu ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Pozostaje kwestia, co to jest utwór już rozpowszechniony?
Czy wyświetlanie w kinach, dystrybcja w wypozyczalni, czy też wyświetlanie w TV spełnia tą normę?
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#10 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Oczywiscie! W świetle art.3 p. 5 ustawy o kinematografii (z dn. 16. lipca 1987 r.)przez rozpowszechnienie filmu rozumie sie:
a) wyświetlenie filmu w kinie lub innym miejscu publicznym b) wyswietlenie filmu w telewizji c) prowadzenie we wlasnym imieniu i na wlasny rachunek dzialalnosci gospodarczej w zakresie sprzedazy kopii filmu, wykonanej za pomoca jakiejkolwiek techniki i najakimkolwiek nosniku, do uzytku kupujacego d) wynajem kopii filmu, wykonanej za pomoca jakiejkolwiek techniki i na jakimkolwiek nosniku, do uzytku najemcy |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Witajcie,
okazało się, że taki "newcomer" jak ja potrafi wywołać całkiem kulturalną dyskusję, choć niestety nie do końca rozstrzygniętą. Reasumując : 1. wypożyczam film z wypożyczalni DVD ( działalność gospodarcza); 2. sporządzam kopie filmu na własny , rodzinny użytek oraz żeby sprawdzić moje i komputera możliwości; I czy teraz mogę was legalnie zapytać, dlaczego ta kopia włożona do DVD mojego ojca nie ma polskich napisów, o które zadbałam przy kopiowaniu, a na moim DVD te napisy są? Pozdr. ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
God Father
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
Wina może leżeć w samej płycie. Jeśli zostało nagrane to na jakimś "Hawku". Teraz właśnie dostałem płyte w której na odtwarzaczu podczas próby zmiany napisów wyświetla się kmunikat, że dana czynność jest w tej chwili nieaktywna. Doszedłem do wniosku, że ktoś po prostu nie dodał polskich napisów. Jednak po włożeniu do komputera w W Ifoedit wyświetla mi, że jednak wszystkie jest jak należy - polskie, angielskie i jeszcze parę się znalazło. Zacząłem więc zgrywać płyte na twardy i tu pojawił się problem, błędów od groma i przy 95% stoi już od jakiś 15 min i nic nie da rady wykombinować z tym. Tak więc przypuszczalnie może to być wina płyty
![]() ![]()
#13 |
Nowy na forum
![]() |
Napisy są podczas odtwarzania w moim komputerze ( PowerDVD) oraz w moim odtwarzaczu DVD model Philips DVD 723. Natomiast mój ojciec ma trochę tańszy player Daewoo DV-1031 i tam napisy są niedostępne. Ja stawiałabym raczej na sprzęt, nie płytę. A pytam, bo chcę zrozumieć problem i ewentualnie jak sie przed takimi sytuacjami ustrzec. Nawiasem mówią ja nie przejmuję się ceną płyt i kupuje najtańsze, bo inaczej ta zabawa nie ma sensu, jeśli płyta jest w cenie wypożyczenia.
|
![]() |
![]() |
#14 |
God Father
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
No jeszcze możliwość jest, że tańszy odtwarzacz ma słabą korekcje błędów
![]() A teraz dobra płyte juz za 1,80 można kupić wiec ......
#15 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
@knydel
po pierwsze nie pisze się Hawk tylko hałk ![]() po drugie dobrą płytę można kupić za 1.30 (Platinum +R 8x od MCC003) a po trzecie Daewoo to dełu i do dołu z nim ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 08.04.2005 o godz. 16:24 |
![]() |
![]() |
|
|