Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.04.2005, 22:12   #1
bozanna
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.04.2005
bozanna w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Kopiowanie a prawo

Witajcie, chciałabym zapytać czy w świetle obowiązujacego obecnie prawa kopiowanie płt DVD np. z wypożyczalni jest legalne, nawet jeśli robi się to tylko do prywatnego, domowego użytku, celem stworzenia sobie własnej DVD-teki? Może ten temat był już poruszany, ale ja jestem nowa i nie umiem go znaleźć.
bozanna jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.04.2005, 22:26   #2
atlas
Bywalec

Data rejestracji: 04.04.2005
atlas w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
na moje oko nie jest to legalne, bo z tego co wiem można robić kopie zapasowe płyt do których mamy pełne prawa, a robimy to tylko wtedy gdy chcemy zabezpieczyc sie przed zniszczeniem nośnika
atlas jest offline  
Stary 07.04.2005, 22:31   #3
bozanna
Nowy na forum

Talking

To czy nie mamy tu do czynienia z jakąś piramidalną hipokryzją? Czy wszyscy forumowicze siedzą tu po to, żeby pogadać o zabezpieczeniach poprzez sklonowanie swoich płyt z systemem operacyjnym lub Officem?
bozanna jest offline  
Stary 07.04.2005, 23:26   #4
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez bozanna
To czy nie mamy tu do czynienia z jakąś piramidalną hipokryzją? Czy wszyscy forumowicze siedzą tu po to, żeby pogadać o zabezpieczeniach poprzez sklonowanie swoich płyt z systemem operacyjnym lub Officem?
Ceny programów i filmów DVD są wysokie, więc chyba warto zrobić kopię bezpieczeństwa by uchronić cenny oryginał przed uszkodzeniem. 8 )
Stary 07.04.2005, 23:43   #5
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
ja kupuje tylko orginaly i robie kopie wszystkiego co mam
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline  
Stary 08.04.2005, 07:47   #6
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez bozanna
TAK.
ed hunter jest offline  
Stary 08.04.2005, 08:55   #7
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
TAK.
A na ktore pytanie jest to odpowiedz ??
Poza tym my w tym dziale nie zajmujemy sie zabezpieczeniami. My tu tylko jestesmy po to zeby o******ac ludzi jak spytaja sie ktora nagrywarke wybrac...
No i prowadzimy przydlugawe wywody na temat czystych plyt DVD.
A jak juz uda sie nam cos nagrac, to jest to plik testowy nero, bo nam nie chodzi o to co nagrywamy, tylko jak i tym charakteryzuje sie ten dzial.
Oczywiscie to co napisalem trzeba zrzutowac na indywidualny 'zdrowy rozsadek', ale ogolnie to tak to wyglada
pawelblu jest offline  
Stary 08.04.2005, 09:08   #8
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez bozanna
Witajcie, chciałabym zapytać czy w świetle obowiązujacego obecnie prawa kopiowanie płt DVD np. z wypożyczalni jest legalne, nawet jeśli robi się to tylko do prywatnego, domowego użytku, celem stworzenia sobie własnej DVD-teki? Może ten temat był już poruszany, ale ja jestem nowa i nie umiem go znaleźć.
Postaram sie odpowiedziec rzetelnie. Punkt drugi artykułu 4. ustawy o kinematografii z dnia 16. lipca 1987 r. (ktora nieofrtunnie weszla zaledwie klika lat przed zmiana ustroju i dziś ma ona postać 2 [słownie : dwóch] stron A4!) mówi iż jej przpisów nie stosuje się do "wykonania kopii lub odtwarzania filmu wyłącznie do własnego użytku osobistego". Z kolei artykuł 23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4. lutego 1994 definiuje t.zw. "Dozwolony użytek chronionych utworów". Czytamy co następuje :
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Zatem przed sądem istnieje potrzeba udowodnienia że osoba od której wykonałaś kopię jest Twoim przyjacielem, kimś z rodziny itp. Oczywiście wypożyczalnia do tego kręgu nie należy, z prostego względu - jest instytucją!. Paradoksem (jednyum z wielu ) polskiego prawa jest fakt, że przez lata poprawek ustawa o kinematografii wygląda jak wygląda, i pomimo tysięcy wykreśleń po dziś dzień nikt nie dotknął nieszczęsnego "wykonania kopii lub odtwarzania filmu wyłącznie do własnego użytku osobistego". Tak czy owak o ile przez ostatnie kilka lat rząd nie mógł zabrać się za nową ustawę o kinematografii, tak teraz jej projekt trafił do sejmu i jest już w zaawansowanym stadium wdrożenia. Nowa ustawa miejmy nadzieję rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące "użytku osobistego". Obawiam się jednak, że na naszą niekorzyść ...

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 08.04.2005, 13:32   #9
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pozostaje kwestia, co to jest utwór już rozpowszechniony?
Czy wyświetlanie w kinach, dystrybcja w wypozyczalni, czy też wyświetlanie w TV spełnia tą normę?
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline  
Stary 08.04.2005, 13:37   #10
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Oczywiscie! W świetle art.3 p. 5 ustawy o kinematografii (z dn. 16. lipca 1987 r.)przez rozpowszechnienie filmu rozumie sie:
a) wyświetlenie filmu w kinie lub innym miejscu publicznym
b) wyswietlenie filmu w telewizji
c) prowadzenie we wlasnym imieniu i na wlasny rachunek dzialalnosci gospodarczej w zakresie sprzedazy kopii filmu, wykonanej za pomoca jakiejkolwiek techniki i najakimkolwiek nosniku, do uzytku kupujacego
d) wynajem kopii filmu, wykonanej za pomoca jakiejkolwiek techniki i na jakimkolwiek nosniku, do uzytku najemcy

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline  
Stary 08.04.2005, 14:42   #11
bozanna
Nowy na forum

Angry

Witajcie,
okazało się, że taki "newcomer" jak ja potrafi wywołać całkiem kulturalną dyskusję, choć niestety nie do końca rozstrzygniętą. Reasumując :
1. wypożyczam film z wypożyczalni DVD ( działalność gospodarcza);
2. sporządzam kopie filmu na własny , rodzinny użytek oraz żeby sprawdzić moje i komputera możliwości;
I czy teraz mogę was legalnie zapytać, dlaczego ta kopia włożona do DVD mojego ojca nie ma polskich napisów, o które zadbałam przy kopiowaniu, a na moim DVD te napisy są?
Pozdr.
bozanna jest offline  
Stary 08.04.2005, 15:00   #12
knydel
God Father

Data rejestracji: 29.11.2004
knydel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wina może leżeć w samej płycie. Jeśli zostało nagrane to na jakimś "Hawku". Teraz właśnie dostałem płyte w której na odtwarzaczu podczas próby zmiany napisów wyświetla się kmunikat, że dana czynność jest w tej chwili nieaktywna. Doszedłem do wniosku, że ktoś po prostu nie dodał polskich napisów. Jednak po włożeniu do komputera w W Ifoedit wyświetla mi, że jednak wszystkie jest jak należy - polskie, angielskie i jeszcze parę się znalazło. Zacząłem więc zgrywać płyte na twardy i tu pojawił się problem, błędów od groma i przy 95% stoi już od jakiś 15 min i nic nie da rady wykombinować z tym. Tak więc przypuszczalnie może to być wina płyty , no chyba że nagrałaś na jakiejś markowej to nie wiem Sprawdź jeszcze tą płytę jakims programem.
Stary 08.04.2005, 15:16   #13
bozanna
Nowy na forum

Napisy są podczas odtwarzania w moim komputerze ( PowerDVD) oraz w moim odtwarzaczu DVD model Philips DVD 723. Natomiast mój ojciec ma trochę tańszy player Daewoo DV-1031 i tam napisy są niedostępne. Ja stawiałabym raczej na sprzęt, nie płytę. A pytam, bo chcę zrozumieć problem i ewentualnie jak sie przed takimi sytuacjami ustrzec. Nawiasem mówią ja nie przejmuję się ceną płyt i kupuje najtańsze, bo inaczej ta zabawa nie ma sensu, jeśli płyta jest w cenie wypożyczenia.
bozanna jest offline  
Stary 08.04.2005, 16:13   #14
knydel
God Father

Data rejestracji: 29.11.2004
knydel zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No jeszcze możliwość jest, że tańszy odtwarzacz ma słabą korekcje błędów .
A teraz dobra płyte juz za 1,80 można kupić wiec ......
Stary 08.04.2005, 16:22   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
@knydel

po pierwsze nie pisze się Hawk tylko hałk

po drugie dobrą płytę można kupić za 1.30 (Platinum +R 8x od MCC003)

a po trzecie Daewoo to dełu i do dołu z nim (hym... sprawdziłem - nawet DivX czyta )

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 08.04.2005 o godz. 16:24
ed hunter jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: